Sorra dőlnek majd a rekordok 2017-ben?

írta: M4Sport
2016. június 24. 09:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Dőlni fognak a szakállas körrekordok 2017-ben – vetítette előre a Ferrari technikai igazgatója. James Allison szerint nagyon is számítanak a köridők az F1-ben.

Az aerodinamika és a gumik terén is komoly változásokat hoz majd a következő szezon a Forma–1-ben. A szélesebbé váló, nagyobb leszorítóerővel és több mechanikai tapadással rendelkező autók becslések szerint 4-5 másodpercet gyorsulnak majd, s ezzel a várakozás szerint számos korábbi körrekord is megdőlhet majd.

James Allison szerint ez nagyon is jó hír a kategória számára. „Már rég volt, amikor a valaha volt leggyorsabb köröket futottuk meg, de most újra célba vehetjük őket. Már nagyon várom a következő évet, mert akkor elkezdjük majd megdönteni ezeket a rekordokat” – nyilatkozta a Ferrari technikai igazgatója. „Vannak, akik szerint a köridők nem számítanak annyit, mint a küzdelem szorossága. Szerintem viszont mindkettő számít. Szeretjük, ha minden verseny valódi ökölvívást hoz, és most egyre inkább így lesz. Idén is láthatunk remek versenyeket, de jövőre még tovább fejlődünk ezen a téren.”

Hogy az új szabályok következtében valóban szorosabbá válik-e a küzdelem, arról persze nincs mindenki meggyőződve, ám Allison amondó, szükség van a sportág felfrissülésére, az erőviszonyok újbóli átrendeződésére – de ugyanígy a jelenlegi erőforrások egyedülálló technológiájára is. „A mostani erőforrások egzotikus és figyelemre méltó bestiák. A világon egyedülálló a Forma–1-es motorok hőhatékonysága. A versenyzők rugalmas versenymotorként használhatják a pályán, miközben olyan hatékonysággal fogyaszt, amilyennel semmi más.”

„2017 egyszerre lesz élvezetes és félelmetes. Élvezetes lesz, mert mindent, amin eddig dolgoztál, most félre kell tenned, friss gondolatokra lesz szükség az új problémák megoldásához, és ez mindig ösztönzőleg hat. És félelmetes lesz, mert minden Forma–1-es csapat komoly kihívással kell szembenézzen, hiszen van egy autónk, és közben meg kell alkotni egy másikat. Ha a szabályok stabilak, sokkal könnyebb ezt megoldani, mivel folytathatod, amit addig csináltál. Ha viszont tiszta lappal indulsz, nehéz felmérni, pontosan hogyan oszd be az erőidet” – magyarázta a brit szakember.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. június 24. 10:07  

húha! És akkor mégis mi lesz? Szájtátva, ujjongva érkeznek meg majd millióval a szurkolók, hatalmas ovációval a lelátókra, az egész világ, mindenféle vallás, etnikai különbözőség kizárólag az F1-ért fog rajongani, és az összes régi rajongót vissza fogja csábítani? Vagy mire számítanak? Ha kicsit is tetszik majd elsőre, (bár ha nem kifejezetten rossz akkor mindig így van), akkor sincs értelme az egésznek. És mi lesz ha ezek lesznek a leggyorsabb autók? Meddig lesz az nagy szám? 2 vagy 3 hétig? Valahol ígyis-úgyis elérjük a korlátokat, mi szükség most erre, mikor még ki sincs fejlesztve a végleges fejvédő? Minek van szükség széles autókra?

A lehető legrosszabb éra volt a 70-es 80as évek, meg a 90-es évek első fele ezekkel szarokkal, Mechanikai tapadás ide vagy oda, de nagyon unalmas futamok voltak akkor is, bebújni a másik mellé szinte lehetetlen lesz. A gyorsulást pedig mindenki le fogja szarni, mert az autóknak nem lesz hangja, ergo semmit nem fognak elérni vele, csak felszínes demagógia lesz, és most is annak szolgál, hogy a mai F1 pocsolyájának állóvizet felkavarják azzal, hogy fenntartsák az érdeklődést. Ha az ember vár valamit, akkor hűségesebb marad és kitart a jelenlegi által nem kedvelt helyzet mellett, de ennek nem lesz semmi értelme. Már a tesztidőszakban jön a szoksásos sárdobálás, meg a poltikai kritikák és paradoxonok, miért lenne ez megint majd egy átmeneti év, előre látom! Eddig még volt valami értelme Monacoban versenyt rendezni, de ez szintekkel lejjebb fogja vinni megint az érdemi futam mivoltát. Vagány külső? Én nem tudom, kinek tetszik ez annyira? Mi szükség van erre is? Mi a baj a mostaniakkal a Williams és a Ferrari hülye orrán kívül?

Utoljára módosítva: 2016. június 24. 10:08

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt