Sorsdöntő tárgyalás jön – itt az utolsó esély!

írta: M4Sport
2016. április 26. 13:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sorsdöntő tárgyalás veszi kezdetét Londonban, hiszen a Forma–1 vezetőinek csak négy napjuk maradt arra, hogy véglegesítsék a 2017-es szabályokat és egyezségre jussanak – többek között – a motorokra vonatkozó előírásokkal kapcsolatban. A teljes egyetértés azonban távolinak tűnik…

Miközben a királykategória mezőnye már a hétvégi Orosz Nagydíjra készül, a sport irányítói a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság soron következő ülésére hangolnak. A két testület tagjai Biggin Hillben ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy döntést hozzanak a sportág jövőjét érintő fontos kérdésekben a januárban megszabott új határidő (április 30.) lejárta előtt. A megbeszélés eredményét a teljes F1-es közösség izgatottan várja, a hátidő rövidsége miatt ugyanis ez az utolsó esély a megegyezésre.

A csapatok közel egy éve határozták el, 2017-ben helyreállítják az F1 megtépázott hírnevét, mégpedig úgy, hogy nehezebben vezethetővé, agresszívebb megjelenésűvé és gyorsabbá teszik az autókat, ám a részleteket illetően azóta sem jutottak egyezségre. Értelemszerűen a mai megbeszélés egyik legfontosabb napirendi pontja is a 2017-es aerodinamikai szabályok véglegesítése lesz, de ezen felül – a Motorsport szerint – szó esik a motorszabályokról, az üzemanyagokra vonatkozó előírásokról, az üzemanyaglimit növeléséről, a gumitesztekről és a fejvédők alkalmazásáról is.

A legkevesebb vitát talán az utolsó pont váltja majd ki, az illetékesek ugyanis szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy javítani kell a versenyzők fejének védelmén. Persze a részletekkel kapcsolatban itt sincs teljes egyetértés: korábban úgy tűnt, a Mercedes által tervezett glóriás fejvédő lesz a befutó, nemrég azonban kiderült, hogy a Red Bull szélvédős megoldása is „játékban van”, sőt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már erre is komoly opcióként tekint. A bikások egyébként azt is felajánlották, hogy már a hétvégi Orosz Nagydíj egyik edzésén kipróbálják a szóban forgó eszközt.

Stoffel VandoorneTényleg gyorsabbá kell tenni az autókat?

Noha abban sokan egyetértenek, hogy az F1-et „vonzóbbá kell tenni” a közönség számára, a módszerrel kapcsolatban különböznek a vélemények. Az egyik végletet a Mercedes képviseli: szerintük az első három futam bebizonyította, hogy nem kellenek drasztikus változtatások, hiszen a szabad gumiválasztás megfűszerezte a futamokat, sőt az autók sokat gyorsultak tavaly óta, így a szóban forgó 5 másodperces javulásra sincs szüksége a kategóriának.

Ezt a véleményt leggyakrabban a cég sportigazgatója, Toto Wolff hangoztatja, de nemrég Nico Rosberg is kijelentette, az aerodinamika szerepének növelésével az F1 rossz irányba indul, hiszen a több leszorítóerőt termelő autókkal nehezebb lesz előzni, pedig a sport vonzerejének növeléséhez folyamatos akciókra lenne szükség. „Harcolnunk kell egymással, de 2017-ben nem hiszem, hogy ezt láthatjuk majd, mert mint tudjuk, a leszorítóerő az, ami hátráltat bennünket. Nem tudjuk szorosan követni a másikat” – mondta az Autosportnak. „Ha 30 százalékkal több leszorítóerő áll a rendelkezésünkre, a dolgok rossz irányt vesznek, mert az lenne a cél, hogy több előzést lássunk, hogy többet küzdjünk egymással. Sok más versenyző is ezen a véleményen van” – tette hozzá.

A másik véglet a Red Bull; ők teljes mellszélességgel támogatják az újításokat, és nem tartanak attól, hogy drámain csökken az előzések száma. „Őszintén mondom, nem hiszem, hogy komolyabb változások lesznek az előzésekkel kapcsolatban” – idézte a Motorsport a csapatvezető, Christian Horner szavait. „Az állítható hátsó szárny továbbra is erős lesz. Az autóknak nagyobb lesz a légellenállásuk, így ez is erősebb lehet. Az autók keményebb fizikai kihívás elé állítják a versenyzőket, és gyorsabbak lesznek. Elválasztják a férfiakat a fiúktól, és ez az, amit a pilóták kértek. Azt hiszem, mindez ismét jó helyzetbe hozhatja a Forma–1-et” – folytatta érvelését.

Nico RosbergKözéppontban a motorszabály?

A megegyezést a csapatok közötti érdekkülönbségek is hátráltatják; saját nézőpontjából figyelve érthető például, hogy a Mercedes szeretné megtartani a jelenlegi formulát, ezzel konzerválva előnyét, míg az sem meglepő, hogy a Red Bull a változást pártolja, hiszen az esélyt kínálhat a felzárkózásra. Noha vannak viták, a hírek szerint az aerodinamikával és a gumikkal kapcsolatban is egyezségre juthatnak a felek, mégpedig a McLaren kompromisszumos javaslatának elfogadásával. A legnagyobb kérdőjel tehát továbbra is a motorszabályok mellett van, ebben a témában ugyanis továbbra sincs egyetértés és a háttérben komoly politikai vita folyik a felek között.

A Red Bull ugyanis attól tart, hogy 2016 végén ismét bajba kerül a beszállítókkal való tárgyalások során, hiszen a gyárakat továbbra sem kötelezik arra, hogy lássanak el minden csapatot erőforrással. Ezért támogatják tehát egy független motorkészítő érkezését, amire akár esély is nyílhat, ha a csapatok nem állnak elő egy olyan tervezettel, ami megfelel az FIA elvárásainak. A szövetség négy fontos feladattal bízta meg az alakulatokat: olcsóbbá és hangosabbá kell tenniük az erőforrásokat, olyan rendszert kell kialakítaniuk, melyben nem fordulhat elő, hogy egy csapat motor nélkül marad, és kiegyenlítettebbé kell tenniük az erőviszonyokat.

Horner a napokban többször elmondta, nem lát esélyt arra, hogy a felek egyezségre jussanak a legfontosabb kérdésekben, az Autosport viszont legutóbbi cikkében – egy független forrásra hivatkozva – arról ír, van egy tervezet, ami mindenkinek szimpatikus lehet. Ennek értelmében 2017-ben egymillió euróval csökkentik a motorok árát, 2018 és 2020 között pedig 12 millió euróban határozzák meg. 2018-tól a gyárak garanciát vállalnak a mezőny ellátására, tehát senki sem kerülhet kellemetlen helyzetbe (vagyis maradhat motorpartner nélkül). Továbbá a teljesítménykiegyenlítéssel is foglalkoznak (most maximum 2 százalékos eltérést céloznak), a motorhang javítására pedig már több ötlettel is előálltak. A lap forrása szerint ezek „mind nagyon jól hangzanak”.

Sajtótájékoztató

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Knarf Grafidsen
#1 Knarf Grafidsen 2016. április 26. 15:05  

rosberg, hamilton, vettel és még sok plóta szeretné ha csökkenne az aero és több akció lenne. erre mit mond horner?! legyenek erősebb motorok fejlett aeroval, mert a pilóták ezt kérték. hát persze! akkor vettelék nem pilóták?! vagy lehet, hogy vmi charterjárat pilótáira gondolt?
lesz aero, lesz szélvédő, lesz redbull earth race

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához