Spórolás nélkül – jöhet egy különleges futam a Mercedestől?

írta: M4Sport
2016. március 01. 15:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Idén egy versenyző öt erőforrást használhat el a szezon során, a Mercedes azonban autónként néggyel készül a szezonra. A címvédő csapat motormérnöke, Andy Cowell csábítónak tartja azt a lehetőséget, hogy az ötödikkel fussanak egy „különleges” futamot az év végén.

Mivel 2016-ban 21 Forma–1-es futamot rendeznek, a csapatok autónként öt erőforrást használhatnak a tervek szerint rekordhosszúságú idény során. Ez akkor változik, ha az év első futama előtt csökken a versenyek száma (az Amerikai Nagydíj sorsa továbbra is kérdéses); akkor a résztvevőknek ismét négy hajtóegységből kell gazdálkodniuk.

Egy csapatot egészen biztosan nem érintene érzékenyen a változtatás, a Mercedes ugyanis végig úgy készült, hogy versenyzői négy erőforrással teljesítik a szezont. A címvédőnek tehát marad egy bónusz erőforrása; hogy ennek mi lesz a sorsa, arról nemrég a motorrészleg vezetőjét is megkérdezték. „Mi úgy készültünk, hogy 20 futam lesz, és négy erőforrást használhatunk el a szezon során. A terveinket is erre építettük. A következő két-három hét történései határozzák majd meg, mennyire lehetünk agresszívek Melbourne-től, és tarthatjuk-e magunkat a tervhez” – idézte szavait az ESPN.

„A bónusz erőforrás segíthet a csapaton, ha minőség probléma támad valamelyik motorral, de akkor is a segítségünkre lehet, ha futni akarunk egy teljesítmény szempontjából különleges versenyt” – utalt arra, hogy adott esetben mindent kihozhatnak a szóban forgó erőforrásból, azaz megmutathatják mire képes az spórolás nélkül. „A szezonnyitó előtti napokban hozunk döntést. A próbapadon teljesítettünk hosszabb etapokat és itt a teszten is igyekszünk sokat pályán lenni, hogy kiderüljünk, mennyire megbízhatóak a csomag egyes elemei” – zárta gondolatát.

A királykategória szabályalkotói a költségek kordában tartása miatt szabták meg, egy pilóta hány hajtóegységet használhat el büntetlenül az adott szezonon belül. Abban az esetben, ha cserélni kell az erőforrást, vagy valamelyik részegységet, a versenyző hátrasorolásos büntetést kap. Tavaly ebből legtöbbet a McLaren-Honda kettőse könyvelhetett el, a Mercedes és a cég partnerei viszont tartani tudták a limitet, azaz nem használtak el négynél több erőforrást.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

MP4/4
#2 MP4/4 2016. március 01. 16:25  

A tesztek alapján ez simán összejöhet nekik, ha akár 5-8 versenytávot is lefutnak egy PU-val...

Enveblo
#1 Enveblo 2016. március 01. 15:46  

nem rossz :D kíváncsi lennék hány kört kapna a 3. :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához