SMS-eken múlik Haryanto sorsa?

írta: M4Sport
2016. április 19. 17:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hazai szurkolói pénzzel is támogathatják a Forma–1 első indonéz versenyzőjét, Rio Haryantót, akinek a hírek szerint további 4,2 millió euróra lenne szüksége, hogy stabilizálja pozícióját a Manornál – a rajongók SMS-ekkel segítheti kedvencüket.

Haryanto az indonéz kormány, és az állami tulajdonú olajcég, a Pertamina 10 millió eurós támogatásával került be a királykategóriába, ahhoz azonban, hogy bebiztosítsa helyét a Manor-Mercedesnél további 4,2 millió euróra lenne szüksége. Ezt a pénzt az ország ifjúsági és sportminisztériuma, valamint kommunikációs és információs minisztériuma öt telekommunikációs céggel karöltve a szurkolók segítségével szeretné előteremteni.

Éppen ezért a napokban létrehoztak egy „adománygyűjtő rendszert”: a fiatal versenyző szimpatizánsai a „RIO” szó elküldésével SMS-ben támogathatják kedvencüket. Egy üzenet 5000 indonéz rúpiányi (körülbelül 104 forintnyi) „segítséget” jelent. A kezdeményezés támogatói szerint a végösszeg eléréséhez 12,4 millió SMS-re lesz szükség, a cél azonban elérhetőnek tűnik, hiszen Indonézia lakossága körülbelül 250 millió fő, Haryanto pedig roppant népszerű.

„Támogassuk ezt a kezdeményezést” – adta ki a vezényszót a kommunikációs és információs minisztérium vezetője az indonéz CNN-nek nyilatkozva. „Tekintsük úgy erre az egészre, mintha gyógyszert kellene szedni; naponta háromszor. Indonéziában rengetegen használnak mobiltelefont, szóval, ha mindenki tesz az ügyért, akkor elég adomány fog összegyűlni” – folytatta.

Egy helyi cikk szerint a kezdeményezés úttörő lehet Indonéziában, hiszen a kormány – valamint az érintett telekommunikációs cégek – a jövőben más sportolókat is támogathatnak majd „adománygyűjtés segítségével”. Ezt a módszert azért tartják szimpatikusnak, mert így tulajdonképpen az adófizetők kezébe adják a lehetőséget, vagyis csak azok fizetnek például Haryanto pályafutásának támogatásáért, akik szimpatizálnak a pilótával és magával a sportággal. A lehetséges szemléletváltáshoz azok a kritikák is hozzájárulhattak, melyek szerint a kormány „a sportnál fontosabb dolgokra is költhetné” a pénzt.

A történet másik érdekessége lehet, hogy mivel a kezdeményezés csak július 17-ig tart majd, előfordulhat, hogy kudarc esetén Haryanto elveszíti versenyzői ülését. Ennek lehetőségéről egyébként már a szezon előtt is cikkezek, amikor az indonéz versenyző komoly „harcot” vívott az amerikai Alexander Rossival, aki szintén a Manor ülésére pályázott. Ő végül az IndyCarba szerződött, a kiscsapat azonban nem szakította meg a vele való együttműködést, hivatalosan ugyanis még mindig ő az egylet tesztpilótája, aki csak a kínálkozó lehetőségre vár…

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#11 GreenHonda 2016. április 19. 22:05  

Legalább Palmert megverte:D Most olvasom egy másik oldalon hogy nem volt semmi baj az autójával

Jasper
#10 Jasper 2016. április 19. 21:57  

Érdekes tudathasadás lehet Haryanto-rajongó indonéznek lenni: ő a legjobb DE szüksége van SMS-koldulásra már idén, hogy jövőre versenyezhessen DE adjunk neki pénzt, mert ő a legjobb DE szüksége van SMS-koldulásra már idén, hogy jövőre versenyezhessen DE ... (végtelenítve).
Egyszerűbb volna nemzeti büszkeséget félretéve belátni, hogy egy államilag megtámogatott fizetős pilóta, aki nem totálisan tehetségtelen, de nem is a jövő bajnoka, sokkal szimpatikusabbá tenné a srácot is.

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 21:57

GreenHonda
#9 GreenHonda 2016. április 19. 21:08  
Enveblo:
fú ez szörnyű :D fura módon miért itt van a legtöbb buta? :D (költői kérdés, focira gondoltam)

Mert akkora egy közhely hogy minden jött-ment ismeri és a fatuskó fejében az jut el először hogy foci. az ilyen faékkomplexituásúak meg közvetlen módon odajutnaknak egy labdához a legegyszerűbb, ennél már csak körülményesebb sportágak vannak

"ö-ő-u hö öcsem nezd ot egy labda csapasuk egyet, f*szom ir házit hejesirásbol"

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 21:09

Enveblo
#8 Enveblo 2016. április 19. 21:04  
GreenHonda:
Tehát ilyen "asszem mindenféleképpen" típusúak voltak?:D ha nem érted keress rá youtubeon:D Amúgy szerintem még egy kis időt adhatnánk neki aztán meglátjuk mi lesz belőle. Egy rendes időmérő kellene először, most nem tudtuk összehasonlítani, mert Wehrlein összetörte a kocsiját, a másik kettő időmérő meg egy kalap szar volt, de majd Sochiban...

fú ez szörnyű :D fura módon miért itt van a legtöbb buta? :D (költői kérdés, focira gondoltam)

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 21:05

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. április 19. 20:55  
Enveblo:
nem érdekel ki honnan jött én ugyanúgy kezelem (mármint ha nem magyar), nyilván szeretem látni ha valaki közülünk megugorja a mércét, de csak hogy ott legyen azt nem akarom, csak ha tényleg helye van. Rioról ezt még nem tudom eldönteni, ahogy írtam is. Az hogy mindent lehúzunk faszság (gratulálok te is beálltál a tipikus "magyarmentalitásozók" közé, ezt a dolgot utálom a legjobban és számomra ez egyenértékű a semmit át nem látó, vagy erősen előítélet alapján véleményalkotó dobálózással. Tudod több az okos csak a hülyék hangosabbak, és ha te a hülyék hangját hallgatod...). Micheliszt mindenki szereti ahogy láttam eddig mindenhol, egy rosszat nem hallottam rá. ha pedig te az átlag lófaszember véleményét veszed alapnak akkor rosszabb vagy mint ők. Azt amit én nézek (cs:go) minden magyar embert figyelemmel követek, és ők tényleg megérdemlik a szereplést, mert nem olyan kőbunkók, mint egy-néhány focista például. Megnéztem az eb pótselejtezőt is, örültem neki mint a szar, de mikor jött az interjú és a csóka beszélni nem tudott, ott azért kicsit azt mondtam, hogy lehet akár magyar válogatott vagy sem, olyan volt nekem mint Hamilton műmájerkodása. Amit csinál a pályán profi, de emberileg nem fogom magamba zárni sose. Az meg ne legyen már pozitívum hogy ha valaki fos és toljuk mint a hülye, csak hogy legyen tőlünk valaki. Inkább legyen később de olyan aki tud is teljesíteni.

Tehát ilyen "asszem mindenféleképpen" típusúak voltak?:D ha nem érted keress rá youtubeon:D

Amúgy szerintem még egy kis időt adhatnánk neki aztán meglátjuk mi lesz belőle. Egy rendes időmérő kellene először, most nem tudtuk összehasonlítani, mert Wehrlein összetörte a kocsiját, a másik kettő időmérő meg egy kalap szar volt, de majd Sochiban...

vacsad
#6 vacsad 2016. április 19. 20:20  
ddb:
Mert egy fantasztikus dolog, ha egy kis országnak egy versenyzője ott van a mezőnyben, akármilyen is legyen a teljesítménye. Ezt a magyarok többsége nem képes megérteni, mert ha nekünk egy versenyzőnk az első futam alatt nem nyeri meg a VB-t, akkor már rögtön fikázzák, és lehúzzák a teljesítményét. Legyen az Talmácsi, Baumgartner, vagy Michelisz. Jellemző. Más nemzetek meg szentet avatnak az egyetlen harcosukból (lásd Venezuela és Indonézia). Én nekem könny csordult a szememben, amikor Talmácsi kigurult a MotoGP motorral és Rossival egy mezőnyben ment, meg akkor is, amikor Baumgartner Zsolt megszerezte első pontját. A kicsinek is szurkolni kell és örülni, hogy ott van a kiválasztott 22 között.

Baumgartner egy kutyaütő volt, aki csalással szerezte meg az ülését. Ennyit róla.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. április 19. 20:18  
ddb:
Mert egy fantasztikus dolog, ha egy kis országnak egy versenyzője ott van a mezőnyben, akármilyen is legyen a teljesítménye. Ezt a magyarok többsége nem képes megérteni, mert ha nekünk egy versenyzőnk az első futam alatt nem nyeri meg a VB-t, akkor már rögtön fikázzák, és lehúzzák a teljesítményét. Legyen az Talmácsi, Baumgartner, vagy Michelisz. Jellemző. Más nemzetek meg szentet avatnak az egyetlen harcosukból (lásd Venezuela és Indonézia). Én nekem könny csordult a szememben, amikor Talmácsi kigurult a MotoGP motorral és Rossival egy mezőnyben ment, meg akkor is, amikor Baumgartner Zsolt megszerezte első pontját. A kicsinek is szurkolni kell és örülni, hogy ott van a kiválasztott 22 között.

nem érdekel ki honnan jött én ugyanúgy kezelem (mármint ha nem magyar), nyilván szeretem látni ha valaki közülünk megugorja a mércét, de csak hogy ott legyen azt nem akarom, csak ha tényleg helye van. Rioról ezt még nem tudom eldönteni, ahogy írtam is.

Az hogy mindent lehúzunk faszság (gratulálok te is beálltál a tipikus "magyarmentalitásozók" közé, ezt a dolgot utálom a legjobban és számomra ez egyenértékű a semmit át nem látó, vagy erősen előítélet alapján véleményalkotó dobálózással. Tudod több az okos csak a hülyék hangosabbak, és ha te a hülyék hangját hallgatod...). Micheliszt mindenki szereti ahogy láttam eddig mindenhol, egy rosszat nem hallottam rá. ha pedig te az átlag lófaszember véleményét veszed alapnak akkor rosszabb vagy mint ők.

Azt amit én nézek (cs:go) minden magyar embert figyelemmel követek, és ők tényleg megérdemlik a szereplést, mert nem olyan kőbunkók, mint egy-néhány focista például. Megnéztem az eb pótselejtezőt is, örültem neki mint a szar, de mikor jött az interjú és a csóka beszélni nem tudott, ott azért kicsit azt mondtam, hogy lehet akár magyar válogatott vagy sem, olyan volt nekem mint Hamilton műmájerkodása. Amit csinál a pályán profi, de emberileg nem fogom magamba zárni sose.

Az meg ne legyen már pozitívum hogy ha valaki fos és toljuk mint a hülye, csak hogy legyen tőlünk valaki. Inkább legyen később de olyan aki tud is teljesíteni.

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 20:30

Tasi-r
#4 Tasi-r 2016. április 19. 19:48  
ddb:
Mert egy fantasztikus dolog, ha egy kis országnak egy versenyzője ott van a mezőnyben, akármilyen is legyen a teljesítménye. Ezt a magyarok többsége nem képes megérteni, mert ha nekünk egy versenyzőnk az első futam alatt nem nyeri meg a VB-t, akkor már rögtön fikázzák, és lehúzzák a teljesítményét. Legyen az Talmácsi, Baumgartner, vagy Michelisz. Jellemző. Más nemzetek meg szentet avatnak az egyetlen harcosukból (lásd Venezuela és Indonézia). Én nekem könny csordult a szememben, amikor Talmácsi kigurult a MotoGP motorral és Rossival egy mezőnyben ment, meg akkor is, amikor Baumgartner Zsolt megszerezte első pontját. A kicsinek is szurkolni kell és örülni, hogy ott van a kiválasztott 22 között.

Kis ország :D népességben 4. területre 15. ( 5x nagyobb mint Németország ) :D Jó kicsi hahaha :D DE IGAZ AMIT ÍRSZ :)

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 19:49

ddb
#3 ddb 2016. április 19. 18:47  
Enveblo:
de vajon megéri? mire ez a sok hype rá?

Mert egy fantasztikus dolog, ha egy kis országnak egy versenyzője ott van a mezőnyben, akármilyen is legyen a teljesítménye. Ezt a magyarok többsége nem képes megérteni, mert ha nekünk egy versenyzőnk az első futam alatt nem nyeri meg a VB-t, akkor már rögtön fikázzák, és lehúzzák a teljesítményét. Legyen az Talmácsi, Baumgartner, vagy Michelisz. Jellemző. Más nemzetek meg szentet avatnak az egyetlen harcosukból (lásd Venezuela és Indonézia). Én nekem könny csordult a szememben, amikor Talmácsi kigurult a MotoGP motorral és Rossival egy mezőnyben ment, meg akkor is, amikor Baumgartner Zsolt megszerezte első pontját. A kicsinek is szurkolni kell és örülni, hogy ott van a kiválasztott 22 között.

vacsad
#2 vacsad 2016. április 19. 18:39  
Enveblo:
de vajon megéri? mire ez a sok hype rá?

Indonéziában hihetetlen a népszerűsége. És kb. ennyi szól Rio mellett...

Enveblo
#1 Enveblo 2016. április 19. 18:33  

de vajon megéri? mire ez a sok hype rá?

HairHungary