Sürget az idő, de döntés még nincs

írta: M4Sport
2016. szeptember 03. 12:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már útnak indította régi gumijait a Pirelli a Maláj Nagydíj helyszínére – annak ellenére, hogy még el sem dőlt, azokat vagy az új fejlesztésű abroncsokat használják-e azon a hétvégén.

Sürgeti az idő a Pirellit. A gumigyártó pénteken sorozatban a második hétvégén biztosított jelöletlen oldalfalú, extra szett lágy gumikat a csapatoknak. A prototípusabroncsok annyiban különböznek elődeiktől, hogy oldalfalukat megerősítették, s ezzel ellenállóbbá váltak a külső behatásokkal, a kerékvetőkkel szemben.

Teljesítménybeli változás elméletileg nincs, több versenyző és csapat azonban másképp tapasztalta. Az edzéseken többek között a Red Bull-osok is úgy érezték, az új gumi kevésbé tapad, mint a jelenleg használatos, és ez azért is lehet aggasztó a Pirelli számára, mert ők az októberi Maláj Nagydíjon már az új konstrukcióval szeretnének versenyezni.

Csakhogy ehhez valamennyi csapat beleegyezésére is szükség van, és a Force India már előre jelezte, ők köszönik, nem kérnek az újításból. A gyártó előtt még így is van egy lehetőség: az FIA-hoz fordulva biztonsági érvekre hivatkozva kérik az új abroncsok kötelezővé tételét. Ezzel ugyanakkor egyúttal azt is elismernék, hogy jelenlegi abroncsaik nem elég jók ilyen szempontból…

A Pirelli még reménykedik a csapatok pozitív válaszában. „Én inkább szeretném, ha a csapatok mondanának rá igent. Most kiértékeljük az adatokat, aztán meghallgatjuk a véleményeket” – nyilatkozta Mario Isola, a milánóiak mérnöke.

Az idő viszont sürgeti őket. Amennyiben még idejében el akarják szállítani az új gumikat Malajziába, legkésőbb a jövő héten dönteni kell sorsukról. Ezt követően megkezdődik a gyártás, majd légi úton a helyszínre szállítják a garnitúrákat. A cég számol a nemleges válasszal is: a régi konstrukciójú abroncsaikat már útnak is indították Sepangba tengeri szállítmányként. „A normál gumik már hajón vannak. Ha végül mégsem kapnánk meg az engedélyt az új gumik használatára, tehát akkor is lenne elég gumi Malajziában” – mondta Isola. Majd hozzátette: „Ha Malajziában nem használjuk az új gumikat, akkor ebben a szezonban már nem is fogjuk.”

Valószínű forgatókönyvnek tűnik jelenleg.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája