Szezonelőzetes (10.): Túlléptek a Schumacher-korszakon – vizsga előtt a Ferrari!

írta: M4Sport
2016. március 15. 13:05
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

Közel tíz éve várnak az újabb bajnoki sikerre, ami az ő mércéjükkel már bűnösen hosszú idő. Az újjászervezés rámutatott, miért nyúlt ilyen hosszúra ez az időszak – de az előző rendszer hibáit – úgy tűnik – mára sikerült kijavítani. Ez a csapat már teljesen más, ám a megújulás folyamata még korántsem zárult le. Az utolsó lépést a kötelező a győzelem jelentené, mely mostantól már nem elfogadott plusz, hanem konkrét elvárás. A vizsga éve következik Maranellóban – sorozatunk legújabb részében a Ferrari átalakulását és 2016-os kilátásait vesszük górcső alá.

Szezonelőzetes„Elsőre a Ferrrarinál mindig minden működik. Három-hat hónapig az egész jónak tűnik, aztán ezt követően a lehetőség megszűnik létezni” – a Ferrari belső és külső helyzetéről mindent tudó (1991 végén hatalmi harcok miatt rúgták ki) Alain Prost a múlt év elején e szavakkal intett óvatosságra mindenkit a csapat megújulása és Sebastian Vettel érkezése miatt támadt felhajtás közepette. Az a bizonyos három-hat hónap aztán 12-re, 15-re nőtt – ám a kötelező kivárás időszaka még csak most ér véget.

A 2014-ben szégyenszemre futamgyőzelem nélkül maradó istálló 2015 elejére teljes vezetőségcserén esett át, a gyengélkedés és a megújulás miatt pedig a külvilág szinte már semmiféle elvárást nem támasztott irányukba. Ez egyfelől óriási kudarc volt a patinás csapat számára, amelytől amúgy mindig mindenki győzelmet vár, másfelől viszont megkönnyebbülést is jelentett nekik: lekerült a vállukról a görcsösséget eredményező teher. Elkezdődött a szezon, a hangulat jó volt, a lila köd, amire Prost utalt pedig csak nem akart fölszállni. Mert az élet jóval hamarabb és a vártnál bőkezűbben osztotta nekik a sikereket: Sebastian Vettel már a második versenyen nyerni tudott, az első hónapok még arról szóltak, talán a Mercedes levesébe is beleköphet, és bár végül ez nem egészen így lett, a három futamgyőzelemnek és a rendkívül stabil teljesítménynek köszönhetően így is elégedett lehetett velük a tifosi.

A csapat visszanyerte hívei bizalmát – egyúttal azonban vissza is zökkent a régi kerékvágásba, s az egyetlen kivételes elvárások nélküli év után most, 2016 elején megint rajtuk a világ szeme: tőlük várják, hogy felpezsdítsék az elunalmasodó bajnokságot, és 2007 után újra vb-címet vigyenek Maranellóba. És erre elnökük, Sergio Marchionne is jó korán figyelmeztette őket. Az idei tehát a vizsga évének ígérkezik: egy új csapat, egy új korszak alkalmassági vizsgája lesz, mely eldönti, képesek-e a nagy célok, a szép jövő megvalósítására.

2007

Mára sikerült „kiheverniük” a Schumacher-korszakot

Éveket pazaroltak el pár hibás döntés miatt

Aldo Costa ma már a Mercedes sikereinek egyik legfőbb kovácsa, korábban azonban éveken át a Ferrari fejlődéséért dolgozott. Az olaszok 2011-ben bűnbakként váltak meg tőle, ami jelenlegi eredményei ismeretében remekül szemlélteti, mi is ment rosszul a megújulást megelőzően Maranellóban.

„Stratégiai hibákat követtek el – és itt most a vízióval kapcsolatos hibákról beszélek, melyek nagyon súlyosak voltak. És persze a személyeket illetően sem hoztak mindig szerencsés döntést” – nyilatkozta még 2014 nyarán Costa a Ferrari hanyatlásának okairól. „2008-ban a versenyrészlegünk azt kérte, építsenek egy új szélcsatornát, mert úgy éreztük, ez alapvető fontosságú ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk. Azt felelték, nincs erre szükség. A Ferrarinál mindig Montezemolo hozta a stratégiai döntéseket – akkor is, amikor mindent megnyertünk, és amikor már nem nyertünk.”

A következmények ismertek: a Ferrari 2009 után óriási, 2015-ig meglévő hátrányba került az aerodinamika terén, 2012-ben pedig elsősorban a szélcsatorna hibás működése volt a gátja Fernando Alonso bajnoki győzelmének. A csapatnak öt év és számos pofon kellett a probléma gyökerének felismeréséhez, ám ma már újra ultramodern háttérrel dolgozhatnak a felemelkedésért. Sergio Marchionnéék több mint 100 millió eurót költöttek a korábbi hibák kijavítására.

Kicsit tán messzire visz, mégsem érezzük túlzónak azt állítani, hogy a Ferrarinál valójában csak most, 8-10 évvel annak valódi vége után zárult le igazán az úgynevezett Schumacher-korszak. Vagy hogy pontosabbak legyünk: a csapat mostanra heverte csak ki az óriási sikereket, jutott el odáig, hogy valóban új fejezetet nyisson és lezárja a régit. Ami az előző utolsó bástyája, Jean Todt távozása után történt, az már csak egyfajta birkózás volt a múlttal. Az igények töretlenül magasak voltak, és bár a régen kiváló gépezet egy része hátramaradt, nem volt ki fejlessze, karban tartsa, és egyáltalán: értse azt. Továbbra is használni akarták, de nem volt a sajátjuk, mert a titkát csak a távozó kulcsemberek ismerték. Érezték, meg kell újulniuk, de mindig megálltak félúton. A főként Fernando Alonso nevével fémjelzett időszakot pedig emiatt az önámítás, a görcsös megfelelni vágyás és az iránymutatás hiánya jellemezte.

Egy olyan nagy csapatnál, mint a Ferrari – és különösen a Ferrarinál – a sikertelenség sosem a lehetőségek hiányának, sokkal inkább azok eltékozlásának a következménye. És ezt bizonyította utólagosan a vörösöknél az elmúlt másfél évben történt átalakulás. Ahol tudniillik személycsere történt, ott minőséginek tűnik a javulás.

Miközben az előző elnök, Luca di Montezemolo még hanyagul hessegette el az új nagy beruházások lehetőségét az előző, 2009-es szabályváltozások előtt, s az újabb, 2014-es ciklusváltást sem tudta kihasználni, a helyére érkező Sergio Marchionne épp ellenkezőleg tett és mindent pótolt. Hallgatott a technikai szakemberekre, és több százmillió eurót költött el új próbapadokra, a szimulátor, a CFD-számítógépek és a szélcsatorna javítására. És nem mellesleg visszanyerte a Ferrari Montezemolo idejében egyre csak rogyadozó politikai hatalmát is, ami nélkül nincs siker.

Miközben a báránylelkű Stefano Domenicali igyekezett mindenben egyszerre megfelelni főnkének, csapatának és sztárversenyzőjének, s képtelen volt meggátolni, hogy utóbbi ne csak kiemelkedjen, a fejükre is nőjön, addig Maurizio Arrivabene – erős túlzással – az F1-hez mit sem értve lett azonnal valódi vezér, aki tán keveset konyít az MGU-H működéséhez, de annál jobban motiválja és egységgé kovácsolja legénységét. Míg az ezerfejű McLarentől elcsábított Pat Fry képtelen volt rendszert teremteni a káoszban, s csupán kényszerkreativitást (khm, vonórudas első felfüggesztés…) sajtolt ki embereiből, utódja, James Allison két ember munkáját is vállalva vette hátára a technikai részleget, és rázta gatyába azt. Visszahozva a bizalom és összetartás fogalmait a vörösök gyárába.

És azok után, hogy Fernando Alonso kivételes teljesítményét kihasználva minden egyes újabb bajnoki kudarc után egyre jobban elkülönítette magát mint különlegest a szürkén átlagos „csapattól”, Sebastian Vettel már egyetlen teszten (melyen autóba sem ült – 2014, Abu-Dzabi) elhitette későbbi munkatársaival, hogy hozzájuk hasonlóan ő is csupán egyetlen szem a hosszú láncolatban.

Most úgy tűnik, minden a helyére került Maranellóban.

Maurizio Arrivabene

2016-tól már nincs kifogás

Aki azonban azt gondolná, hogy mindezzel máris elvégezték dolgukat, az téved. Itt egyelőre csak egy új korszak kezdődött el, arról, ez mennyire lesz sikeres, 2016 ad majd nekünk ízelítőt. Az egyik kulcsfigura, a technikai igazgató James Allison is e korszakváltás még mindig zajló folyamatára figyelmeztet.

„Ha szerénytelen akarnék lenni, azt mondanám, a legnagyobb változás, ami nekem köszönhető, hogy kitörtem abból az ördögi körből, amiben a Ferrari volt. Sosem a legjobb autóval kezdték az évet, és ezt követően próbáltak mindent megtenni az autó javításáért, a bajnoki cím megszerzéséért, ami már eleve elveszett” – nyilatkozta nemrég a Guardiannek a szakember. „És mivel nagy volt a nyomás, hogy folytassák tovább az autó fejlesztését, sok pénzt költöttek el rossz módon, ami pedig a következő évi autó kárára vált. Ez azt is jelentette, hogy az az autó szintén már a kezdetekkor lassabb volt. Ha bármi hatásom is volt, ez volt: kitörtünk ebből a sablonból, és véget vetettünk annak, hogy elvettünk a jövőtől, csak hogy fizethessünk a jelennek. Ha figyelmen kívül hagyod a jövőt, óriási árat fizetsz érte.”

Allison szavai teljesen más megvilágításba helyezik a Ferrari 2015-ös évét. Azt az évet, amely az első teljes szezonja volt a britnek technikai igazgatóként Maranellóban, és amely eleve az újjáépítésről szólt. A 2014-es nyeretlenség a megújulással együtt lehetőséget biztosított arra, hogy kicsit háttérbe szorítsák a jelent, és végre a jövőbe forgassák a pénzüket. Ha megnézzük az SF15-T-t, és összevetjük utódjával, az SF16-H-val, a két filozófián is ez a törekvés köszön vissza. Mivel 2012 óta használták, átmenetileg megtartották a vonórudas első felfüggesztésüket, az élcsapatok közül egyedüliként nem erőltették a rövidebb orrkúp kifejlesztését, s a gyors javítást megcélzó, elkapkodott teljes megújulás helyett csak a legfontosabb területek hibáinak kijavítására összpontosítottak. Elfogadták, hogy aerodinamikai szempontból nem ütik majd meg a legjobbak (Mercedes, Red Bull) szintjét, és úgy döntöttek, inkább rendbe teszik egy koncepcionális hiba miatt félresiklott hajtóegységüket.

Emiatt sem 2015-ös, sem 2016-os évüket nem lehet önállóan szemlélni, csak a másik vonatkozásában. A megújulással megkezdett munkát valójában csak az idei autóval fejezték be. Annak minden újítása (és van belőle jó pár) csak a második lépése az egy évvel korábban megújított csomagnak: a motor fejlesztése, a csapat megerősítése után most eljött az aerodinamikai fölzárkózás, a már összeszokott alakulatban rejlő potenciál kiaknázásának és a győzelemhez nélkülözhetetlen kockázatvállalásnak az időszaka. „Ez nyilvánvalóan egy bátor autó, de annak is kell lennie” – fogalmazott Allison az idei gépről. „2015-ben azon fáradoztunk, hogy javítsuk az alapokat, amik igen rosszak voltak. Relatíve konzervatív szemlélettel is igen nagy előrelépést tudtunk ezért megtenni. De ahhoz, hogy továbbfejlesszük a már egészen jó autót, merészebbnek és agresszívebbnek kellett lennünk.”

És Marchionne ezért is jelentette ki már a múlt év végén oly határozottsággal és egyértelműséggel: mostantól csak a bajnoki címmel elégszenek meg. Véget ért az alapozás időszaka, eljött a tettek és a bizonyítás ideje. Kifogásoknak pedig mostantól már helye nincs!

James Allison

Az SF16-H

Ha például a Mercedeshez viszonyítjuk, akár még visszafogottnak is nevezhetnénk az idei Ferrarit. Forradalmi újításokat – egyelőre – nemigen vonultat fel (persze hogy mit rejt a borítás, nem tudhatjuk), elődjéhez viszonyítva mégis merész és újító konstrukció. Mondhatnánk, puszta átmeneti autóvá minősítette le elődjét. Megérkezett az új, rövid orr, végre visszatért a hagyományos, nyomórudas első felfüggesztés, a motor átrendezésének, a váltó lerövidülésének hála lekarcsúsodtak az oldaldobozok, ráadásul rövidült a tengelytáv és agresszívebbé vált az autó dőlése (a hasmagasság emelkedése hátrafelé).

Motorfronton is komoly változások történtek. Négy módosító pontot megspóroltak 2016-ra azzal, hogy tavaly csak az év legvégén készítették el új erőforrásukat, melyet aztán nem is versenyeztettek. A Mercedestől igazolt szakembereknek hála pedig több helyen a németekéhez hasonló módon rendezték át a hajtóegység részegységeit – például a töltőlevegő-hűtőt. Az előrelépés a téli tesztek alapján jelentősnek tűnik. Nagy kérdőjelet a sok újítás miatt törékenyebbé váló megbízhatóság jelenthet.

A két barcelonai teszthéten számos technikai probléma hátráltatta a vörösöket. A hírek szerint az új motor komoly vibrációt eredményezett, s nem is merték maximális erővel használni. A hatodik napon viszont érkezett az új erőforrás, a vörös gép pedig nemcsak gyorsult, de megbízhatóbbá is vált. A Scuderia számára jó hír, hogy a 21 futamos naptárban öt motor büntetlen használata engedélyezett versenyzőnként – miután 2015-öt is eggyel több motorral teljesítették, mint a Mercedes, a csökkent kötelező futásteljesítmény éppen kapóra jött nekik. A kevés eddigi újítás pedig azt sugallja, még mindig bőven vannak kiaknázatlan területek az autó fejlesztésében. A Mercedesnél is tudják ezt, s részben ezért is az óvatosságuk Ausztrália előtt.

Sebastian Vettel, Maurizio Arrivabene, Kimi Räikkönen

Vettel – jöhet a következő lépés

Éppen húsz éve annak, hogy elkezdődött Michael Schumacher páratlan pályafutása a Ferrarinál. Az amúgy is rendre a nagy elődhöz hasonlítgatott Sebastian Vettel számára ez újabb párhuzamokat jelent majd idén. Tény, a német már pár hónap alatt igazi vezérré vált Maranellóban, s a Niki Lauda, Michael Schumacher „vérvonal” valódi továbbvivőjének tűnik. Módszere, hozzáállása őket idézi, ami jelzi, példaképétől jól megtanulta, mi kell a sikerhez a Ferrarinál (fricska Alonsónak). Már csak egyvalami hiányzik: maga a siker. Hogy a párhuzam abban is folytatódik-e, hogy maga is „felépíti” saját korszakát, csak most derül ki.

A 2014-ben a sikerek után neki ugyanúgy megújulásra volt szüksége, mint a Ferrarinak a Schumacher-sikerek után. Ilyen szempontból is tökéletesen egymásra találtak csapatával. Ahhoz azonban, hogy örök időkre belopja magát a tifosi szívébe, a négyszeres bajnoknak mindenekelőtt ötszörössé (aztán ki tudja hányszorossá) kell válnia, továbbra is olyan kiegyensúlyozottan kell teljesítenie, mint a múlt évben. Idén először ennek eléréséért nem készen kapott „alapanyagból” kell dolgoznia, mostantól építkezhet a közösen lerakott alapokra.

„A célunk, hogy a Mercedes kétéves uralma után az élre álljunk. Az álmunk még mindig ugyanaz: bajnokká tenni a vörös autót – vagy a vörös-fehéret. Korábban már nyertem bajnokságokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne akarnék újra nyerni. Úgy érzem, különleges érzés és fontos lépés lenne ez számomra” – nyilatkozta Melbourne előtt Vettel.

Sebastian Vettel

Räikkönen – küzdelem a becsületért és a jövőért

Kimi Räikkönen helyzete merőben más, mint csapattársáé. A finn lotusos évei óta az eredmények tekintetében csak árnyéka önmagának. S miután 36 évével a mezőny legidősebb tagja, és Fernando Alonso után Vettel is súlyos vereséget mért rá, már ketyeg felette az óra. Hogy ne a mostani legyen az utolsó idénye az F1-ben, azért ő maga tehet a legtöbbet.

Bár tempója talán már nem a régi, s talán az újgenerációs autók és gumik sem feltétlenül kedveznek neki, leírni még mindig hiba lenne egy hozzá hasonló tehetséget. Az utóbbi években kiderült, stílusát tekintve az egyik legérzékenyebb versenyző a mezőnyben, és biztató előjel, hogy új autója vezethetőségével rendkívül elégedettnek tűnt a téli teszteken. Azt is tudjuk, nála a motiváció is fontos része a teljesítménynek. A múlt évben még dobogós helyezései után is egykedvűen hajtogatta, nem elégedett, mert neki csak a győzelem számít. Ha a Ferrari idén valóban fölzárkózik a Mercedesre, megadathat neki ez is, és kiderül, mindezt csak kifogásként használta-e a házon belüli vereségekre, vagy valóban vérszemet kap, és képes előhúzni valami pluszt, ha a tét nem a 3-5. hely, hanem a győzelem és a dicsőség. Egy biztos: a téli teszteken képes volt tartani a lépést Vettellel – mi több, a versenyszimuláció és a leggyorsabb kör tekintetében is felülmúlta őt.

A finn tudja, van hová fejlődnie, ám a csapatvezetés részéről rá nehezedő nyomás, valamint a Vettel elleni bizonyítási kényszer elmondása szerint nem hat rá negatívan. „Természetesen jobb, ha te vagy elöl, de a legfontosabb az volt, hogy végül harmadikak és negyedikek lettünk a bajnokságban. Mindketten az élen akarunk lenni, és hogy te vagy a nyertes vagy sem, valójában csak akkor számít, ha az első két hely a tét. Biztos vagyok benne, hogy képes vagyok jól teljesíteni. És nemcsak én, a csapat is javulni akar. Akármilyen nyomás is nehezedik ránk, a célunk ugyanaz. Nem lesz könnyű elérni, de remélhetőleg sikerül” – fogalmazott a „Jégember”.

Kimi Räikkönen

Sorozatunk eddigi részei:

Szezonelőzetes (1.): Újoncként is profik – amiért a Haasnak összejöhet

A Haas emberei

Szezonelőzetes (2.): Profi F1-es csapattá válni – a Manor újrakezdi

Szezonelőzetes (3.): A McLaren ígérete szép szó – ha megtartják, úgy jó

Szezonelőzetes (4.): Idén is megélhet-e a Sauber más csapatok betlijéből?

Szezonelőzetes (5.): Dobogós remények, sorsdöntő küzdelem a Toro Rossónál

Szezonelőzetes (6.): Középpontban a motorfejlesztés a Renault átmeneti évében

Szezonelőzetes (7.): A Force India megtartaná a tavaly év végi lendületét

Szezonelőzetes (8.): Korlátok között – mire lesz elég „az eddigi legjobb Red Bull”?

Szezonelőzetes (9.): A Williams a győzelembe menekülne

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

RZ_
#2 RZ_ 2016. március 16. 08:03  
BCS_F1:
"Forradalmi újításokat nem vonultat fel" a Ferrari??? Ez most komoly? Az egyetlen autó, ami nem evolúciója a tavalyi gépnek. Szinte minden pontján megváltozott az autó.

"Ha például a Mercedeshez viszonyítjuk", nem forradalmi; mivel nemigen van olyan megoldás rajta, amit más csapatoknál ne látnánk. "Elődjéhez viszonyítva mégis merész és újító konstrukció" - forradalmi, önmagához képest, mert szinte minden "porcikája" megújult.

BCS_F1
#1 BCS_F1 2016. március 15. 22:03  

"Forradalmi újításokat nem vonultat fel" a Ferrari??? Ez most komoly? Az egyetlen autó, ami nem evolúciója a tavalyi gépnek. Szinte minden pontján megváltozott az autó.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt