Szerelőket cserél Hamilton és Rosberg!

írta: M4Sport
2016. március 18. 10:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

De mit keresnek Lewis Hamilton szerelői Nico Rosberg garázsában? A Mercedes szokatlan húzással igyekszik elejét venni, hogy két versenyzője rivalizálása megmérgezze a csapatot.

„Sokszor szenvedtünk vasárnaponként egy győztes futam után amiatt, hogy a másik versenyző maga alatt volt. Az ilyesmi végiggyűrűzik a csapaton is. Ezt meg kell állítanunk” – jelentette ki a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff nem sokkal a múlt évi szezonzáró után. Az osztrák akkoriban többször is figyelmeztette Lewis Hamiltont és Nico Rosberget: ha úgy érzik, vetélkedésük ártalmas a csapat egészére nézve, el fognak gondolkodni azon, hogy valamelyiküket lecseréljék.

Ettől egyelőre igencsak távol vagyunk, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a mindig elővigyázatos németek ne tennének meg mindent a Wolff által emlegetett veszély csökkentéséért. A Bild beszámolója szerint ennek jegyében szokatlan lépésre szánták el magukat: cserélgetik a Hamilton és Rosberg oldalán dolgozó mérnököket. Mindkét autón tizenöt-tizenöt szerelő dolgozik a hétvégék alkalmával, és bár hagyományosan minden versenyző állandó csapattal szokta teljesíteni szezonját, a brackleyiek most – rotációs rendszert kialakítva – rendszeresen végrehajtanak majd oda-vissza cseréket a szezon során. Először vezető szerelőik cserélnek szerepet, akiket további két-két szerelő követ egyik csapatból a másikba.

Az ötlet állítólag Toto Wolff és Paddy Lowe „közös gyermeke”. „A legnagyobb gyengénket a két versenyző közötti kapcsolat dinamikája – valamint a csapat és a versenyzők közötti kapcsolat jelenti” – nyilatkozta korábban Wolff. „Óvatosnak kell lennünk, nem szabad hagyni, hogy ezt a garázs bármelyik oldalán túlzásba vigyék. Láthattunk már csapatokat a múltban, ahol kialakult az efféle versengés, és ez nem tett jót az istállón belüli egyensúlynak”

Nico Rosberg elismeri, valóban nem hagyta hidegen a szerelőket a kettejük között zajló párharc. „A rivalizálásunk Lewisszal nemcsak a versenyzőket foglalkoztatja, és eljöhet az a pont, amin túl már ez túl sok lesz. Ezért is jó ötlet ez a csere” – nyilatkozta, utalva a „klikkesedés” veszélyeire.

A változtatás talán éppen időben jött. A múlt év hajrájában többször hallhattunk arról, hogy a Mercedes legénysége is kezdett Rosberg-táborra és Hamilton-táborra különülni, ami a futamgyőzelmeket követő ünnepléskor is tapasztalható volt.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Loci
#3 Loci 2016. március 18. 21:15  

Szerintem ez nem jó döntés. Előbb vagy utóbb valamelyik versenyző felé kezd húzni az szerelő szíve és mikor épp a kevésbé kedvelt versenyző mellett kell dolgoznia, nem fog 100 %-on teljesíteni, nem teszi majd oda magát rendesen. Ez még több ellenségeskedéshez vezet.

Balrog
#2 Balrog 2016. március 18. 11:10  

Igen mondjuk az nekem is furcsa, hogy Gergőt és Norbit szétszedte a Honda, mert valamilyen szinten azért őket gyengíteni fogja eleinte, mégha a klikkesedésnek elejét is veszik ezzel.

Lombardo
#1 Lombardo 2016. március 18. 10:46  

Ez szerintem észerű döntés. Nem a Honda-féle agyatlanság (WTCC), hogy a versenymérnököket is kicserélik.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt