„Semmi dráma – csak éreztem a meleget”

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 13:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár lángolt, Kevin Magnussen szerint a füstje nagyobb volt délelőtti malajziai tűzesetének… A dán elmondása szerint nem ijedt meg túlzottan – a glória viszont szerinte gondot jelenthetett volna.

Nagyobb tüzeket is bőven láthattunk már a Forma–1-ben, de a Renault boxutcai esete így is elég felbolydulást keltett ahhoz, hogy jó tíz percre leálljon miatta a sepangi első szabadedzés. Kevin Magnussen elmondta, valójában távolról sem volt olyan drámai az eset, amilyennek kívülről látszott. „Semmi dráma. Minden jól működött az autón a bevezető körömön. Csak a füstöt láttam, aztán kiugrottam” – mondta, hozzátéve, ő már nem is hallotta, hogy mérnöke kiszállásra sürgeti. „Nem. Én már kint voltam, amikor ők még beszéltek. Egyszerűen csak éreztem a meleget…”

Kiderült, a tüzet az okozta, hogy az üzemanyagrendszerben próbáltak ki újdonságokat Mexikóra készülve. A rendszer benzint pumpált ki a borítás alól, mely a forróságtól be is gyulladt. „A csapat jó munkát végzett, mindent az irányításuk alatt tartottak és megoldást találtak” – nyilatkozta Nick Chester technikai igazgató. „A második edzésre kicseréltük az üzemanyagrendszert, és nem számítunk további problémákra.”

A dán a teljes első edzést és a második edzés első felét is elvesztegette a hibával. Egész nap mindössze 21 kört tudott teljesíteni az új aszfalton. „Ez a pálya sokkal másabb, mint amire számítottam. Elég sokat változott, ezért értékes köröket vesztettem az első edzés kihagyásával. De így is sikerült pótolnunk valamennyit. Persze jobb, ha korábban megtalálod az autó és a pálya határait, hogy foglalkozhass a beállításokkal. Kicsit többet számít ez az időmérő edzésen, de még így is rendben vagyok.”

A kérdésre, más lett volna-e a helyzete a glóriával, elmondta: „Lehetséges. Sosem próbáltam még ki a glóriát, szóval nem én vagyok a legalkalmasabb személy a válaszra, de talán érdemes lenne megkérdezni pár versenyzőt, akik már használták. Abból kiderülne, ki tudtam volna-e szállni ilyen gyorsan. Véleményem szerint öt másodperc az autóban tűz esetén túlságosan hosszú idő. Nem akarsz öt másodpercig várni. Szóval ez egy érdekes kérdés.”

Ezzel arra utalt, hogy jelenleg 5 másodpercen belül kell elhagyniuk az autót az FIA kötelező tesztjén, ám a szövetség a glória kapcsán már fölvetette, ezt az értéket akár meg is növelhetik pár másodperccel, hogy szabályossá tegyék a fejvédőt.

Alexander Wurz, a GPDA glóriapárti elnöke szerint kár lenne túldramatizálni a helyzetet, a mostani eset nem lehet elegendő indok arra, hogy elutasítsák a fejvédő használatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. szeptember 30. 19:24  

"Alexander Wurz, a GPDA glóriapárti elnöke szerint kár lenne túldramatizálni a helyzetet, a mostani eset nem lehet elegendő indok arra, hogy elutasítsák a fejvédő használatát."
Ez sem normalis, nem hiaba volt az az 5 masodperc kitalalva, senki nem szeretne tobb idot eltolteni egy ego autoban. Es ezeknel a benzinzabaloknal tobbet elofordul, hogy uzemanyagproblema van, mint lerepul a kereke. Kell a gloria (vagy inkabb a plexi fejvedo) de nem a masik rovasara, hanem fejlesszek ugy ki, hogy a menekulesi ido ne novekedjen.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják