„Szerintem a kínaiak úgy hiszik, a Kimi egy kínai név”

írta: M4Sport
2016. április 13. 14:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönenért megőrülnek a kínai szurkolók, a finn nem is győzött menekülni előlük a reptéren. De vajon a Mercedes fogja-e üldözni őket a hétvégén?

Számos versenyzőhöz hasonlóan már Sebastian Vettel és Kimi Räikönen is megérkezett Kínába, az év harmadik nagydíjhétvégéjének helyszínére. A képes beszámolókból kiderül, a repülőtéren nem akármilyen fogadtatásban részesültek a mezőny tagjai, többeket is lelkes szurkolótábor várt a kijáratnál.

„El sem hinnék, mennyire népszerű itt Kimi Räikkönen” – írta blogjában Bob Constanduros újságíró, akit a díjátadók felkonferálójaként ismerhetünk leginkább. „Szerintem a kínaiak úgy hiszik, a Kimi egy kínai név. Imádják őt.”

Szurkolótábort tekintve aligha vetekedhetnek a riválisok 2007 bajnokával – más kérdés, hogy a jelek szerint a „Jégember” már aligha örül a rá irányuló nagy figyelemnek: megérkezésekor menekülő útvonalon igyekezett elkerülni a lelkes tömeget…

A hétvége előtt az egyik legfőbb kérdés az, vajon a Ferrarinak sikerül-e végre megszereznie első 2016-os győzelmét. Egy éve futamgyőztesként érkeztek meg Sanghajba, és bár az elnök Sergio Marchionne a télen az első verseny megnyerését tűzte ki célul, egyelőre várat magára az áttörés. Tán ennek is köszönhető, hogy a hírek szerint Kína lesz az első olyan helyszín, ahová Marchionne is feltűnik majd a vörösök garázsában. Az olasz a Bloomberg információi szerint hamarosan már nemcsak elnöke, de egyben ügyvezető igazgatója is lesz a Ferrarinak (az autógyárnak), jelenléte pedig várhatóan extra nyomást jelent majd a megbízhatósági problémái miatt eddig felemásan szereplő Scuderia számára.

A Ferrarinak a mostani lehet az első versenye, melyet két autóval fejez be. Ausztráliában Räikkönen turbóhiba, Vettel pedig a motor elektronikájának hibás működése miatt esett ki. Olaszországi források úgy tudják, a csapat az elmúlt két hétben megváltoztatta a szoftvereit, így reményeik szerint hasonló hiba többé nem fordulhat elő. Vettel mindazonáltal várhatóan megkapja idei második motorját a hétvégére.

Räikkönen és a 2007-es káosz szép emléke

A Ferrari egyébként kimondottan jó mérleggel büszkélkedhet Kínában. Rubens Barrichello 2004-ben, Michael Schumacher 2006-ban, Kimi Räikkönen 2007-ben, Fernando Alonso pedig 2013-ban nyert velük, miközben a McLarennek és a Mercedesnek három-három győzelme van ezen a pályán.

Räikkönen számára a 9 évvel ezelőtti siker kulcsfontosságúnak bizonyult későbbi bajnoki győzelmében. „Akkoriban nem voltak a legjobbak a körülmények. Előbb vizes volt a pálya, aztán egyre jobban felszáradt, és a köztes esőgumikról slickekre váltottunk. Ez mindenki számára nehéz verseny volt, de mi egészen könnyedén boldogultunk” – emlékezett vissza a finn. „A pálya egész nehéz. Az első pár kanyarban sok időt nyerhetsz, ha jól összerakod őket. Nem egyszerű pálya, de élvezetes.”

A Kínában eddig ötször dobogóra álló Räikkönenhez hasonlóan Sebastian Vettel is egy futamgyőzelemmel büszkélkedhet a helyszínen – mely papíron valamivel jobban feküdhet autójuknak, mint az inkább motorpályaként számon tartott bahreini.

Sebastian Vettel Kimi Räikkönen„Nem lesz könnyű beállítani az autót” – állapította meg versenymérnöke, Riccardo Adami. „Hosszú egyenesek, valamint lassú és gyors kanyarok is vannak ezen a pályán. Az első kanyarban a hosszanti és oldalirányú terhelések váltják egymást, ezért nehéz megtalálni az egyensúlyt a fékezésnél és stabilan tartani az autót kanyarodás közben.”

Hétvégi előrejelzések szerint szombaton jó esély van arra is, hogy eső zavarja meg az időmérő edzést. „Rendszerint kiszámíthatatlan itt az időjárás. Az elmúlt években tapasztaltunk már hűvös és esős körülményeket is, és amikor hideg van, az autó eleje másként viselkedik, ezért hozzá kell igazítani a beállítást a körülményekhez” – magyarázta Adami.

Nagy hangsúly kerül majd a taktikára is. Az első két verseny megmutatta, a szabad gumiválasztás és a három használható keverék igencsak kiszélesítette a csapatok stratégiai repertoárját. A múlt évben a gumikkal kíméletes, s ezáltal a hűvösebb időben azokat nehezebben munkára bíró Ferrari számára nagy segítséget jelentett volna, ha lágyabb keverékeket is használhatnak – idén ennek megfelelően a Mercedeshez képest több szett szuperlágy gumit választottak. „Idén egy harmadik keverék is rendelkezésünkre áll, a szuperlágy, miközben tavaly csak a lágyat és a közepest használhattuk. Fontos lesz kitapasztalni, hogyan viselkedik ez a keverék ezen a pályán, valamint hogy milyen mértékben kopik. Ennek megfelelően alakítjuk a programunkat, hogy jó stratégiával tudjunk előkészülni vasárnapra” – tekintett előre az olasz mérnök.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#2 cybergyerek 2016. április 14. 14:23  
Kepano:
Nincs olyan kínai név, hogy Kimi, Japánban viszont van ilyen keresztnév. De miért hinnék azt a kínaiak, hogy kínai név? Nem hülyék azok. Ez a Bob akárki egy idióta.

szerintem ezt csak viccből mondta.

Kepano
#1 Kepano 2016. április 13. 16:59  

Nincs olyan kínai név, hogy Kimi, Japánban viszont van ilyen keresztnév. De miért hinnék azt a kínaiak, hogy kínai név? Nem hülyék azok.
Ez a Bob akárki egy idióta.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"