„Sok ember panaszkodott” – Verstappent nem sokkolta az új szabály…

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 22. 22:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Max Verstappent a miatta szigorított szabály sem hatotta meg túlzottan – főnöke nem biztos abban, hogy ez a helyes módja az F1 vonzóbbá tételének.

Az elmúlt hetekben sokat panaszkodó versenyzők szavát végre meghallgatták. Charlie Whiting az austini időmérő edzésen jelezte, hogy pontosítanak a veszélyes versenyzésről szóló szabályukon, mégpedig úgy, hogy mostantól büntethetővé váljon a féktávon történő irányváltás.

Max Verstappen miatt hozták ezt a döntést, akinek pénteken a versenyzők eligazításán ismét több kollégája is nekiesett. „Nos, sok ember panaszkodott. Ennyi a történet” – felelte, amikor arról kérdezték, mi is történt pénteken. Az új szabályról sem mondott sokkal többet: „Ez csak egy újfajta módja a versenyzésnek. Mindenkinek hozzá kell szoknia. Most meghozták ezt a szabályt. De boldogulni fogok ezzel is.”

Főnöke, Christian Horner sem volt bőbeszédűbb a történtek kapcsán. „Elég hosszasan vitáztak erről a versenyzői megbeszélésen, végül pedig pontosították, hogy mi számít megengedhetőnek. Ez most mindenki számára világos, nincs ezzel gond” – kommentált a csapatfőnök.

Ennyivel persze nem úszta meg. A riporter megjegyezte, mégiscsak fontos változásról van szó, hiszen a versenyzés alapját, a csatázás hogyanját érinti. Horner szerint Verstappen szuzukai manővere még az új szabály mellett sem feltétlenül számított volna szabálytalannak. „Max legutóbb akkor mozdult, amikor még valójában nem is fékezett. Nem lehet mozogni fékezéskor, viszont ő nem fékezett, ameddig mozgott. Meglátjuk, mi lesz. Ez egy szürke terület, amelynél sok múlik az értelmezésen” – utalt a holland által is felhozott érvre, miszerint a telemetria adatival bizonyítani tudja, hogy nem fékezés közben mozdult.

Horner összességében nincs meggyőződve arról, hogy a szabályalkotóknak kellene beleszólniuk a pályán zajló csatákba. „Mi azt akarjuk látni, hogy keményen, de sportszerűen versenyezzenek egymás ellen, és jó akciókat akarunk látni. Nem akarjuk viszont, hogy folyton csak a szabályon gondolkodjanak, és emiatt ne bújjanak be a résbe.”

A korábbi versenyző, Johnny Herbert is ezt az álláspontot képviseli. „Vajon Charlie Whiting vezetett valaha is F1-es autót? Nem, soha. A pilótafülkében ez másképp látszik. A versenyzés versenyzés, és a lényeg a kemény versenyzés. Az, hogy van szabályunk, ami megmondja, hogy ezt és ezt nem teheted, a Forma–Ford fesztiválra való. Ez viszont itt a Forma–1, a világ legjobb versenyzőivel, akik a legjobban tudják megítélni a helyzetet.”

Damon Hill szerint nincs meglepő abban, hogy Verstappen eddig egy olyan szabályt használt a javára, amelyet többféleképpen is lehetett értelmezni. „Ő mindig a határvonalon van. Erről szól az egész. A csapatok is folyton ezt csinálják: feszegetik a határokat a szabályértelmezés terén. Ő a maximumon van, és ezzel esélyt ad arra, hogy erről később vitázzanak” – vélekedett.

Herbert fölvetésére viszont megjegyezte: „De azzal azért te is tisztában vagy, hogy a versenyzés világában is van egy bizonyos határ. És ha ott vannak ezek az elfogadhatatlan megmozdulások, azokra igenis vetni kell egy pillantást. Max pedig nagyon a határon táncolt, mert bármi megtörténhetett volna.”

Hiába a pontosított szabály, van egy olyan érzésünk, hogy ezzel a vita még korántsem ért véget…

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

02016.12.08. 15:32

Komolyak a Mercedes elvárásai új pilótájukkal szemben

Humoros „álláshirdetésükre” érkezett egy hasonlóan vicces válasz

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél