Személyi változás a Ferrarinál: hátrébb lép a sportigazgató

írta: M4Sport
2016. január 20. 11:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Régóta sejteni lehetett, most hivatalossá vált: távozik posztjáról a Ferrari sportigazgatója, Massimo Rivola, aki a jövőben az átalakított Ferrari Akadémia irányítását veszi át.

Újabb változás a Ferrari háza táján. Hat év után elhagyja a versenycsapatot az eddigi sportigazgató, Massimo Rivola, hogy megreformálhassa az istálló utánpótlás-progamját. A váltásról már a múlt év vége óta pletykáltak, s most ő maga erősítette meg a hírt egy olasz nyelven kiadott közlemény formájában. „Igazak az egy ideje terjedő pletykák, de én akartam lenni az első, aki hivatalosan tudatja, úgy döntöttem, 18 éves F1-es szolgálat után, melyből 12 évet a boxutcában töltöttem, ideje kiállnom egy kerékcserére” – írta Rivola. „Új szakmai kihívásra vágytam, s úgy döntöttem, megújítom a Ferrari Akadémiát. Elbúcsúztunk annak Jules-től, aki az akadémiát szimbolizálta, és ezek után úgy érzem, ez egy igazi küldetést jelent számomra” – utalt a program első neveltjének, Jules Bianchinak a múlt évben bekövetkezett halálára.

Rivola 1998-ban kapcsolódott be a száguldó cirkusz vérkeringésébe, első éveiben a Minardi marketingrészlegén dolgozott, 2005-től a kiscsapat menedzsereként tevékenykedett. Dolgozott az istálló jogutódjánál, a Toro Rossónál is, majd 2009-ben lett a Ferrari alkalmazottja. A sportigazgató az elmúlt évben azzal került a rivaldafénybe, hogy nevét összefüggésbe hozták egy sikkasztási üggyel, s kihagyta a Spanyol Nagydíjat. Bár az ügy pontos hátterét nem tárták föl, az olaszok már akkor cáfolták, hogy Rivolát felfüggesztették, s a következő versenyen vissza is tért.

Most viszont mégis hátrébb lépett eggyel. Rivola köszönetet mondott az eddigi munkatársaknak, kiemelte, külön megtiszteltetésnek érezte, hogy olyan bajnokokkal dolgozhatott együtt, mint Sebastian Vettel és Fernando Alonso, s jelezte, a jövőben azon lesz, hogy az akadémia valós utánpótlással lássa el a Scuderiát.

Sebastian Vettel és Massimo RivolaA Ferrari Akadémiájának átszervezése egyébként már jó ideje zajlik. Luca Baldisserri, a program eddigi vezetője már elhagyta a csapatot, s úgy döntött, követi az akadémiától a Williamshez távozó Lance Strollt, akinek továbbra is részt vesz a menedzselésében. De kiszállt a Ferrari programjából Raffaele Marciello is, aki az elmúlt évben több alkalommal is tesztlehetőséget kapott a Saubernél.

A 21 esztendős olasz, aki a GP2-ben folytatja pályafutását, az Autosprintnek elárulta, nem igazán jött ki a Ferrari csapatfőnökével. „Maurizióval (Arrivabene) sosem volt igazán jó a viszonyom. Nem tart alkalmasnak a Forma–1-re, ezért a válás. Ha igazán akartak volna, beültethettek volna egy Ferrari-motorral hajtott autóba. De nem tetszhetek mindenkinek” – magyarázta a versenyző.

Egyelőre nem világos, a Ferrari kikkel igyekszik megújítani programját, a közelmúltban fölmerült, hogy a monacói Charles Leclerc is csatlakozik a vörösökhöz, nemrégiben pedig arról is lehetett hallani, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick is közeledik Maranellóhoz. A németről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy tárgyalásban áll a Scuderiához közel álló Prema-csapattal (olasz és német F4-es szerepvállalásról van szó).

Hogy ki veszi át Rivola helyét a Ferrari versenycsapatánál, egyelőre nem derült ki, a múlt évben Barcelonában Diego Ioverno helyettesítette, s korábban őt emlegették pozíciója első számú várományosaként.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bogyi007
#2 Bogyi007 2016. január 20. 15:22  

Értem én hogy hogyan érti igazán Raffaele Marciello de azért kicsit ellentmondásos ez így:

De kiszállt a Ferrari programjából Raffaele Marciello is, aki az elmúlt évben több alkalommal is tesztlehetőséget kapott a Saubernél.
A 21 esztendős olasz, aki a GP2-ben folytatja pályafutását, az Autosprintnek elárulta, nem igazán jött ki a Ferrari csapatfőnökével. „Maurizióval (Arrivabene) sosem volt igazán jó a viszonyom. Nem tart alkalmasnak a Forma–1-re, ezért a válás. Ha igazán akartak volna, beültethettek volna egy Ferrari-motorral hajtott autóba. De nem tetszhetek mindenkinek” – magyarázta a versenyző.

A Sauber mégis mi a rákkal ment szerinte?! - bekerülni oda is csak 2 pilóta tudott a négy (vele együtt már öten lettek volna) a Manorhoz meg nem lett volna értelme tavaly mennie....

Hombre B
#1 Hombre B 2016. január 20. 12:02  

Kicsit sántít nekem a story, viszont abban bízom, hogy Rivola végre ráncba szedi az AKA-t egy RB-hez hasonló stílus jön létre majd.

Lello távozásért nem kár, bár bíztam benne, hogy van benne potenciál, de 2. GP2-s évében se tudott bizonyítani, pláne, hogy azonos ponttal végzett, mint Lynn és Gastly.

Mick Schumit meg csak akkor szerződtessék, ha látnak benne potenciált, a neve miatt nincs értelme felvenni az AKA-ba.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ