Szezonelőzetes (2.): Profi F1-es csapattá válni – a Manor újrakezdi

írta: M4Sport
2016. március 11. 15:55
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

Talán idén is csak a sereghajtó szerep jut nekik, de ha versenyre kelhetnek riválisaikkal, máris győztek. A mezőny legnagyobb túlélőjeként, ismét megújulva, mindenkinél többet fejlődve vág neki az új idénynek a Manor, azzal a reménnyel, hogy hat évvel debütálásuk után végre valódi Forma–1-es csapattá válhatnak. Már nincs olyan sorscsapás, ami még ne sújtotta volna őket – eljött végre a felemelkedés ideje?

SzezonelőzetesAzt mondják, akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni. Hogy a Manor esetében is így lesz-e, egyelőre nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy ha a kiscsapat nem is képes semmilyen téren az élmezőnybe kerülni, egyvalamiben messze minden rivális fölé nő: ők a mezőny legnagyobb túlélői. És ha eredményeik vagy tempójuk miatt nem is, emiatt mégis minden tiszteletet megérdemelnek.

Már az is valóságos csoda, hogy még ma is a rajtrácson vannak. Azt követően, hogy 2014 végén csődeljárás indult ellenük, és hogy még a 2015-ös idénynyitó előtt pár héttel sem tűnt úgy, ott lehetnek Melbourne-ben, előző idényük egyetlen dologról szólt csupán: mindegy, hogyan, csak szerepeljenek.

2014-ben Monacóban a tragikus sorsú Jules Bianchival felértek a csúcsra, megszerezték fennállásuk első pontjait, majd a szezon végén a konstruktőri 9. helyet is. A FOM-pénzekből származó pluszbevétellel megkapták az esélyt, hogy kilépjenek abból az örvényből, melybe lényegében már 2010-es bemutatkozásuk pillanatában belekerültek. A lehetőséget az „eredeti” mezőnyre történő felzárkózásra. Aztán emelkedés helyett mégis zuhanás következett, mely majdnem katasztrofális véget ért. Az istálló szakembergárdája szétszéledt, az újonc Haas időközben megvásárolta a banbury-i tetőt a fejük fölül – de John Booth és Graeme Lowdon az utolsó pillanatban felhúzta a gép orrát, az energetikai vállalkozó, Stephen Fitzpatrick segítségével pedig végrehajtották a kényszerleszállást.

És a csapat mellett a konstruktőri 9. helyért járó 35 millió dollár is megmenekült. Egyszeri plusztőke volt ez, amit az istálló igyekezett is megfelelően használni. 2015-öt egy erősen túlsúlyos, átalakított 2014-es autóval, a Ferrari gyengécske 2014-es erőforrásával teljesítették, szinte fejlesztések nélkül. Amolyan anti-Mercedesként legalább annyira távol a mezőnytől, amennyire a domináns németek – csak épp a másik végén. Közben viszont nem állt meg a munka, mi több, valójában csak akkor kezdődött el. Újra. Bár az eredetileg 2015-re tervezett autójukat, az MR04-est sosem készíthették el (pedig szakértők szerint komoly előrelépést jelenthetett volna), elkezdhették helyette a 2016-os gép, de mindenekelőtt egy hosszabb távon fenntartható csapat megtervezését.

Végre megérkezni a Forma–1-be…

Szó sincs szégyenfoltról – a „botrányhős” visszatért

Az új-zélandi Dave Ryan rutinos szakember a királykategóriában: korábban 35 éven át szolgálta a McLarent. 1976-ban még James Hunt és Jochen Mass szerelője volt, később csapatmenedzser, végül sportigazgató lett. Dolgozott Ayrton Sennával, Alain Prosttal, Mika Häkkinennel, neve mégis a 2009-es Ausztrál Nagydíj hazugságbotránya kapcsán vált igazán ismertté. Akkor ő biztatta Lewis Hamiltont arra, hogy az Ausztrál Nagydíj után tagadja le, hogy szándékosan engedte el a sárga zászlós jelzés alatt a korábban előle kicsúszó Jarno Trullit, akit emiatt tévesen büntettek meg. Az ügy után a McLaren a következő futamra felfüggesztette, majd kirúgta őt, s Ryan később saját GT-csapatánál dolgozott.

„Ami történt, megtörtént. Nagyon rég volt már” – nyilatkozta múltjáról. „Teljesen tiszta a lelkiismeretem annak kapcsán, ami történt, és sosem jutott eszembe ez egy másodpercre sem, mert nem volt min elgondolkodnom.”

Elmondása szerint sok mclarenes kollégájától kapott pozitív üzeneteket visszatérése kapcsán, s ma már úgy érzi, nagy esélyt kapott. „Bob Bell vette föl velem a kapcsolatot. Jó sok éve ismerem Bobot, dolgoztam vele a McLarennél. Egyik nap felhívott, megkérdezte, lenne-e kedvem beszélgetni vele. Eléggé elfoglalt voltam, nem is voltam biztos benne, de aztán újra hívott, beszélgettünk, majd találkoztam Stephen Fitzpatrickkel. Tetszett, amit láttam. Összehasonlítva a korábbi csapatommal, két szélsőséget láttam. Minél többet gondolkodsz ezen, annál jobban kezded úgy érezni, ez jó buli lesz. Minden összetevő adott volt, de most csapatként előre kell lépnünk, mert ha jó munkát akarunk végezni, ahhoz a teljesítményünkkel kell kivívnunk a tiszteletet.”

Múlt októberben bejelentették, megállapodtak a Mercedesszel, így 2016-tól a mezőny legjobbjának tartott erőforrást használhatják. Emellett pedig a Williams is technikai segítséget nyújt nekik az erőátvitel terén: a váltó mellett a hátsó tengelyt és a kerékagyat is tőlük vásárolják. A Mercedes emellett pártfogoltja, Pascal Wehrlein alkalmazásáért cserébe további támogatást is biztosít számukra: miközben a 2016-os autót még a McLaren szélcsatornájában fejlesztették, mostantól a Mercedes régebbi, 50%-os méretarányú komplexumát használhatják, két újonc versenyzőjük pedig a csillagosok szimulátorában készülhet fel a hétvégékre. Ez a fajta együttműködés egy lépés a Ferrari, Haas kapcsolat lemásolása felé – s a Manor részéről egyfajta elismerése is annak, hogy az amerikaiak jobb irányból közelítettek az F1-es szerepvállalás felé. Talán még nincs késő az átálláshoz.

Eközben a Manor szakembergárdája is gyökeresen átalakult. Váratlanul távozott a Booth, Lowdon páros, ám számos, a nagycsapatoknál megismert név csatlakozott hozzájuk – még ha a „bukottak” táborából is. A versenyigazgató a McLarentől Lewis Hamilton 2009-es „hazugság-ügye” miatt menesztett Dave Ryan lett, aztán érkezett a Ferraritól 2014 végén a sikertelenség miatt kirúgott főtervező, Nikolasz Tombazisz és technikai igazgató, Pat Fry is. Valamennyiük számára az újrakezdés lehetőségét jelenti a Manor.

„Amikor csatlakoztam a csapathoz, úgy éreztem, nagy potenciál van bennük, komoly céljaik és ambícióik vannak. Nagyon sok dolgunk volt a szezon előkészítésével. A körülményeket figyelembe véve a csapat remek munkát végzett tavaly. Idén pedig ezzel a csomaggal igazi profi istállóvá váltunk” – nyilatkozta év elején Ryan.

Világosan rámutatott ezzel az egyetlen reális idei céljukra: profivá válni, kivívni a többiek elismerését, ami a közel GP2-es színvonallal a múlt évben lehetetlen volt. És amire 2010-es debütálásuk óta várnak már. Úgy fogalmazhatnánk: hogy hat év küszködés után végre valóban megérkezzenek a Forma–1-be. „Szeretnénk versenyezni, pontokat szerezni. Szeretnénk a legjobbat kihozni abból, amink van. Az előző években csak azért voltunk itt, hogy kitöltsük a mezőnyt – többé nem kérünk ebből” – jelezte a brit.

Dave Ryan

Máris mindenkinél nagyobbat léptek előre

Ami az új autót, az MRT05-öst illeti, forradalmi újításokat, innovatív megoldásokat hiába keresünk rajta. A mezőnyből egyedüliként már csak ez a versenygép rendelkezik a kevésbé hatékony hosszú orrkiképzéssel, ami amolyan biztonsági megoldást jelent: a rövidebb orral a töréstesztek is nehezebben teljesíthetőek, ráadásul a nyúlványos verziót működésre bírni sem olyan egyszerű. Hátrébb apróbb finomítások figyelhetőek meg, a visszapillantó magasabbra került, az oldaldobozokat a más elrendezésű Mercedes-motor és Williams-váltó érkezésével jobban alávágták, átalakították az autó hűtését is.

Bár a kocsi egyszerű és visszafogott tervezés, a teszteken egyértelműen kiderült, egyben komoly előrelépés is. A lóerők tekintetében minden riválisnál többet javultak idén (ne feledjük, egyszerre két évet ugrottak előre), s emiatt jóval közelebb is vannak már a mezőnyhöz, mint eddig bármikor. És ha csapatuk összeáll, a fejlesztések terén pedig kellően kreatívak lesznek, bőven lesz még terük a további fejlődésre is. „Fokozatosan kiépítjük a technikai részlegünket. Fiatal csapat vagyunk, de mégis komoly tapasztalattal rendelkezünk” – jelentette ki Dave Ryan. „Ha komolyan gondoljuk ezt, mindenképpen a bajnoki pontszerzést kell célul tűznünk magunk elé.”

„Őszintén hiszem, hogy megvan bennünk a potenciál a többiekre való fölzárkózáshoz” – hangoztatta a tesztek idején Pascal Wehrlein. „Talán idén is hátul leszünk, de remélem, hogy legalább harcolhatunk másokkal bizonyos helyezésekért. Tavaly óriási volt a különbség az utolsó előttihez képest. Akkor egy régi autóval versenyeztek, amit nem is fejlesztettek. Most új autónk van, a motorunk határozottan erősebb a 2014-es Ferrarinál, és van sok új emberünk is. Emellett abban is bízom, hogy én magam is előrelépést jelentek a csapat számára.”

Wehrlein Bianchi örökébe léphet?

És valóban, a Manor versenyzőfronton is megújult. Két újoncot alkalmaznak, ami önmagában nem túl előnyös egy újjászerveződő csapat számára. Pascal Wehrlein személyében azonban végre újra van egy minőségi pilótájuk, aki ha megfelel az elvárásoknak, Jules Bianchi nyomdokaiba lépve igazi vezérré válhat. Így látják ezt a vezetők is, akik még a fizetős versenyző által jelentett pluszbevételről is hajlandóak voltak (részben) lemondani e minőségi javulás (valamint a Mercedes-kapcsolat szorosabbra fűzése) érdekében.

„Vezető szerepbe léphet nálunk, és abban is biztos vagyok, hogy alkalmas erre. Pascal kiválóan felkészült a Forma–1-re, a Mercedesszel tapasztalatot is gyűjtött, és a köridői az ottani állandó versenyzőkhöz viszonyítva is igazán jónak tűntek” – méltatta a német DTM-bajnokot Ryan. „Mivel ismeri a legjobb autót, viszonyítási pontot jelent majd, segít eldönteni, milyen irányba fejlesszük, min dolgozzunk még.”

Az amúgy visszafogott Wehrlein optimizmusával és határozottságával máris igyekszik megfelelni a rá váró szerepnek. „Készen állok Melbourne-re. Még sok van az autónkban, jön pár újítás is, amivel gyorsulhatunk. A múlt évben már teljesítettem versenytávokat F1-es autóval a teszteken. Ezenkívül sokat edzettem a télen. Szóval mindennek rendben kell lennie” – nyilatkozta magabiztosan.

Pascal WehrleinHogy csapattársától, Rio Haryantótól mire számíthatunk, már inkább kérdéses. Az F1 történetének első indonéz versenyzőjéről köztudott, hogy elsősorban a hozott pénze miatt alkalmazták – ha Wehrlein kicsit több támogatással érkezik, talán nem is őt, hanem a harmadik számú versenyzőnek kinevezett Alexander Rossit választják helyette. Haryanto a GP2-ből érkezik, szuperlicence már megvolt, ám F1-es rutinja mindössze két fiatal versenyzős tesztre korlátozódott. Túl sok kört a két teszthéten sem abszolvált: 1080 kilométerével a vonatkozó listán csak Esteban Gutiérrezt előzte meg.

Ráadásul elkövetett pár tipikus újonchibát is – úgy tűnik, neki jóval meredekebb hegyet kell majd megmásznia, mint Wehrleinnek. Ryant egyelőre nem aggasztják az indonéz hibái – nagy kérdés, ez meddig marad így. „Amíg tart a tanulási folyamat, ez teljesen rendben van. Nekünk ez semmibe sem került, lépjünk túl a történteken, és figyeljük, hogyan teljesít a folytatásban” – kommentálta Haryanto kicsúszásait. „Most nem hiszem, hogy össze kellene hasonlítanunk a két versenyzőnket. Pascal megnyerte a Német Túraautó-bajnokságot és elég sok F1-es kilométer van már benne, szóval ő tudja, mire számíthat. Riónak viszont ezek az első lépései.”

Szezonelőzetes (1.): Újoncként is profik – amiért a Haasnak összejöhet

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

comlo
#1 comlo 2016. március 14. 06:03  

Egyértelműen a mezőny leggyengébje Haryanto, aki csak a pénze (pontosabban Indonézia pénze) miatt van a mezőnyben.
DE!
És ez baromi szubjektív lesz ... Indonéziában élek jópár éve (ezért is posztolgattam a Singapore-i futamról). Nehezen tudom leírni azt, mit jelent ennek az országnak Haryanto F1-es szerződtetése. Oráisplakátokon gratuláltak neki, és az egész ország F1-es lázban ég. Akik eddig semmilyen sportot nem követtek, vagy csak 4 évente megnézték a tollas döntőt az olimpián, most mosolyogva jönnek hozzám, hogy tudják én szeretem ezt a sportot, képzeljem el, lesz versenyzőjük ám ott, és közösségi versenynézéseket szerveznek.
Tudom ez semmit nem változtat, illetve magasz szinten persze azt, hogy újabb 250 millió potenciális fogyasztó lép be a képbe (akik úgyis ingyen fogják nézni a futamot és max hamisított merchandising cuccokat fognak venni (már láttam a helyi piacon :-P ). Kb azt képzeljétek el, mint mikor Zsolti megkapta az ülést, csak az itteni emberek személyiségéből fakadóan, 100%-ban poztív mindenki.

HairHungary