Smedley kiakadt: Ez ostobaság! Küldjük el a mérnököket?

írta: M4Sport
2016. augusztus 16. 15:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a sportág vezetői sokáig lobbiztak a rádiós szabályok mellett, a Williams teljesítménymérnöke szerint elve „ostobaság” volt folyamatosan szigorítani, és az előírásról vitázni, hiszen a modern Forma–1-ben elképzelhetetlen, hogy a versenyző „segítség nélkül vezessen”.

Először 2014-ben merült fel, hogy a Forma–1-es pilótáknak egyedül, a „csapat segítsége nélkül” kell irányítaniuk autóikat, a vezetőségtől kapott utasítások ugyanis rossz színben tüntetik fel őket (egyesek szerint olyanok, mintha bábok lennének, akiket a mérnöki kar irányít). Éppen ezért az elmúlt másfél évben folyamatosan szigorították a rádiózásra vonatkozó szabályokat.

A „csúcsot” az idei Brit Nagydíj előtt érték el, amikor szabályba foglalták, hogy a tiltott üzenetek alkalmazói komolyabb büntetéseket is kaphatnak. Ez az intézkedés már megosztotta a közvéleményt, a csapatok pedig a szigor ellen fordultak, amit a német futam előtt fel is oldottak. Rob Smedley szerint ez volt a helyes döntés, a mai F1-ben ugyanis nincs értelme az ilyen korlátozásnak. „Mérnöki szempontból abszolút helyesnek tartom, hogy lazítottak a szabályokon” – kezdte mondandóját.

„Az autók hihetetlenül összetettek ezekkel az erőforrásokkal, és túl sokat kértünk a versenyzőktől: irányítsák az autóikat 200 mérföld/órás sebességgel, és közben kezeljék a motorral kapcsolatos problémákat” – folytatta a Williams mérnöke, majd amikor arról kérdezték, ez a hozzáállás szembemegy-e a Forma–1 egyéni bajnokságának szellemiségével, hozzátette: „Egy olyan F1-hez akarnak visszatérni, ami már nem is létezik.”

„Mindenki egy olyan Forma–1-hez akar visszanyúlni, ami már nincs is. Egy olyan korszakhoz, melyben az autók nem voltak annyira hihetetlenül bonyolultak, mint napjainkban. Már teljesen más irányba mentünk. Ez most már csapatsport; egy csapatban körülbelül 500 ember dolgozik. Amikor előjön ez az ostoba érv, hogy a versenyzőknek egyedül kell vezetniük, akkor miért nem hozakodunk elő azzal, hogy el kell távolítani az összes mérnököt, hiszen itt minden a versenyzőkről és csak a versenyzőkről szó. Vagy azzal, hogy hozunk két autót a pályára, és azok összerakják magukat…” – magyarázta.

„Vagy ne is csináljunk semmit. Majd a versenyzők összerakják őket, aztán vezetnek és beszélgetnek egymással a kamionban. Hol a vége ennek az egésznek? Őszintén mondom, ez egy ostoba érv! Itt egy csapatsportról beszélünk, hívják azt egyéni bajnokságnak, vagy a Hold bajnokságának. Ez egy csapatsport. Ha nem az lenne, nem volna 500 emberünk, aki a 2 versenyzőért dolgozik, és azért, hogy a csapat jó eredményeket érjen el” – zárta gondolatát a tapasztalt szakember.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. augusztus 16. 17:03  

Igaz, hogy az FIA túllőtt a célon ezzel a rádiós szigorral, de ettől még a másik véglet sem volt jó. Nyilván nem várható el a pilótáktól, hogy versenyhelyzetben fejből tudják az összes beállítási módot és az összes almenű összes pontját. Az viszont elvárható és szerintem el is kell várni, hogy a pilóták vezetéstechnikailag önállóan versenyezzenek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa