Senki sem akar beszállni a Force Indiába?

írta: M4Sport
2016. február 18. 17:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Force India egyik fő részvényese, a Sahara hátat akar fordítani a Forma–1-nek, a bennfentesek szerint azonban a cég vezetőinek nem lesz egyszerű dolguk, hiszen senki sem akar milliókat fizetni egy középcsapat 42,5 százalékáért…

A Sahara 2011 óta névadó szponzora és résztulajdonosa az indiai alakulatnak, a felek együttműködése azonban hamarosan véget érhet, hiszen a cég jelezte, a folytatásban szívesen megválna részvényeitől. Tennék mindezt azért, mert elnöküket, Subrata Royt 2014 márciusában letartóztatták, miután 2,45 milliárd angol fontos tartozást halmozott fel befektetőivel szemben, ahhoz pedig, hogy törleszteni tudjanak, minden tulajdonuktól meg kell válniuk.

A cég – melynek vezetői 2011-ben 100 millió dollárért vásárolták be magukat a Force Indiába – a Forma–1-es alakulat tulajdonrésze mellett hoteleket és repülőgépeket is birtokol, ezeket pedig együttesen 773 millió dollárért akarja piacra dobni. Noha a hírek szerint szeretnének hamar túladni rajta, az F1-es tulajdonrész eladása a bennfentesek szerint nem lesz egyszerű. A Jordan, a Jaguar és a Red Bull korábbi marketingigazgatója, Mark Gallagher például kétli, hogy napjainkban bárki is hajlandó lenne 100 millió dollárt fizetni azért, hogy megszerezze az egyik középcsapat 42 százalékát.

Mások szerint sokkal könnyebb lenne úgy gazdát találni az istállónak, ha Vijay Mallya is áruba bocsátaná részesedését (ő is 42 százalékot birtokol), vagy annak bizonyos százalékét, hiszen az új tulajdonos számára sokkal vonzóbb lenne az ajánlat, ha az adásvételt követően átvehetné az irányítást. A Caterham eladásával hiába próbálkozó Finbarr O’Connell eközben arra figyelmeztet, hogy a szponzorok nem szívesen válnak részvényessé, azaz a jelenlegi támogatóknak sem lesz egyszerű eladni a szóban forgó tulajdonrészt.

Mivel a Force India egyre több szálon kötődik Mexikóhoz, a Sahara pedig korábban már felkínálta részesedését a Carlos Slim égisze alá tartozó Telcelnek és Clarónak, ismét szóba került, hogy az istálló idővel latin-amerikai kézbe kerülhet. A 60. születésnapját decemberben ünneplő Mallya eközben elhintette, ideje lenne „lassabb fokozatba kapcsolni, és készülni a nyugdíjas évekre”, nem meglepő tehát, hogy egyre többen találgatnak a csapat teljes eladásáról, csakhogy az indiai üzletember arról még egyszer sem beszélt, hogy meg akar válni a csapattól, amit 2007 vége óta futtat.

Ez a Forma–1 Menedzsmentet irányító Bernie Ecclestone szerint sincs terítéken. „A kiszállás lenne az utolsó dolog, amire Vijay rászánná magát” – mondta az indiai pénzembert évtizedek óta ismerő sportvezető a Reutersnek. Később azonban hozzátette, bizonyos összegért cserébe el kellene gondolkodnia a távozáson. „Sok olyan csapat van, amit el kell adni, ha valaki ajánlatot tesz. Nem azért, mert az ember ezt szeretné csinálni, hanem egészen egyszerűen azért, mert kereskedelmi szempontból ez lenne a jó döntés” – magyarázta a 85 éves milliárdos.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

iceblaze
#3 iceblaze 2016. február 19. 13:03  

„Sok olyan csapat van, amit el kell adni, ha valaki ajánlatot tesz. Nem azért, mert az ember ezt szeretné csinálni, hanem egészen egyszerűen azért, mert kereskedelmi szempontból ez lenne a jó döntés” – magyarázta a 85 éves vén marha aki az anyját is eladná 2 fillérért.

kaktusz1
#2 kaktusz1 2016. február 19. 09:17  
grabowsky78:
Pedig ha valaki most f1-es csapatot akar venni a FI-nál jobbat nem hiszem, hogy vehetne!

Egyetértek ! Itt az alkalom az Alfának, Audinak/Porchénak és az Aston Martinnak.

grabowsky78
#1 grabowsky78 2016. február 18. 23:26  

Pedig ha valaki most f1-es csapatot akar venni a FI-nál jobbat nem hiszem, hogy vehetne!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik