Stratégiai esélyek: Ricciardo nagyot húzott a Mercedesekkel szemben?

írta: M4Sport
2016. május 28. 18:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedesek elől vághat neki Daniel Ricciardo a vasárnapi Monacói Nagydíjnak, ráadásul eltérő gumin. Stratégiájuk meglepte Nico Rosbergéket – de mi jelentheti az esélyt a fordításra?

Nico Rosberg 0,169 másodperccel, Lewis Hamilton 0,320 másodperccel maradt el Daniel Ricciardo pole pozíciót érő idejétől, ám a hajrában mindkét Mercedest az üzemanyagnyomással kapcsolatos probléma hátráltatta. „Legalább sikerült mért kört autóznom és az első két sorba kerülnöm – ez máris jobb, mint a korábbi futamokon. Megint a motorral volt gond, nem tudom pontosan, mi. De ma ma van, holnap meg holnap lesz, és én napról napra haladok” – kommentálta az újabb hibát a címvédő brit.

Kérdés, ezen fennakadás mennyiben hátráltatta őt. Elmondása szerint autója az újraindítását követően már tökéletesen ment. „Igen, utána már minden működött, semmi sem hátráltatott. Csakhogy egyetlen próbálkozásom maradt. Monacóban óriási különbséget jelent, hogy van-e már egy biztos idő a tarsolyodban, mert ilyenkor a második próbálkozásnál többet mersz kockáztatni. Ilyenkor nyilvánvaló, hogy kicsit másképp viszonyult a körödhöz. Emiatt nem fér bele, hogy állva maradj. A végén három bemelegítő kört teljesítettem az egyetlen próbálkozásom előtt, és talán ez sem volt éppen ideális megoldás.”

Nico Rosbergnek eközben két „lövése” volt, igaz, az első előtt az ő autójával is voltak gondok: csak nagy nehézségek árán tudták elindítani. Elmondása szerint nem látott esélyt Ricciardo legyőzésére. „Azt gondoltam, az első időm egészen rendben van. Fogalmam sincs, Ricciardo honnan varázsolt elő három tizedet. Onnantól már tudtam, hogy nehéz lesz. Az utolsó próbálkozásomnál közel voltam hozzá, de mégsem jött össze” – magyarázta.

1

Előny-e a Red Bull szuperlágy gumija?

Gondok ide vagy oda, a Red Bull mindenképpen nehéz helyzetbe hozta a Mercedest Monacóban. Daniel Ricciardo megszerezte a pole-t, és ez ezen a pályán már felér egy fél sikerrel. További előny lehet számára, hogy riválisaival ellentétben a szuperlágy gumin rajtolhat, mivel a Q2-ben ezen jobb időt autózott, mint az ultralágyon. „Az alapötlet az volt, hogy előbb megyünk egy jó időt az ultralágyon, aztán kipróbáljuk a szuperlágyat. Az időnk megvolt, így megpróbáltuk” – kommentálta döntésüket Ricciardo.

Helmut Markónak meggyőződése, hogy jól taktikáztak. „Ez holnapra egy hihetetlenül jó kiindulási pont. Én azon csodálkozom, hogy más nem próbálkozott meg ugyanezzel. Daniel ideje egyszerűen szenzációs volt” – dicsérte az osztrák a versenyzőjét. „Ezzel most sokkal rugalmasabbak lehetünk a biztonsági autó esetén, de a kiállások időzítésével is. Nyugodtan figyelhetjük, mit csinálnak a többiek.”

Ricciardo is ebben bízik. „Ez a gumi kicsivel jobban bírja. Emiatt talán több lehetőségünk lesz a versenyen. Itt különösen fontos, hogy ne forgalomba térj vissza a boxból, és most mi szabadabban dönthetünk, mikor álljunk ki” – magyarázta.

Hamilton attól tart, a stratégia terén is meg van kötve a kezük. „Jól csinálták. Az övék lesz a legjobb gumi, ráadásul a tempójuk is megvan” – állapította meg nem túl bizakodóan.

1

Esély a rajtnál?

Nico Rosberg ugyanakkor úgy véli, az eggyel keményebb gumi akár még vissza is üthet az osztrákoknak. „Csak az időmérő után tudtam meg, hogyan taktikáztak, és meg kell mondjam, kissé meglepett. Elméletileg ezen a gumin hosszabb ideig kint lehet maradni az egyetlen kiállás előtt, ami természetesen előnyt jelent. Másfelől viszont Kínában már láthattuk, hogy a keményebb gumin rajtolónak lehet gondja a rajtnál” – fogalmazott a bajnoki éllovas.

Ezzel saját esetét hozta fel: Sanghajban ő a szuperlágy helyett a lágy gumit választotta a Q2-ban, és bár ezzel stratégiai előnybe került a többiekkel szemben, a rajtnál éppen Daniel Ricciardo húzott el mellette, mivel abroncsai jobban tapadtak, mint a Mercedesé. „Egy jó rajtra lesz szükségem vasárnap, aztán meglátjuk, hogy alakul. Monacónak saját külön szabályai vannak. Az első rajtsorból indulni szerintem egész jó kiindulási pont” – bizakodott Rosberg.

Hamilton eközben kétli, hogy csapattársa optimizmusa reáls. „Nem hiszem, hogy így lesz. A gumik nagyjából ugyanolyanok, nem lesz közöttük igazi különbség. Ez a futam egykiállásos lesz. Ezek a gumik annyira kemények, – még úgy is, hogy szuperlágyról és ultralágyról beszélünk –, hogy sima egy kiállással teljesíthető velük a táv. Emiatt nem igazán tudunk mit kezdeni a taktikázással, a kiállásokkal csak időt veszítünk. Esetleg biztonsági autóval lehet egy kis szerencsénk, de ezzel is legfeljebb egy helyet javíthatok, miközben kettővel vagyok hátrébb, mint kellene…” – mutatott rá a brit.

1

Hamilton inkább esőtáncot jár…

Ricciardóék stratégiájának még egy hátulütője lehet: ha az ellenfél agresszív módon megpróbál eléjük vágni, azaz korábban hívják ki kerékcserére versenyzőjüket, aki aztán a friss gumikon előnyt autózhat ki az élen maradó kiállásáig.

A szombati győztes nem tart ettől a forgatókönyvtől. „A teljesítménykülönbség a két keverék között nem túl nagy, szóval ennek a kockázata sem az. Láthattuk, hogy a Q2-ben gyorsabb voltam a szuperlágyon, mint az ultralágyon. Pár tized van csupán közöttük” – magyarázta.

Hamilton sokkal inkább egy váratlan körülményben látja az esélyt a fordításra: „Mivel itt nem lehet előzni, nem tudom, minek kéne történnie holnap. Talán eshetne. 2008-ban egészen jó verseny alakult ki így…” – utalt mindmáig egyetlen monacói győzelmére, melynek megszerzéséhez az első soros indulásra sem volt szüksége.

Ricciardo elismerte: „Ha esik, akkor el is felejthetjük a stratégiánkat.”

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

aw123
#11 aw123 2016. május 29. 08:43  
Lewisthebest:
Szerintem arra számítanak, hogy akik ultrával mennek azoknak kétszer kell kijönni ők meg felteszik a szuper után a lágyat és végig mennek 1-el. Ebben az esetben jó lehet. De egyre jobban mondják megint az esőt is szóval itt még bármi lehet.

Pontosan errol van szo.

Osvát
#10 Osvát 2016. május 28. 20:55  

Na de legalább holnapig lehet izgulni :D mondjuk rajtnál szerintem sem tudnak mit kezdeni Riccoardoval. Eleve általában jol rajtol, másfelől meg igen rövid az út az első kanyarig, szuper vs ultralagy ide vagy oda.

hammertime
#9 hammertime 2016. május 28. 19:46  
Lewisthebest:
Szerintem arra számítanak, hogy akik ultrával mennek azoknak kétszer kell kijönni ők meg felteszik a szuper után a lágyat és végig mennek 1-el. Ebben az esetben jó lehet. De egyre jobban mondják megint az esőt is szóval itt még bármi lehet.

Biztos nem, itt tuti egy kiállás mindenki normál esetben.

HannaLill
#8 HannaLill 2016. május 28. 19:21  

Ha minden jól alakul akkor simán nyerni fog de lehet safaty car lehet eső lehet piros zászló lehet stb.
Volt itt már dögunalmas verseny és volt itt már qurva jó verseny is nyertek itt már a 14.helyről is.
Itt minden lehet!!!

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. május 28. 19:20  
gaben1000:
Így elsőre nekem sem tiszta, miért is olyan nagy előny, hogy szuperlágyon rajtolhat. Hiába mehet tovább az első etapban és frissebb gumija lesz a végén, a mercik előbb kijönnek majd, pár gyorsabb kör tőlük, és csak mögéjük fog tudni visszajönni. Ezen a pályán meg nem fogja tudni a végén kihasználni a frissebb gumikat. Cserébe a rajtnál izgulhat, hogy mire megy a szuperlággyal. Egyedül abban bízhat, hogy a mercik majd forgalomba kerülnek. De elsőre úgy néz ki, saját magukat izzasztják meg egy könnyed győzelem helyett. Nem írom le, de érdekes lesz, majd kiderül, ki választott jobban.

Szerintem arra számítanak, hogy akik ultrával mennek azoknak kétszer kell kijönni ők meg felteszik a szuper után a lágyat és végig mennek 1-el. Ebben az esetben jó lehet. De egyre jobban mondják megint az esőt is szóval itt még bármi lehet.

Timad
#6 Timad 2016. május 28. 19:13  

Mi van azzal az esővel? Lehet interen indulnak :D

027
#5 027 2016. május 28. 19:10  
gaben1000:
Ez is lehet egy megoldás, csak az a kérdés, hogy mehet-e annyira lassan, hogy egyben tartsa a mezőnyt. Azért a középmezőny sehol sincs az elejéhez képest versenytempóban, ha meg annyira lassan megy, hiába nem lehet itt előzni, az ördög nem alszik. Továbbra is úgy tűnik nekem, hogy saját magukat szopatták meg, ahelyett, hogy ő irányítana, nézegethetik, hogy ki mit csinál. De majd holnap meglátjuk, lehet egy sima győzelem lesz belőle.

+ ha nagyon lassan megy előfordulhat hogy valamelyik mercis beleszáll,Hamilton pulzusa szerintem pedig biztos nőtt mostt..

027
#4 027 2016. május 28. 19:08  

én is összeségében azon az áálásponton vagyok hogy ez szuperlágy hátrány lesz, valószínűleg Ric ultralassú első etapot fog nyomni hogy eggyütt maradjon a mezőny a killások miatt, viszont ha valaki mégis jó helyre jön vissza akkor már dominó efektus indul,jön mindneki , 1-2 körön belül jönnie kell majd az ausztrálnak és nem tudom hogy akkor elég lesz ez az ultralágy végéig... hasonló szituba kerülhet mint vettel 11-ben, ja és kkor még nem beszéltünk a safety carról ami itt bármikor bekavarhat

gaben1000
#3 gaben1000 2016. május 28. 19:05  

Ez is lehet egy megoldás, csak az a kérdés, hogy mehet-e annyira lassan, hogy egyben tartsa a mezőnyt. Azért a középmezőny sehol sincs az elejéhez képest versenytempóban, ha meg annyira lassan megy, hiába nem lehet itt előzni, az ördög nem alszik.
Továbbra is úgy tűnik nekem, hogy saját magukat szopatták meg, ahelyett, hogy ő irányítana, nézegethetik, hogy ki mit csinál.
De majd holnap meglátjuk, lehet egy sima győzelem lesz belőle.

ernike
#2 ernike 2016. május 28. 18:55  
gaben1000:
Így elsőre nekem sem tiszta, miért is olyan nagy előny, hogy szuperlágyon rajtolhat. Hiába mehet tovább az első etapban és frissebb gumija lesz a végén, a mercik előbb kijönnek majd, pár gyorsabb kör tőlük, és csak mögéjük fog tudni visszajönni. Ezen a pályán meg nem fogja tudni a végén kihasználni a frissebb gumikat. Cserébe a rajtnál izgulhat, hogy mire megy a szuperlággyal. Egyedül abban bízhat, hogy a mercik majd forgalomba kerülnek. De elsőre úgy néz ki, saját magukat izzasztják meg egy könnyed győzelem helyett. Nem írom le, de érdekes lesz, majd kiderül, ki választott jobban.

Szerintem sem előny, de Ric taktikázhat. Mehet lassan az első etapban hogy ne keletkezzen mögöttük rés a középmezőnyhöz képest, így nem mehetnek ki mögüle a többiek. Aztán ha megkezdődnek a kerékcserék fut egy brutál kört és kerékcsere után visszaáll az élre. Mivel itt nehezen melegednek a gumik nem fog működni rögtön az alávágás. A friss gumiknak kell majd 1-2 kör mire gyorsabb lesz mint a használt szuperlágy.

Utoljára módosítva: 2016. május 28. 18:58

gaben1000
#1 gaben1000 2016. május 28. 18:46  

Így elsőre nekem sem tiszta, miért is olyan nagy előny, hogy szuperlágyon rajtolhat.
Hiába mehet tovább az első etapban és frissebb gumija lesz a végén, a mercik előbb kijönnek majd, pár gyorsabb kör tőlük, és csak mögéjük fog tudni visszajönni. Ezen a pályán meg nem fogja tudni a végén kihasználni a frissebb gumikat. Cserébe a rajtnál izgulhat, hogy mire megy a szuperlággyal.
Egyedül abban bízhat, hogy a mercik majd forgalomba kerülnek. De elsőre úgy néz ki, saját magukat izzasztják meg egy könnyed győzelem helyett.
Nem írom le, de érdekes lesz, majd kiderül, ki választott jobban.

Utoljára módosítva: 2016. május 28. 18:48PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna