Szebb lehet a jövő: Az F1 résztvevői örömmel fogadják az új tulajdonos érkezését

írta: M4Sport
2016. szeptember 08. 16:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jó hír az új tulajdonosok érkezése a Forma–1 számára – a szakértők mellett a csapatok és Jenson Button is így látja ezt.

Szerda késő estbe biztossá vált, hogy a Liberty Media megkezdi a Forma–1 többségi tulajdonának fölvásárlását. A sportág elnöki székében mostantól az amerikai Chase Carey ül majd, aki a gyakorlatban az ügyvezető igazgatói pozícióban maradó Bernie Ecclestone főnöke lesz.

A McLaren rövid közleményben üdvözölte az új tulajdonos érkezését. „Ez egy fontos fejlemény. Még friss a hír, de amennyit tudunk, az alapján bizakodóak vagyunk, hogy ez egy pozitív lépés lesz az F1 számára” – nyilatkozta szóvivőjük.

Carey szerint nem ők az egyetlenek, akik bizakodva tekintenek a jövőbe. Az üzleti modell átalakulásával várhatóan a sportági bevételek, a csapatok díjazásának módszere is változik majd hosszabb távon. Ezen a téren a Liberty keze egyelőre a 2020-ig érvényes Concorde-egyezmény miatt meg van kötve, de az új elnök máris előrebocsátotta, az istállók már várják, hogy aktívabb részt vállaljanak az üzleti oldalban.

„A szerződési feltételekben nincs változás, a megállapodások hatályban vannak. A csapatok támogattak minket, és máris kifejezték érdeklődésüket az iránt, hogy invesztáljanak az üzletünkbe. Ez jó jel a jövőre nézve” – mondta Carey, hozzátéve, a résztvevők a jövőben másképp növelhetik majd bevételeiket, mint eddig. „A csapatok jól csinálták: a nekik járó kifizetések jelentősen emelkedtek. De mi az üzlet növekedésében hiszünk, szeretnénk, ha ebből profitálna mindenki. Ebben az üzletben mindannyian partnerek vagyunk – a Forma–1-nek, a csapatokkal együtt kell fejlődnie. A csapatok szeretnék javítani a versenyeket, növelni a bevételeket, mind összedolgozunk ezen a téren.”

Chase Carey

Button: Fiatalítani kell a közönséget

Jenson Button elsősorban a digitális és a közösségi média terén lát fejlődési lehetőséget a Forma–1 előtt. Careyék ezt is nevezték meg az egyik kiemelt fejlesztésekre szoruló területnek, ráadásul maga Bernie Ecclestone is elismerte, voltak hiányosságai ilyen szempontból. „Egyetértek Bernie-vel abban, hogy jelenleg ezen a téren nem számítunk túl erősnek. Nem gondolnám, hogy ő értene a telefonos applikációkhoz, ezért van mit tanulnia, és biztosra veszem, hogy fog is. Ez biztosan segít a sportágon a jövőben, számos sportág mozdult el bizonyos irányokba, a Forma–1 viszont ezen a téren le van maradva, így kikerül a fiatal közönség látóteréből” – mutatott rá 2009 bajnoka a Sky Sportsnak.

„Jelenleg a közönségünket azok az emberek alkotják, akik még engem is láttak debütálni a Forma–1-ben és még mindig nézik az F1-et. Nem valami fiatal közönség. Ezen a téren tehát segítségre van szükségünk, és ilyen módon világszerte népszerűbbé válhatunk. Nem csak olyan országokban, amelyekben amúgy is erősek vagyunk, mint Nagy-Britannia vagy Japán, esetleg más országok Európában.”

Button ugyanakkor annak is örül, hogy Ecclestone a sportágban marad. „Pont arra a folytonosságra van szükség, amelyet az ő maradása biztosít. Nagyon tapasztalt, és jól vezeti a Forma–1-et. A legviccesebb az, hogy éppen Amerika az a hely, ahol a Forma–1-nek nehezére esett betörnie az elmúlt években. Van egy futamunk Austinban, ami mindig teltházas, de ez csak egy kicsi verseny Amerika méreteihez viszonyítva. Ez biztosan segítségünkre lesz majd az Államokban.”

Jenson Button

Fernley: A CVC csak vitte a pénzt

A Force Indiá-s Bob Fernley a múltban többször is nehezményezte, hogy az eddigi többségi tulajdonos semmit sem költ a sportág javítására, csakis saját bevétele növelésére törekszik. Ennélfogva nem meglepő, hogy ő kimondottan örül a változásnak. „Elég kritikus voltam a múltban a CVC-vel szemben, szóval egy új partner szerintem mindenképp jó hír. A CVC-t csak az érdekelte, hogy pénzt vegyen ki a sportágból. Tette, amit az ember egy befektetési társaságtól vár, vagyis visszaosztotta a pénzeket a részvényeseinek, majd kiárusított. Remélhetőleg egy olyan cégnek adták el, amely valóban növekedési pályára állítja a Forma–1-et” – fogalmazott az Autosportnak a silverstone-i istálló helyettes csapatfőnöke

„Amikor egy médiacsoportot hozol a képbe, nyilvánvaló, hogy érdekük a sportág fejlesztése. Ez ugyanis mindkét oldalon kifizetődő. Sok tapasztalatot hoznak magukkal az amerikai sport modelljeiről, és ez csak jó lehet.”

„Különleges termék a Forma–1, köszönhetően Bernie-nek és mindazoknak, akik a múltban tettek ezért: Ron Dennisnek, Frank Williamsnek, Ken Tyrrellnek. Ha ki tudjuk használni a Liberty Media szakértelmét a sportmarketing terén – és ez mindennél többet ér –, akkor ez egy izgalmas kombinációnak ígérkezik. Most már csak az a kérdés, összeáll-e minden. De a legfőbb üzenet az, hogy ez egy izgalmas időszak.”

A Liberty azt is jelezte, a jövőben a csapatok is részt vállalhatnak az F1-es üzletben, az esetleges tőzsdére vitellel például részvényeket vásárolhatnak. „Az ördög a részletekben lakozik. Furcsa, hogy ezt a modellt már javasoltuk egyszer a CVC-nek két évvel ezelőtt, így öröm látni, hogy végre ők is elkezdtek ebbe az irányba orientálódni. Természetesen sok minden múlik azon, hogy végzik el a munkát. Ideális modell lenne, ha ott lennének a csapatok, miközben más tulajdonosok jöhetnek-mehetnek” – vélekedett Fernley.

Végül kiemelte, ő is örül, hogy továbbra is Ecclestone-nal dolgozhatnak. „Szükségünk van Bernie-re, aki végigvezet minket ezen a folyamaton, és ahhoz is, hogy különlegesek maradjunk. Ez a legfontosabb. Hiba lenne, ha azt gondolnánk, Bernie-nek ezzel vége, nagyon nagy hiba. Muszáj, hogy ő is a része legyen ennek. Szükség lesz az átmenetre, és függetlenül a nézetkülönbségeinktől, Bernie-re is szükség van.”

Robert Fernley

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#1 cybergyerek 2016. szeptember 08. 20:21  

Szebb jövőt! :P

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki