Szabadon küzdhetnek a Mercedes versenyzői

írta: M4Sport
2016. március 11. 16:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes versenyzői 2016-ban szabadabban küzdhetnek egymással a versenypályán, a csapat ugyanis elhatározta, az idei szezonban nem fog komolyabban beleszólni kettejük összecsapásába – jelezte a gyár sportigazgatója, Toto Wolff.

A technikai szabályok stabilitását, a Mercedes lehetőségeit és formáját látva senki sem lepődne meg, ha a 2016-os évben is Lewis Hamilton és Nico Rosberg harcolna a világbajnoki cím megszerzéséért. Kettejük küzdelmét az előző évben alaposan lekorlátozták a stuttgarti gyár „magatartási előírásai” és taktikái, melyek rendre az élen állónak kedveztek. Idén azonban változik a helyzet, a Mercedes ugyanis pihenteti ezeket az előírásokat, azaz a két pilóta szabadabban küzdhet a pályán.

Ezt maga Wolff jelentette be az ezüstösösök legutóbbi médiaeseményén. „Való igaz, változtatunk a tavalyi évhez képest. 2013-ban, amikor elkezdtük ezt a projektet komoly győzelmi kényszer volt a csapaton, de jól teljesítettünk. 2014-ben bajnokok lettünk, tavaly pedig megvédtük a címünket. Eközben a saját kereteinken belül igyekeztünk működni; ami néha működött, néha pedig nem. Régóta Lewisszal és Nicóval dolgozunk; és a páros nagyon jól működik. Tartozunk nekik annyival, hogy hagyjuk őket versenyezni. Így nehezebb lesz a csapat útja; de ez szükséges!” – magyarázta.

Bár a sportigazgató is elismeri, a versengés szabadabbá tétele növelheti a csapaton belüli feszültséget, azt nem gondolja, hogy ezzel nem várt előnyhöz juttatják az első számú ellenfélnek tartott Ferrarit. „Azért is változtatunk a szabályokon, mert már sokkal kényelmesebben tudunk együttműködni. Mindenki tiszteli a másikat a csapaton belül. Nem tartok attól, hogy a helyzet más lesz, mint az előző évben. A szabályok is segítenek minket, hiszen a mérnökök sokkal kevesebb utasítást adhatnak a versenyzőknek rádión a stratégiáról, a gumiabroncsokról, vagy arról, hogyan vezessenek. Most sokkal nagyobb szerepük lesz a pilótáknak” – jelezte.

„Ez a változtatás a sportnak is jót tesz, hiszen több nyomást helyez a pilótákra és több erőfeszítésre lesz szükség részükről. A mi feladatunk az, hogy megfelelően alkalmazzuk ezeket a szabályokat, és most úgy döntöttünk, hogy egy kicsit visszalépünk. Hagyjuk, hogy megküzdjenek egymással a versenypályán, és igazából ez illeszkedik is a stratégiánkhoz” – tette hozzá.

A Mercedes tavaly nemcsak a Forma–1-ben ért el komoly sikereket: a gyár védence, Pascal Wehrlein diadalmaskodott a Német Túraautó-bajnokságban, Felix Rosenqvist egy Mercedes-motoros autóval nyerte meg a Forma–3-as Európa-bajnokságot és a juniorprogramot erősítő Esteban Ocon győzedelmeskedett a GP3-ban. Noha a gyár továbbra is jó formában van, Wolff szerint nincs garancia arra, hogy 2016 is ilyen eredményeket hoz. „Fontos, hogy helyén kezeljük az elvárásainkat, miután több kategóriában is nagyszerű évet zárunk, de ez már a múlt. Minden a nulláról indul. Nem vehetjük magától értetődőnek, hogy minden kategóriában nyerünk. Nagyon keményen kell dolgoznunk minden szakágban. Remélem, ismét sikeres évünk lesz” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

grabowsky78
#10 grabowsky78 2016. március 13. 20:01  

1. Mindig Hamilton nyer!
2. Ha mégse akkor az 1.es szabály lép életbe!

albutr
#9 albutr 2016. március 12. 19:47  
iceblaze:
Jah persze :D Mehet a szabad küzdelem egészen addig amíg a Ferrari közel nem kerül, utána jön megint a csapatsorrend :D

+1

ggyuri
#8 ggyuri 2016. március 12. 11:40  

Nem említett csapat sorrendet, csak szabályokat, az pedig volt egy pár:

- Meg kellett osztani a gyűjtött adatokat
- Aki előrébb volt az cserélt először
- A csapat határozta meg a taktikát (zömében egyforma volt mindkettőnek)
- A csapat határozta meg a beállításokat (egyforma volt mindkettőnek)

Most vélhetően ezek szűnnek meg.

Utoljára módosítva: 2016. március 12. 11:41

hammertime
#7 hammertime 2016. március 11. 22:03  
Balrog:
De lehet az én memóriám romlott tovább, de Toto nem azt nyomatta egészen idáig, hogy nincs csapatsorrend, amíg csak egymással harcolnak, majd lesz, ha felzárkóznak az ellenfelek?

Csapatsorrend eddig sem volt, de az meg volt kötve, hogy gyakorlatilag azonos taktikán kell lenniük, ez utóbbi megkötés szűnik meg ha jól értem. Pl. lehet hogy előbb kijöhet majd aki hátrébb van, feltéve hogy az elől haladó nem pont abban a körben akar cserélni.

Balrog
#6 Balrog 2016. március 11. 20:01  

De lehet az én memóriám romlott tovább, de Toto nem azt nyomatta egészen idáig, hogy nincs csapatsorrend, amíg csak egymással harcolnak, majd lesz, ha felzárkóznak az ellenfelek?

f1m12
#5 f1m12 2016. március 11. 19:37  

jaj, adjatok már egy esélyt annak, h igaz, nem hiszem el, milyen cinikusak vagytok .DDDDD

iceblaze
#4 iceblaze 2016. március 11. 19:17  

Jah persze :D Mehet a szabad küzdelem egészen addig amíg a Ferrari közel nem kerül, utána jön megint a csapatsorrend :D

qwerm
#3 qwerm 2016. március 11. 17:55  

hol? xbox-on?

altatas
#2 altatas 2016. március 11. 17:53  

szoval mar most tudjak, h Hamilton surun Rosbrg mogott lesz es sirni fog h o mast akar megha remenytelen is. :)

Balrog
#1 Balrog 2016. március 11. 17:38  

...Tehát akkor ezek szerint tavaly csapatsorrend volt? Nahát! :D

HairHungary