Stewart ítélete a glóriáról

írta: M4Sport
2016. március 30. 17:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

A háromszoros világbajnok Jackie Stewart szerint sosem baj, ha olyasmit vezetnek be, ami javít a biztonságon.

A maga idejében – a ’60-as évek végén, ’70-es évek elején – Stewart maga is a versenyzők biztonságáért folytatott küzdelem élharcosa volt, így aztán aligha meglepő, hogy teljes mellszélességgel kiállt az ellentmondásos új fejvédő eszköz, a „glória” bevezetése mellett.

„Eleinte az is nevetséges ötletnek tűnt, hogy szárnyak vannak a kocsikon” – próbálta kontextusba helyezni az ügyet a skótok korábbi klasszisa. „De aztán mindenki hozzászokott. Az ellen meg végképp nincs kifogásom, hogy egy fokkal javítsunk a biztonságon. Szerintem ez egy helyes döntés, még akkor is, ha valami olyasmi ellen véd, ami csak nagyon ritkán történik meg. Ha végül megment majd egy életet, akkor megköszönhetjük a glóriának.”

Az eszközt előreláthatólag már 2017-től be fogják vezetni a Forma–1-ben.

A sportág még mindig egészséges

A „Repülő Skót” a fenti interjújában azt is kijelentette, hogy a nyilvánvaló problémák ellenére szerinte a Forma–1 összességében még mindig jó egészségnek örvend, és hogy a gondokat túlságosan felnagyítják.

„A sport még mindig egészséges egyszerűen mindenki csak a rossz dolgokra koncentrál” – nyilatkozta. „Elismerem, hogy egy kicsit messze van egymástól a mezőny, és hogy egy kicsit kevés a szoros csata, de a sportnak még mindig van vonzereje, és ha jelen pillanatban vannak is gondjaink, akkor ezek a gondok tizenöt éve is megvoltak, amikor Michael Schumacher nyert meg mindent.”

Hogy a győzelemért zajló szoros csaták végre megint kialakulóban vannak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a felettébb fordulatos Ausztrál Nagydíj, ahol jobbára közvetlen közelről követte egymást a Mercedes és az újabb komoly felzárkózást bemutató Ferrari – ezen a hétvégén pedig egyes szakértők még szikrázóbb csatát várnak a két patinás márkától.

„Túlterhelt pilóták? Jó vicc”

Stewart a Baku új utcai pályáján megrendezésre kerülő azerbajdzsáni futam, valamint a Német Nagydíj visszatérése következtében rekordhosszúságúra, 21 futamosra bővülő Forma–1-es versenynaptárral kapcsolatban sem talál kivetnivalót.

„Amikor egy versenyző manapság meséli, hogy milyen kimerült, akkor csak nevetni tudok” – jelentette ki. „Én Forma1-es autókat, Forma2-es autókat, sportautókat, túraautókat, GT-ket és IndyCar-os autókat is vezettem, és ezt csak azért sorolom, hogy érzékeltessem, hogy a mai pilóták mennyire a paradicsomban érezhetik magukat. Még Stirling Moss is többet vezetett az ’50-es években.”

A Motorsport-Total szerint Stewart azt is elmondta, hogy az 1971-es világbajnoki évében nem kevesebb, mint 86 alkalommal repült át az Atlanti-óceánon, hogy a CanAm-sorozatban versenyezzen, a Fordot képviselje, és hogy ellássa a tévés szakkommentátori feladatait.

Ezzel kapcsolatban egyébként érdemes felidézni, hogy egyrészt egyes pilóták – például Jenson Button és Pascal Wehrlein – személy szerint kifejezetten örülnek a hosszú szezonnak (a brit csak a túlterhelt szerelőit félti), másrészt ha ennél is többet akarnának versenyezni, akkor azt maguk a csapatok tiltanák meg nekik biztonsági okokból – ahogy tették azt például Fernando Alonso és állítólag Daniel Ricciardo tavalyi Le Mans-i szereplése előtt is.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend