Symonds: A ’17-es szabályok csúszása a nagycsapatoknak kedvez

írta: M4Sport
2016. március 10. 12:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2017-es szabályokról szóló döntés kéthónapos csúszása nagyon nagy előnyt jelent a nagycsapatoknak, figyelmeztetett Pat Symonds, a Williams-csapat technikai igazgatója.

Miközben a Forma–1 vezetőinek február végi csúcstalálkozója után a világsajtó az ellentmondásos új időmérős rendszerrel volt elfoglalva, addig a résztvevők csendesen azt is hozzátették, hogy április 30-ig eltolták a végső megegyezést a pontos 2017-es aero-szabályokról. A williamses Pat Symonds azonban most felhívta rá a figyelmet, hogy a késés komoly következményekkel jár.

„Ha február végéig eldöntöttük volna, hogy mik legyenek a 2017-es szabályok, akkor azt mondtam volna, hogy hát ez elég későn jött, de azért mindenkinek van elég ideje megcsinálni. De ez, hogy egészen április végéig elhúzódik ez az egész, ez nagyon nagy előnyhöz juttatja a nagycsapatokat” – jelentette ki a szakember.

A Forma–1-ben az új autók projektje gyakorlatilag abban a pillanatban megkezdődik, hogy az aktuális kocsi először pályára gurul a téli teszteken – minden istállónál megvannak azok a mérnökök, akik már ilyenkor elkezdik kilistázni, hogy melyek az aktuális versenygép legnagyobb gyengéi, és a csapatok a következő hónapokban e lista alapján vázolják fel az új autók belső elrendezését. Különösen fontos a korai kezdés, ha új szabályok miatt forradalmian új autót kell építeni – amit természetesen csak az új regulák pontos ismerete tükrében lehetséges, és ezért is volt olyan fontos a megállapodás február végi határideje.

Symonds kiemelte, hogy a nagycsapatok könnyebben tudják pótolni a kiesett időt extra pénzek ráfordításával (például új emberek bevonásával vagy busás túlóradíjakkal). „A nagycsapatoknak pénz és munkaerő szempontjából is több erőforrásuk van” – mondta.

A mezőny legtöbbet költő alakulatai az Autosport tavalyi felmérése alapján a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull és a McLaren, akik mind több mint 200 millió font körül költenek. A Williams eközben az egyik leghatékonyabb istállónak számít a bokszutcában, hiszen a harmadik legerősebb autóval rendelkeznek, pedig az éves büdzséjük egy erős középcsapat szintjén áll, ami 110 millió font.

„Összességében eljutottunk egy olyan pontra, ahol nem mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Vagy legalábbis a szabályok következményei nem ugyanazok” – kesergett a technikai guru.

Nem érzik áttörésnek az új szabálytervezetet

Mint ismeretes, a csapatok gyakorlatilag két táborra oszlottak a 2017-es regulák kérdésében. Egyfelől van a Red Bull vezette csoport, amely a gyenge motorjuk és erős aerodinamikai csapatuk fényében minél jobban növelné az aero jelentőségét, és van a Mercedes és a Ferrari vezette csoport, amelynek megfelel a jelenlegi helyzet és ezért minél jobban „felvizezné” a változtatásokat. A február végi ülésen végül egy kompromisszumos javaslatot fogadtak el, ami a McLaren elképzelésein alapult, de koncepciójában közelebb áll a Red Bulléhoz. Christian Horner, az energiaital-gyárosok vezetője ennek ellenére is úgy érzi azonban, hogy nagyon lehetőséget hagy ki a Forma–1 – és egyébként Symonds is csak átlagosnak minősíti a tervezetet.

„Az új szabályok előrelépést jelentenek, jó irányba tartunk, de még nem értük el a célunkat” – mondta Horner azzal kapcsolatban, hogy a nagyobb leszorítóerő miatt gyorsabbá váló kocsikat nehezebb lesz vezetni, és látványosabbak is lesznek egyben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez „nem akkora lépés, mint amekkorát vártak” és reméli, hogy április végéig még változtatnak, mivel „nagy kár lenne kihagyni ezt a lehetőséget.”

A Red Bull-csapatfőnök legújabb aggodalma az, hogy bizonyos szempontból tovább nő az erőforrások jelentősége. „A tervezett nagyobb kerekek nagyobb légellenállást is jelentenek majd, és a nagyobb leszorítóerővel együtt ez oda fog vezetni, hogy a versenyzők többet lesznek padlógázon, ahol viszont már megint csak a motoron múlik majd a dolog.”

Symonds szerint sem úttörőek a változtatások. „A szabálycsomag, amiről tárgyalunk az aero-szabályoké nagyjából oké, de semmi több. De jelen pillanatban igazából nehéz is megmondani, hogy hová fog vezetni ez az egész. Mindenki mást tart fontosnak. Én mindig azt mondom, hogy engem nem érdekel, hogy mik a szabályok, egészen addig, amíg mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Ez az, ami számít.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. március 10. 19:06  

Esetleg ha a Ferrari mégis szorossá teszi a küzdelmet a Mercivel, akkor pont ők maradnak le a fejlesztésekkel, míg az esélytelen csapatok már hamar átállhatnak az új autóra.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához