Sokkolóak lesznek a fiatalok számára a 2017-es autók

írta: M4Sport
2016. szeptember 16. 10:46
FOTÓ: ©Daimler Media

Aki nem edz keményebben a mostaninál, megizzadhat jövőre a széles gumikon, az F1-be nemrég érkezőket pedig valósággal sokkolni fogja a kanyartempó – vélik az új abroncsokat már tesztelők.

A Pirelli három csapattal összesen már négy tesztet bonyolított le a szélesebb abroncsokon. A múlt héten a Ferrarival Barcelonában, a Mercedesszel három napon át a franciaországi Le Castellet-ben köröztek. Utóbbi csapatnál Pascal Wehrlein először próbálhatta ki az új gumikat.

„Gyorsabbak leszünk, mivel jelentősen nagyobb lesz a tapadásunk. A gumik agresszíven néznek ki, nekem tetszenek” – értékelt a német újonc Szingapúrban. Arról nem nyilatkozott, a versenyzés minősége is javulni fog-e, azt viszont elmondta, fizikailag megterhelő lesz a vezetés. „Nagyobb kanyarsebességek lesznek jellemzőek, ami megterheli majd a nyakunkat. Intenzívebb edzésekre lesz szükségünk.”

A Pirellivel még augusztusban két napon át tesztelő Sébastien Buemi szerint a változás leginkább az alsóbb kategóriákból érkező újoncok és a csak páréves F1-es tapasztalattal rendelkező fiatal versenyzők életét nehezítheti majd meg. Miközben az elmúlt években sokszor hallhattunk olyan kritikát, hogy a tehetségek számára a lassú tempó miatt manapság már nem nehéz az átállás az F1-re, az első teszteknél pedig hiányzik az „aha" érzés, a Red Bull fejlesztőversenyzője szerint a helyzet most gyökeresen megváltozik.

„Az autók egyértelműen gyorsabbak lesznek. Sokkal gyorsabbak, ezért sokkal megterhelőbb is lesz vezetni őket. A Forma–1 újra visszatér a csúcsra a nehéz vezetés szempontjából. Újoncként pedig meg fognak ijedni a versenyzők, ha beülnek az autókba – és ez jó” – vetítette előre a WEC-versenyző.

Az egyéb hatásokról egyelőre csak óvatosan mert nyilatkozni. „Hogy milyen lesz a show, azt nem tudom. Az autók gyorsabbak lesznek a kanyarokban, lassabbak az egyenesekben, ezért nehéz megmondani, hogy mennyi előzést látunk majd. De nagyobb kihívás lesz, és az F1-nek ilyennek is kell lennie. Azok számára rendben lesz, akik már jó pár éve az F1-ben vannak, de a fiatal versenyzőket talán sokkolni fogja. Fizikálisan nagyon kemény lesz, és az elmúlt három-négy évben ez nem volt jellemző.”

„Az új gumik szerintem jól néznek ki, az autók álló helyzetben is gyorsnak tűnnek. Szerintem nagyszerű lesz. Nagyobb g-erők hatnak majd a versenyzőkre, gyorsabbak lesznek a kanyarokban – ez mind jó. A csapatoknak gyorsan kell alkalmazkodniuk, és ez talán átrendezi majd a rajtrácsot is” – vélekedett a svájci.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája