Szezonelőzetes (3.): A McLaren ígérete szép szó – ha megtartják, úgy jó

írta: M4Sport
2016. március 11. 18:56
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

SzezonelőzetesA 2016-os évad felvezetéseként szolgáló cikksorozatunkat a méltán híres és eredményes, de tavaly mélypontra kerülő McLarennel folytatjuk. A wokingiak 1980 óta a legsikertelenebb szezonjukon vannak túl, miközben rövidtávon továbbra is a dobogó, középtávon pedig a világbajnoki cím a céljuk. Előzetesünkben szemügyre vesszük, hogy a remek lehetőségeik, ámde eleddig csalódást keltő eredményeik fényében milyen kilátásokkal bírnak az új idény előtt, illetőleg hogyan segíti a céljaik elérését a sikeres Jost Capito érkezése és a menedzsment átszervezése.

A V6-os hibrid formulában csak gyári csapatként lehet világbajnokságot nyerni, privát indulóként nem – a McLaren idestova három éve hajtogatja ezt a mantrát, miután 2013 tavaszán hivatalosan is bejelentették, hogy 2015-től a Forma–1-be motorgyártóként visszatérő Honda gyári támogatását élvezik majd.

Az érvelés akkor úgy szólt, hogy a páratlanul összetett, új hibrid erőforrások lehetőségeit csak úgy lehet maximálisan kihasználni, ha a kasztnit és a motorokat egy fedél alatt, házon belül – de legalábbis a puszta motorbeszállítói státusz kompromisszumaitól mentesen – építik meg. És bár a gyári Ferrari elsőre teljességgel érthetetlennek tűnő módon az új formula első évében, 2014-ben még látványosan szenvedett, a gyári Mercedes elsöprő dominanciája igazolni látszott Ron Dennisék logikáját. Azóta a Ferrari is egyértelműen képes volt építeni a kocsi és a motor „közös alapjaira”, illetve a másik oldalról a Williams-Mercedes erős kezdés utáni folyamatos stagnálása is abba az irányba mutat, hogy ebben a korszakban nem a privát csapatok a nyerők.

Amivel a McLarennél talán nem számoltak, az az, hogy pontosan mekkora hátrányt is jelent két évvel a motorszabályok meghirdetése (2011 május) után elindítani egy ilyen bonyolult motorprojektet. Az imigyen „koraszülött”, de 2015 elején azért rögtön dobogóra törő McLaren-Honda tengelyen (igen, nem csak a japánoknál) azóta is napról-napra nehéz leckéket tanulnak, ráadásul teszik mindezt – a többiek korai próbálkozásaival ellentétben – a publikum árgus szemének kereszttüzében.

Fernando AlonsoA „zéróméretű” kasztni és a fejlődésben lévő motor ellentéte

Jól jelzi, hogy Wokingban és Szakurában mennyire alábecsülték a motorfejlesztés jelentette kihívást, hogy egy évvel ezelőtt – a hírhedt „zéróméretű” kocsi szellemében – megpróbálták mindenki másnál keskenyebbre és feszesebbre húzni a karosszériát az erőforrás körül, aminek az lett az eredménye, hogy a helyszűkében túl kicsire méretezett turbó nem tudott elég energiával szolgálni a légsűrítés és az energia-visszanyerő rendszer (ERS) számára. Az eredmény? Az egyenesek felénél általában elfogyott Alonsóék alól az ERS plusz 160 lóereje. A kasztni és a motor 2016-ra kompromisszumot kötöttek: a Honda idén már elég nagy turbót használ, cserébe az MP4-31-es jobban kiöblösödő motorborítást kapott.

Az eredetileg még 2015-re bemondott pódium mellett a McLaren másik nagy ígérete az volt, hogy a sztártervező Adrian Newey alatt tanuló Red Bull-mérnök Peter Prodromou Wokingba csábításával a McLaren is egy csapásra olyan jó karosszériával rendelkezik majd, mint az energiaital-gyárosok. Ez nem így történt, de Prodromou merőben új szemlélete mindenesetre rohamléptekben alakítja át a kocsit, amely többek között már a tesztekre innovatív „hüvelykujj-orrot”, első felfüggesztést és hátsó szárnyakat kapott, valamint azonnal átvette az aerodinamika legújabb „slágereit”, például a sok hátsó kerék előtti padlólemez-nyílást. A meghízó motorborítás ellenére a kocsiszekrény alsó részén a „kólásüveg-szekció” is elég szűk maradt.

Mégis, a kövérebb karosszériával egyes helyeken immáron nem elég, hogy nem a McLarené a legkeskenyebb hátsó rész, de a Honda továbbra is egyedi belső elrendezése miatt – a nagyobb turbó elvileg még mindig a motor V-jében van – a kocsi súlypontja is magasabbra kerülhetett, mint volt. Éric Boullier csapatvezető most az európai szezon kezdetére ígéri, hogy az övék lesz a legjobb kasztni, de mindent összevetve erre még mindig kevés esély mutatkozik.

Jost Capito

Jost Capito – akinek „papírja van róla”, hogy képes győzni egy nagy autógyártóval

A turbón idáig nem változtathattak (fejlesztési „zsetonok” híján), de a Hondának bevallottan más problémái is voltak 2015-ben – a McLaren pedig szóvá is tette, hogy a japánok, „kulturális okokból”, nem szeretnék, hogy brit mérnökök is segítsenek megoldani őket. Erre jelenthet megoldást a holtszezon egyik legérdekesebb igazolása, a Volkswagentől átpártoló Jost Capito érkezése, legalábbis James Allen angol szakújságíró szerint.

Capito a VW elmúlt három szezonban megalázóan eredményes, világbajnok rali-vb programjának vezetőjeként érkezik – elcsábítása ilyen értelemben igazi csíny –, és Allen szerint a McLaren reméli, hogy a német szakember tekintélye eredményesebb párbeszédet tesz majd lehetővé a Hondával ahhoz képest, mint amire a csapatfőnöki teendőket is ellátó Boullier eddig egyedül képest volt. Az ex-VW főnök (aki egyébként az év során csak később mutatkozik be hivatalosan) már bizonyította, hogy tud világbajnokságot nyerni egy nagy autómárkával, tehát úgymond „beszéli a Honda nyelvét”. A németnek állítólag a Nemzetközi Autómobil Szövetségnél is kiváló kapcsolatai vannak.

A menedzsment új tagja a McLaren Forma–1-es csapatának ügyvezető igazgatói pozíciójába érkezik, a McLaren-csoporthoz fellépő Jonathan Neale helyére.

Jenson ButtonA szamuráj utolsó csatája és a még mindig „tűzről pattant” srác A versenyzők

Láthatóan türelmetlen igyekezetük ellenére tény, hogy vélhetően mind a McLarennek, mind a Hondának bőven van még ideje visszatérni a csúcsra – Fernando Alonsónak viszont már aligha. Az idén 35 esztendőssé avanzsáló spanyol matador pontosan tudja, hogy még ha a McLaren világbajnok autót is rakna alá, ő már pusztán a korából fakadóan is – különösen a nagyobb leszorítóerejük és kanyarsebességeik miatt fizikailag megterhelőbb 2017-es kocsikkal – egyre kevésbé lesz majd képes csúcsteljesítményt nyújtani. Idén azonban ez talán még nem jelenthet akkora gondot, és még ha az időmérőkön már évek óta nem is az igazi, a versenyeken még bőven ragyoghat a szamurájkultúra nagy tisztelőjeként ismert kétszeres világbajnok tudása.

A szintén korábbi világelső Jenson Button idén januárban lett 36 éves, tehát bizonyos értelemben teljesen hasonló cipőben jár, mint Alonso, ám esetében eddig mégis inkább előtérbe került, hogy van-e még helye a száguldó cirkuszban. Egyrészt míg spanyol csapattársa két világbajnoki címet nyert és három másikról is csak néhány ponttal maradt le, addig Button „csak” egyet, és sokan már az újonc Kevin Magnussen ellen nyújtott kérdőjeles 2014-es teljesítményét követően temetni kezdték őt. A brit akkor egy hajszálra volt a visszavonulástól, ám végül maradt, és tavaly minden kétkedőnek csattanós választ adva egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet Alonso mellett – még több pontot is szerzett nála. A brit az F1 Racingnek adott közelmúltbeli interjújában egy visszavonulását firtató kérdésre már csak annyit felelt, hogy egyszerűen csak azért van még itt, mert „még mindig egy tűzről pattant, bitanggyors srác”.

Jenson ButtonA felkészülés – célok

A téli tesztidőszakot követően Button és Boullier is óvatosan úgy fogalmazott, hogy a fentebb említett, tavaly még gyorsan elfogyó ERS-teljesítmény idén már legalább annyi ideig rendelkezésre áll, mint a legtöbb csapatnak, ráadásul a belsőégésű motor is sokat javult 2015-höz képest. A gumi- és üzemanyag-hatásoktól megtisztított teszteredmények viszont azt mutatják, hogy ennek ellenére is aránylag keveset léptek előre, valamint, hogy bár tavalyhoz képest sokat javult, de még mindig erősen billeg a „csomag” megbízhatósága.

Alonsóék üzemanyag- és gumikorrigált elméleti leggyorsabb köre a Toro Rosso és a Force India mögé, illetőleg a Renault és a Sauber elé rangsorolta a csapatot, amely a nyolc tesztnap csaknem mindegyikén szembesült valamilyen kisebb-nagyobb technikai gonddal – teljes vagy fél napokat tönkrevágó hidraulikai hibától és hűtővíz-szivárgástól kezdve, egy elektronikai hibán át apróbb felfüggesztés- és érzékelőhibáig mindennel. Az MP4-31-es összesen 3305 tesztkilométert teljesített, amivel szintén az alsó-középmezőnyben foglal helyet.

Pozitívum ugyanakkor, hogy a csapat szerint az erőforrás optimalizálásában még vagy 30 lóerő van, az aerodinamikai csomag pedig már Melbourne-re alaposan megújul majd.

Mindent összevetve Alonso és Boullier úgy vélik, hogy ha az év elején még nem is, az év második felében reményeik szerint most már tényleg összejöhet nekik a dobogó. A kérdés viszont talán nem is annyira az, hogy a rajongók elhiszik-e ezt, vagy hogy Ron Dennis és kétségkívül tehetséges csapata be akarja-e ezt tartani, hanem egyszerűen csak az, hogy vajon az évek óta csak felzárkózni próbáló és egymásra utalt McLaren-Honda projekt képes lesz-e a többieknél annyival több erőforrást ölni a fejlesztési versenybe, hogy ez sikerüljön is nekik…

Varga Csaba

*

A következő részben: Idén is megélhet-e a Sauber a nagycsapatok betlijéből?

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#7 albutr 2016. március 12. 19:52  
Jocke:
Nekem is szinte kiütötte a szememet ez a mondat - elképesztő, hogy ezen az oldalon is, illetve a Foslive-on is ez a Button-lejáratás ment két évig. "Kár", hogy az eredmények mindig Jensont igazolták :D

valahogy Buttont mindig is alábecsülik.

Jocke
#6 Jocke 2016. március 12. 18:06  
qanic:
"az újonc Kevin Magnussen ellen nyújtott kérdőjeles 2014-es teljesítményét" Csak arra tudok gondolni, hogy azért kérdőjeles számodra, mert nem láttad, de akkor minek írsz róla?

Nekem is szinte kiütötte a szememet ez a mondat - elképesztő, hogy ezen az oldalon is, illetve a Foslive-on is ez a Button-lejáratás ment két évig. "Kár", hogy az eredmények mindig Jensont igazolták :D

Utoljára módosítva: 2016. március 12. 18:06

qanic
#5 qanic 2016. március 12. 01:29  

"az újonc Kevin Magnussen ellen nyújtott kérdőjeles 2014-es teljesítményét" Csak arra tudok gondolni, hogy azért kérdőjeles számodra, mert nem láttad, de akkor minek írsz róla?

Pendulum
#4 Pendulum 2016. március 11. 23:41  
Dobi83:
Ha gyengék lesznek úgyis a motorra fogjàk...

Ameddig látványosan az a gyenge pontjuk,addig mire is kéne fogni?Ron Dennis titkos tanga bugyijára?

Dobi83
#3 Dobi83 2016. március 11. 22:52  
Tasi-r:
Meglepődnek ha 1 -3 futamon 12. helynél előrébb végeznének... utána meglátjuk de ez megint gyenge lesz attól félek..

Ha gyengék lesznek úgyis a motorra fogjàk...

albutr
#2 albutr 2016. március 11. 21:09  
Tasi-r:
Meglepődnek ha 1 -3 futamon 12. helynél előrébb végeznének... utána meglátjuk de ez megint gyenge lesz attól félek..

ettől félék én is.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 11. 20:10  

Meglepődnek ha 1 -3 futamon 12. helynél előrébb végeznének... utána meglátjuk de ez megint gyenge lesz attól félek..FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak