„Szabotázs? Nevetséges, hülyeség” – a Mercedes mellett Hamilton is rácáfolt

írta: M4Sport
2016. október 02. 16:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nevetségesnek, de egyben elfogadhatatlannak tartja a Mercedes a Lewis Hamilton szabotálásával kapcsolatos vádakat. A csapat vezetői megértik versenyzőjük kijelentéseit, s elismerően nyilatkoztak a futam utáni gesztusáról.

„Mintha valaki nem akarná, hogy nyerjek. Ez hihetetlen” – nyilatkozta Lewis Hamilton a Maláj Nagydíjon történt kiesése után. Mivel a britet sújtó idei technikai hibák egyesek számára már így is gyanúsak voltak, szavaiba máris belelátták, hogy a versenyző szabotázzsal vádolja csapatát.

Szó sem volt erről. „Nagyon jól ismerem Lewist, nem fogja vádolni a csapatot” – nyilatkozta Niki Lauda tanácsadó. „Ez a fajta értelmezést nem tudom elfogadni. Lewis tudja, hogy mindent megteszünk azért, hogy a legjobb autót és motort adjuk neki. Nagyon sajnálom őt, bocsánatot kérek tőle a motorhibáért. Nem tudjuk a hiba okát, de senki sem mondhatja, hogy szabotázs volt. Ez egyszerűen nevetséges. És ha Lewisszal beszélnek személyesen, ő sem fog ilyet mondani.”

„Tökéletesen együttműködünk vele és Nicóval. Két bajnoki címet nyert velünk, több versenyt fejeztünk be, mint valaha – mit gondolnak, hogy hirtelen szabotálni fogjuk? Miért? Ez teljesen nevetséges, hülyeség. Mindkét autónkon ugyanúgy dolgozunk, ugyanúgy engedjük őket versenyezni, szóval minden erre vonatkozó kérdés nevetséges.”

Ami Hamilton fenti mondatát illeti, Niki Lauda és Toto Wolff is teljességgel megérti a versenyző indulatosságát. „Ha szerencsétlen vagyok, és nem találok magyarázatot rá, azt mondom, biztosan rosszat tettem, amiért Isten nem szeret engem. Ilyen, amikor egy versenyző maga alatt van – én magam is voltam így sokszor versenyzői pályafutásom során, és mondtam is pár hülyeséget. Nem mondom, hogy Lewis hülyeséget beszélt, de ilyesmi megtörténhet. Az indulatosság ilyenkor teljesen elfogadható, nincs ebben semmi rossz” – mondta Lauda.

Amikor a brit Sky Sports erről kérdezte, Wolff, elmondta: „Tudjátok, mire gondolt. Nyilvánvaló, mennyire feldúlt most, mit várunk tőle? Nincs magyarázat, ilyenkor teljesen érthető és elfogadható, hogy sok minden megfordul a fejedben.”

„Minden megjegyzés, minden válasz jogos egy ilyen frusztráló helyzetben. Az élen állsz, a motorod elfüstöl, majd valaki mikrofont dug az orrod alá – ilyenkor mindent megtehetsz. Ezek az érzelmek érthetőek, mindannyiunk másképp fejezi ki ezt. Amikor összeültünk, föltettük a kérdést, miként lehetséges ez, de nincs ésszerű magyarázat rá. És ha összeszedi magát, ezt majd ő is be fogja látni. A pillanat hevében nincs probléma a megnyilvánulásaival.”

Lewis Hamilton

Hamilton: A csapat nélkül nincs a két bajnoki címem

Hamilton a kötelező tévés interjúk után már a nyugodtabban állt ki az írott sajtó képviselőinek tartott sajtótájékoztatóra, és hangsúlyozta, első nyilatkozatait hiba lenne vádaskodásként értelmezni. „Meg kell érteni az álláspontomat. Egyfelől hihetetlen sikereket értünk el együtt az elmúlt két évben, amiért nagyon hálás vagyok. Ezek a fiúk nagyon keményen dolgoznak, és most mindannyian fájdalmat éreznek. Amikor kiszállsz az autóból azok után, hogy vezetted a versenyt, elég nehéz folyamatosan pozitív dolgokról nyilatkozni” – fogalmazott.

Azt is pontosította, hogy értette korábbi szavait. „A Mercedesnek volt eddig negyvenhárom motorja, plusz az én három extra motorom. És mindegyik hiba az én motorommal történt. Ez kegyetlen dolog, de száz százalékig bízom ezekben a fickókban. Negyedik éve dolgozom együtt velük a garázsban és a gyárban, és száz százalékig sportszerűek velem. Szeretek itt lenni, nélkülük sosem lett volna meg ez a két bajnoki címem. És még ha most szenvedünk is idén, úgy érzem, ez csak egy személyiségteszt arra, vissza tudok-e kapaszkodni. Ez a fiúkra is igaz. Tudom, hogy most mindannyiunknak fáj.”

Hamilton később közösségi oldalán is üzente: nem rendült meg bizalma csapattársaiban, és azt is hangsúlyozta, az égiekre gondolt, amikor azt mondta, nem akarják, hogy nyerjen.

Lewis Hamilton

„Ilyet csak a legnagyobbak csinálnak”

Wolff elárulta, a versenyt követően tartottak egy rövid megbeszélést a csapattal. „Ott volt minden szerelő és mérnök. A legbüszkébb azért vagyok erre a csapatra, mert minden nehéz helyzetből talpra tud állni, és kiváló csapatszellem jellemez minket. Mindenkivel beszéltünk, egyszerűen csak tovább kell dolgoznunk, hogy se őt, se Nicót ne hagyjuk cserben.”

Az osztrák szerint Hamilton emberi nagyságáról tett tanúbizonyságot a megbeszélésükön. „Azonnal visszatért a garázsba, Bradley Lordhoz (a csapat sajtósa – a szerk.), Nikihez (Lauda) és hozzám jött, majd minden szerelőnek elmondta, mit érez most. Mind magunk alatt voltunk az eset után. Aztán mindenki egybegyűlt, a szerelők és a mérnökök, beszélgettünk, ő pedig nagyszerű dolgokat mondott a csapatról, ami remélhetőleg segíteni fog Japánban a visszatérésben. Ő egy versenyző, ráadásul bosszús volt, mégis próbálta felrázni a csapatot, amit csak a legnagyobbak csinálnak. Ilyen helyzetben maga elé helyezi a szerelőit és a mérnökeit, és megtalálja a megfelelő szavakat arra, hogy vigasztalja, lelkesítse őket a következő verseny előtt – ez igazán nagyszerű tőle.”

Hamilton jelezte, válaszokat vár a Mercedestől – Wolff ígéri, megkapja őket. „Erre nincs magyarázat, nincsenek szavak. Ez egy technikai sport, mindig is történtek hibák. Ő most ugyannyira maga alatt van, mint mi, szó sincs arról, hogy bárki is hibás lenne.”

„Minden követ megmozgatunk, hogy kiderítsük az okokat. Úgy tűnik, a hardver hibájáról van szó a belső égésű motoron belül. Nagyon ritka és nagyon furcsa. Sokféle hiba lehet, de előjelét nem láttuk. Lewisnak még két motorja van, az egyik teljesen új, a másik három versenyt futott. Az a dolgunk, hogy biztosítsuk ezek megfelelő működését. De tény, hogy ez most nagy csapás volt a bajnokság szempontjából. Huszonhárom pont nagyon sok, Szinte minden versenyt meg kellene nyernie, ami nem jó…”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?