Szezonelőzetes (4.): Idén is megélhet-e a Sauber más csapatok betlijéből?

írta: M4Sport
2016. március 12. 13:44
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

SzezonelőzetesVersenyképtelen technika, jogi csatározások, szimulátoros felkészülés hiánya, kifizetetlen bérek, és ez csak néhány a Sauber utóbbi két szezonját jellemző viszontagságok közül. A szebb napokat is megélt alakulat évek óta képtelen elmozdulni a középmezőny végéről, ahol már nagyon szűk marokkal mérik a világbajnoki pontokat. 2016-os szezonelőzeteseink legújabb részében a Saubert vettük szemügyre.

Hol vannak már azok az idők, amikor az akkor még sauberes Nico Hülkenberg Fernando Alonso gyári Ferrarijával vívott az erős pontszerző helyekért a 2013-as szezon második felében? A 2014-ben bevezetett új motorok és regulák lesújtó hatással bírtak a svájci Sauber-csapat versenyképességére, aminek két éve egy pont nélküli szezon lett az eredménye, illetőleg az, hogy Monisha Kaltenbornék stabilan ott ragadtak a középmezőny végén.

A Saubernél sosem csináltak belőle titkot, hogy roppant szűkös büdzsével üzemelnek, és amikor a V6-os hibriderőforrások csúcstechnológiája az egekbe röpítette a motorok árát, akkor azt a hinwilliek szenvedték meg az egyik legjobban. De nem elég, hogy manapság egy innovatív kasztnira is alig futja az erejükből – Peter Sauberék gyakorlatilag az egyetlen olyan alakulat a mezőnyben, amely nem biztosított magának hozzáférést egy saját igényekre szabott szimulátorhoz, amelyen még a pénteki edzések előtt el lehetne végezni a beállításokkal való munka oroszlánrészét. Csodálkozunk hát, hogy a versenyképtelenség tavaly odáig vezetett, hogy az istálló kétségbeesésében egy ponton négy versenyzőt (közülük sok „fizetőst”) igazolt le két ülésre?

Pedig a csapatban azért bőven vannak lehetőségek: mindenekelőtt évtizedes múltra visszatekintően Ferrari-motorokat használnak, ami jelenleg az egyik legjobb a mezőnyben, összeszokott szakembergárdájuk van és Felipe Nasr személyében sikerült egy viszonylag tehetséges „fizetős” versenyzőre is szert tenniük. Idén ráadásul mindezt egy olyan új kocsival fejelik meg, amely – ránézésre – évek óta a legtöbb újító megoldást vezeti fel náluk.

SauberNemcsak a bérekkel, hanem a kocsival is késtek

A gárda történelmében eleddig példátlan – jóllehet, csak pár napos – eheti bérfizetési késedelem jól jelzi, hogy pontosan milyen feszes is a Sauber költségvetése. Öröm az ürömben, hogy a pletykák szerint jelen pillanatban is egy új főszponzorral tárgyalnak, ami – ha összejön az üzlet – kritikus fontosságúnak bizonyulhat a jövőjük szempontjából.

A munkabérek mellett idén az új autó bevetése is késett; a C35-ös modell csak a második és egyben utolsó négynapos barcelonai tesztre készült el. A csúszás oka ugyanúgy a kicentizett források miatti rugalmatlanságban keresendő: mindenki mással ellentétben a Sauber nem tudta felgyorsítani az új technika fejlesztését, amikor tavaly év vége felé bejelentették, hogy a tervezett, szokatlanul kései időponthoz képest mégis két héttel korábbra, a máskor szokásos március közepére hozzák előre az idénynyitót.

Az új Sauber a késés ellenére – vagy talán éppen azért – mindenesetre sokat faragott a hátrányán napjaink legújabb technikai megoldásainak terén. Ezen a kocsin már sokkal több úttörő megoldás megtalálható, mint az elődjein – így a lejjebb bekötött első felfüggesztés, az osztott oldaldoboz előtti légterelők, a keskenyebb oldaldobozok vagy a fő kipufogócsövön áthaladó, lent egyesülő hátsószárny-tartóoszlop.

Felipe Nasr, Nico HülkenbergA versenyzők

A brazil Felipe Nasr tavaly valósággal berobbant a köztudatba, amikor a Toro Rosso két fiatal „suhancát” is lepipálva élete első Forma–1-es futamán mindjárt az 5. helyen végzett. Bár a kevesebb lemorzsolódást hozó későbbi futamokon egyszer sem tudta megismételni ezt az eredményt, Nasr továbbra is szorgosan gyűjtögette a pontokat, amikor csak lehetett, és következetes, sallangmentes teljesítménye idővel a Sauber egyik legfőbb fegyverévé vált. Bemutatkozó idényének egyetlen fekete foltja az utolsó montreali szabadedzésen elszenvedett hatalmas bukása, ami után furcsa módon szinte az egész szezonra elvesztette a tempóelőnyét a csapattársával szemben.

Marcus Ericsson senkit sem győzött meg, amikor Kobajasi Kamui rendszeresen elkalapálta őt a 2014-es caterhames bemutatkozó évében (leszámítva Szuzukát és a vergődő csapat utolsó futamait, amikorra Kobajasi autójára egyszerűen nem maradt új alkatrész), de Nasrral szemben már kezdettől fogva jobban állta a sarat – kiváltképp a brazil már említett balesete után. A svéd, bár több hibával vezetett, mint a kollégája, szintén jól termelte a legjobb tízes helyezéseket, és mindenképpen az istálló erősebb pontjai közé tartozik.

kerékcsere, bokszkiállásA felkészülés – célok

Új autó híján az első négynapos teszten a Sauber igyekezett csak a Pirelli új konstrukciójú gumijaira koncentrálni (amelyek idéntől egy kisebb tapadást nyújtó külön alsó réteggel is rendelkeznek).

Amikor viszont végre megérkezett a C35-ös, akkor egyáltalán nem ment minden simán – az előd híresen erős megbízhatósága elillant (négy nap alatt három műszaki hiba, köztük egy felfüggesztés-problémával), ami összességében „mindössze” 1890 kilométerre, avagy 406 körre korlátozta a második négy nap alatt általuk megtett táv hosszát. Ennél csak a Haas és a Manor futott kevesebbet, de az első teszten teljesített kilométerekkel együtt még ők is túlszárnyalták a Saubert.

A tempó szintén nem volt túl acélos. Nasrék a nap végi eredménylistákon gyakran benne voltak a középmezőny sűrűjében, ám az amennyire csak lehet üzemanyag-korrigált és a gumikeverékek hatásaitól is megtisztított elméleti legjobb köridőjük alapján jottányit sem mozdultak el a középmezőny végéről.

Mindeközben Peter Sauberék az új kocsi online bemutatójához fűzött kommentárjukban azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy idén ne csak a mások hibájából „lepattanó” 9-10. helyeket csípjék el, hanem önerőből is rendszeres pontszerzők legyenek – amely cél a szezon előtt és a látottak alapján igencsak messzinek tűnik a horizonton…

*

Sorozatunk eddigi részei:

Szezonelőzetes (3.): A McLaren ígérete szép szó – ha megtartják, úgy jó

Szezonelőzetes (2.): Profi F1-es csapattá válni – a Manor újrakezdi

Szezonelőzetes (1.): Újoncként is profik – amiért a Haasnak összejöhet

A következő részben: Az ártatlanság vége – most már elvárják a Toro Rosso fiatal sztárjainak remeklését

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. március 13. 11:36  

nekem nagyon ugy tunik, hogy a Sauber sehol nem lesz iden, meg a pontszerzes is nehezkes lesz, mert a vege is eleg "erosnek" , szorosnak igerkezik. Ne legyen igazam es szerezzen minden kiscsapat jo sok pontot.

Balrog
#1 Balrog 2016. március 13. 10:02  

Velük kapcsolatban az a jó hír, hogy visszakapják a régi játszótársukat Palmer személyében, még van is rá esély, hogy eleinte az autóik hasonló szinten lesznek, úgyhogy remélem újabb parázs csatákkal szórakoztatnak majd minket, mint annak idején egy szinttel lejjebb. :D
https://www.youtube.com/watch?v=UwzePAv33X4
https://www.youtube.com/watch?v=7I0MQcGXX3w

Utoljára módosítva: 2016. március 13. 10:07

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba