Sainz és Kvjat: a jövő futamgyőztesei?

írta: M4Sport
2016. június 11. 14:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Merész kijelentést tett a Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost: az osztrák szakember szerint 2017-ben Daniel Ricciardo és Max Verstappen mellett Carlos Sainz és Danyiil Kvjat is versenyeket nyerhet, legalábbis a tehetségük alapján képesek lehetnek erre.

Több szakértő is egyetért abban, hogy a Red Bull pilótafronton irigylésre méltó helyzetben van, hiszen négy ígéretes versenyzői közül válogathat. Hogy válogatnak is, azt a szezon elején be is bizonyították, hiszen az Orosz Nagydíj után Verstappennek adták a Toro Rossóhoz „visszaküldött” Kvjat helyét. Az orosz akkor „sokként” élete meg a döntést, korábbi csapata viszont örült annak, hogy ismét együttműködhet vele, az istálló első embere ugyanis nagyra tartja őt.

„Fantasztikus munkát végzett, amikor nálunk dolgozott” – jelentette ki Tost egy, a Forma–1 hivatalos honlapjának adott nyilatkozatban. „Szóval, bizonyos szempontból elveszítettünk egy szupertehetséget Max (Verstappen) személyében, viszont kaptunk egy olyan pilótát, aki szintén remek munkát végezhet a csapat számára. Sok pontot szerez majd a Toro Rossónak” – magyarázta, majd azt is elárulta, Kvjat milyen „érzelmi állapotban” volt visszatérésekor.

„Természetes, hogy sokként élte meg a történteket, hiszen a Red Bull a mezőny egyik élcsapata, a Toro Rosso pedig a középmezőnyhöz tartozik. Azt, hogy vissza kellett jönnie, nem volt könnyű megemészteni. Az elején nem volt túl jó állapotban – hogy miért, azt nem nehéz elképzelni –, de sokszor találkoztunk, vacsoráztunk is együtt, és úgy látom, visszanyerte az erejét. Szükség volt egy, vagy két futamra, hogy úrrá legyen mindenen, de már csak az új feladataira koncentrál – ahogyan azt a régi munkája esetében is tette. Az akadályok azért vannak, hogy legyőzzük őket, ő pedig meg fogja csinálni! Hamar visszatér oda, ahol korábban volt” – folytatta.

Később megemlítették, hogy a csere nemcsak Kvjat és Verstappenre volt hatással, hanem Sainzra is, aki így „lecsúszott” a Red Bull-os lehetőségről. Tost azonban nem hiszi, hogy emiatt ápolgatni kell majd a spanyol lelkét, hiszen őt, és ahogyan azt külön kiemelte, Kvjatot is győzelemre esélyes pilótának tartja. „Carlos elég profi, hogy tudja, jó munkát végez, és közel – ha nem ugyanolyan – gyors, mint Max. Ha minden összeáll, akkor roppant versenyképes és jó eredményeket szerez a csapat számára. Ő egy roppant magasan képzett versenyző. A Red Bull nagyon szerencsés, hogy ennyi magasan képzett versenyzővel rendelkezik.”

„Most olyan messzire megyek, hogy megjósolom, jövőre mind a négyen képesek lesznek versenyeket nyerni. Miért mondom azt, hogy jövőre? Mert némelyiküknek még tanulni kell egy keveset. Most elsősorban Danyiilról és Carlosról beszélek, addigra viszont, minden szükséges tapasztalattal rendelkezni fognak…” – jelezte, majd szavait hallva megjegyezték, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Toro Rosso pilótái 2 év után vagy fellépnek a Red Bullhoz, vagy kereshetnek új munkaadót. Jövőre pedig mindketten elérnek a „kritikus pontra”. Tost erre a következőképpen reagált. „Először is, ha váltani akarunk, lennie kell egy másik pilótának, aki átveheti a megüresedő helyet. Másodszor: nincs kőbe vésve, hogy egy pilótának két év után mennie kell.”

Megjegyezte, az sincs kőbe vésve, hogy Kvjatnak vagy Sainznak mennie kell, igaz, arra is igyekezett felhívni az újságíró figyelmét, hogy a pilótákkal kapcsolatos döntést a Red Bull fogja meghozni (feltehetően a csapat tanácsadója, a juniorprogramot vezető Helmut Marko). Végül azt is megkérdezték tőle, ő milyen felállást jósol csapatának 2017-re. „Túl korai lenne ezt megmondani, de nem bánnám, ha megtarthatnánk azt, amivel most rendelkezünk. De, ha cserélni akarunk, akkor csak egy lehetőségünk maradhat: Pierre Gasly. Egyelőre az összes többi juniorversenyzőnk túl fiatal és tapasztalatlan” – mutatott rá arra, hogy csak egy „új ismeretlen” kerülhet a képletbe.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta