Szedik az áldozatokat a kanadai falak – a versenyen is így lesz?

írta: M4Sport
2016. június 12. 13:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az anyagi kár egyelőre jelentős. De folytatódik-e a vasárnapi versenyen is az autótörő tendencia Kanadában? Szombaton számos áldozatot ejtettek a pályához közeli falak – még Daniel Ricciardónak és Sebastian Vettelnek is volt egy-egy meleg pillanata…

Bár messzebb vannak a falak, mint Monte-Carlóban, és a bukóterek is nagyobbak, Kanadában sem szokatlan látvány, ha összetört autó pihen meg a szalagkorlát vagy betonfal mellett. Szombaton azonban mintha az „átlagosnál” is több balesetet és necces manővert láthattunk volna. A sort Kevin Magnussen nyitotta, aki a harmadik szabadedzésen törte össze autóját a 7-es kanyarban. A Renault olyannyira megsérült, hogy a dán az időmérőn sem tudott részt venni.

Elmondása szerint a problémát részben az idézte elő, hogy a megszokottnál hidegebb gumikon hajtott pályára. „Felvezető körön voltam. Eléggé furcsa volt” – kommentálta az esetet. „Egy olyan gumiszettet használtam, amivel korábban már futottunk. Amikor ismét feltettük őket sokat csúszkáltam velük, mert nem melegedtek fel a paplanban, nem volt elég idejük erre. Furcsa volt, mert korábban is csináltunk már ilyet, és akkor rendben voltunk. Talán most azért nem működött, mert alacsony volt a pálya hőmérséklete. A kanyarban eltaláltam egy huplit, és nekiütköztem a falnak” – tette hozzá.

Az időmérőn Rio Haryanto folytatta a csattanások sorát. Ő a 4-es kanyarnál találta el a falat az első szakasz végén. A szemerkélő esőt okolta a történtekért. „Volt néhány vizes folt, amikor kihajtottam a pályára a második szett abronccsal. A négyes kanyarban elveszítettem az irányítást az autó felett, és a falnak csapódtam” – kommentálta a történteket.

A következő bukás Carlos Sainz nevéhez fűződött, aki a Q2 elején ütközött a Bajnokok Falának. Az időmérő után magára vállalta a felelősséget. Elmondta, nagyon szeretett volna bejutni az utolsó etapba, ezért egy kicsivel nagyobb kockázatot vállalt, és egyszerűen elszámolta magát. „Azt gondoltam, van elég helyem. Megnéztem a visszajátszást, és az autó ugyan csúszott, a hátsó kerék csak érintette a falat, de az elejét nem veszítettem el” – nyilatkozta.

Daniel Ricciardo

Az utolsó sikánt követő híres falat később Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel is érintőre vette. Mivel megúszták a balesetet, mindketten vidáman kommentáltak az esetet, az ausztrál „nagy csókról” beszélt (igaz, azért megjegyezte, eszébe jutott Sainz esete), a német pedig elmondta, reményei szerint erre a hétvégére már letudta a Bajnokok Falával való egyetlen kötelező találkozását. A Red Bull szerelőinek egyébként így is lesz munkájuk a parc fermé utén, Riccardo felfüggesztése ugyanis megsérült a koccanásban.

A folytatásban a riválisok is távol maradnának tőle, a szombati történések alapján viszont nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a futamon is látunk néhány hasonló esetet. Mindez pedig biztonsági autós fázisokat is jelenthet, amely ezen a helyszínen nem ritkaság – a Mercedes statisztikai adatai szerint ennek (vagyis a biztonsági autó pályára küldésének esélye) Kanadában 80%.

A gumikat (főleg az ultralágy keveréket), melyekre Magnussen is panaszkodott, több pilóta szerint is nehéz megfelelő üzemi hőmérsékletre melegíteni, ez pedig okozhat még problémát. „Ez nem olyan, mint a szuperlágy, hogy felteszed és működik is” – jegyezte meg a dán. „Azokat könnyen túl is melegítheted, az ultralágyak esetében viszont nagyon szűk a működési tartomány.”

Látva Haryanto hibáját, amihez már a szemerkélő eső is elég volt, a másik fontos tényező az időjárás lehet. Ha vizes lesz a pálya, megszűnik az ultralágyak problémája, helyét azonban több másik veszi át. Az esős és a köztes abroncsokat például ki sem próbálták a hétvégén, vizes pályán pedig hagyományosan nehezebb elvezetni a Forma–1-es autókat. Lewis Hamilton szerint például ebben az esetben a futam „lutrivá” változhat.

S hogy megérkezik-e az égi áldás? Erre az időjósok egyelőre 20-40% közötti esélyt adnak a futam helyi idő szerint 14 órás startjának időpontjára.

Rio Haryanto

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa