Szezonelőzetes (5.): Dobogós remények, sorsdöntő küzdelem a Toro Rossónál

írta: M4Sport
2016. március 12. 18:47
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

SzezonelőzetesHiába használnak tavalyi motorokat, dobogóra akarnak állni; a több pénzzel és jobb lehetőségekkel rendelkező anyacsapat is tart tőlük; fiatal versenyzőiktől már elvárják a jó szereplést, kettejük párharcának pedig egyre komolyabb a tétje, hiszen a Red Bull lehetőséget adhat a győztesnek – a 2016-os szezont felvezető cikksorozatunk legújabb részében a Toro Rossót vettük górcső alá.

Eseménydús időszakot tudhat a háta mögött a Red Bull második számú csapata: 2015-ben a királykategória egén üstökösként feltűnő Max Verstappen valamint a szintén meggyőzően teljesítő Carlos Sainz és a meglepően ütőképes versenygép révén rendre ott voltak a figyelem középpontjában, a télen pedig megkettőzött erővel kellett dolgozniuk, hiszen csak az utolsó pillanatban tudták meg, idén a Ferrari erőforrásait kell használniuk.

Hogy az új autó időben elkészüljön, Faenzában (a csapat főhadiszállásán) éjt nappallá téve, három műszakban dolgoztak, sőt egy kockázatos lépésre is elszánták magukat. A technikai igazgató, James Key elismerte, a munka egy részét találgatásokra alapozták, hiszen bár valószínűnek tűnt, hogy a Ferrarival kötnek szerződést, a részletekről addig nem egyeztethettek, amíg alá nem írták szerződésüket. A tervezési fázis elején így a különböző szóbeszédekre és fényképekre támaszkodtak – ezek alapján készítették el például az első számítógépes modelleket is. Végül állítólag a csapat is meglepődött azon, milyen közel kerültek az igazsághoz becsléseikkel.

Igaz, hogy a Ferrari csak 2015-ös erőforrásokat bocsát a csapat rendelkezésére, a Toro Rosso azonban ezeket is komoly előrelépésnek tartja a Renault megbízhatatlan és „lóerőhiányos” egységeihez képest, melyek miatt tavaly sok értékes pontot veszített, pedig maga az autó feltűnően versenyképes volt és a pilóták rendre kihasználták lehetőségeiket. A motor az előzetes várakozások szerint körönként 8 tizedmásodpercet hozhat a csapatnak.

„A Ferrari-motor egyértelmű előrelépés, ez nem lehet kérdéses” – lelkendezett Sainz az új autó kipróbálása után. „Több lóerő áll a rendelkezésünkre és a végsebességünk is jobb. Az akkumulátorral könnyebb dolgozni, mint a Renault esetében, és egy kicsit a vezethetőség is jobb. De a legnagyobb változás a motorerő; pont erre van szükségünk. Sőt, a megbízhatóság is rendben van.”

Carlos SainzRemek konstrukcióval támadnak – még a Red Bull is tart tőlük

Persze nemcsak a motor változott 2015-höz képest; az STR11-esen több újítás is található. Átalakították például az autó első és hátsó vezetőszárnyát, orrkúpját (ez a tavalyinál is rövidebb), a Ferrari-motorok miatt változtattak annak tengelytávján, módosították a hatalmas, fej feletti légbeömlőt – ezt a megoldást a Mercedes is használja, először azonban a „kisbikák” alkalmazták – és 2016-tól ők is használják az S-csatornát, mégpedig a Mercedes-féle verziót. Továbbá a Red Bull mellett ők az egyetlenek, akik elöl és hátul is Y-alakú (félig egybeolvasztott) alsó lengőkarokat használnak, miközben innovatív módon játszanak a bekötési pontokkal.

Autójukra és a kifizetődőnek tűnő partnercserére a szakértők mellett a riválisok is felfigyeltek; a napokban többen a Red Bull-lal egyenlő ellenfélként hivatkoztak rájuk, amikor az újságírók a várható erősorrendről és az azzal kapcsolatos megérzésekről kérdeztek. Ezek a kijelentések pedig egy cseppet sem tűnnek megalapozatlannak, hiszen a Toro Rosso néhány versenyhétvégén már 2015-ben is borsot tört a nagytestvér orra alá, idén pedig minden téren előreléphetnek.

Természetesen a Red Bullnál is tisztában vannak azzal, hogy a második számú alakulat – főleg az év elején, amikor még nem lesznek komolyabb hátrányban a tavalyi erőforrások miatt – veszélyt jelenthet rájuk. A csapatvezető, Christian Horner februárban azt mondta, a „motorok teljesítménye miatt egy ideig biztosan a Red Bull előtt lesznek”, a tanácsadó, Helmut Marko pedig a szezon első felét adta oda a Toro Rossónak, mondván „túl nagy a teljesítménykülönbség, ezért megelőzhetik az anyacsapatot”, igaz, ő is hozzátette, az év második fele már fordulatot hozhat.

Carlos Sainz, Franz TostCélok: összejöhet a dobogó?

Az előjelek tehát pozitívak, ennek megfelelően pedig a csapat céljai is komolyak; a szezon során legalább egyszer dobogóra akarnak állni, a pontversenyben pedig az ötödik helyet szeretnék megszerezni. „Ahhoz, hogy ezt elérjük, minden futamon pontokat kell szeretnünk. Néha remélhetőleg lesznek kiemelkedő eredményeink is, azaz ott lehetünk a legjobb öt között. Jelenleg sokkal magabiztosabbak vagyunk és optimistábban gondolunk az új szezonra, mint az előző években bármikor. Elvárom, hogy a versenyzőink folyamatosan ott legyenek a legjobb 10 között az időmérőkön! Az autó jó, megbízhatóság szempontjából pedig sohasem voltunk még ilyen előkelő pozícióban” – fogalmazott a csapatvezető, Franz Tost.

„Szeretném, ha ott lehetnénk a dobogón” – magyarázta Verstappen, amikor a csapat vezetőinek magabiztos kijelentéseiről kérdezték. „Tavaly két alkalommal is negyedik lettem, az ember pedig mindig ott akar lenni a dobogón, de meg kell várnunk az első három futamot, hogy tisztábban lássuk a képet, és azt, milyen csomaggal rendelkezünk” – folytatta, majd jelezte, Key és a technikai csapat egyre magasabb színvonalú munkája miatt is reméli, teljesítheti ezt a célt. „2014 óta sokat javultunk; Jems remek szakember, nagyon jó vele dolgozni. Minden területen előreléptünk.”

Bár nem akarta kisebbíteni a csapat érdemeit, és a fejlődést ő is jelentősnek tartja, Sainz szerint a dobogó túl nagy falat lesz. „Azt hiszem, erre eléggé csekélyek az esélyeink. Nem hiszem, hogy ez normál körülmények között összejönne. A mi célunk az ötödik hely a csapatok között, a 9. és a 10. pozícióból pedig nagyon nehéz eljutni a legjobb három közé. Ehhez abnormális körülményekre van szükség” – mondta a spanyol egy hazai lapnak.

Toro Rosso STR11Versenyzők: sorsdöntő küzdelem a középmezőnyben

A 2015-ös év részben Verstappen remeklése miatt marad emlékezetes: noha elkövetett néhány újonchibát, a fiatal holland egész évben stabilan versenyzett és elképesztő előzésekkel bizonyította, rászolgált a lehetőségre. Teljesítményére több rivális is felfigyelt, ő pedig már most jelezte, a lehető leghamarabb győztes autóba akar ülni, a Red Bullnak tehát lépnie kell, ha meg akarja tartani a 18 éves tehetséget. A bikásoknál azonban már így is két szépreményű pilóta szolgál, sőt Verstappen csapattársa is ígéretes újoncévet produkált, 2016 tehát sorsdöntő év lesz az alakulat háza táján.

Ez már önmagában komoly nyomást helyezhet a pilóták vállára, helyzetükön pedig Marko legutóbbi kijelentése, miszerint, aki nem teljesít, idővel repülni fog, sem könnyített. Arról pedig, hogy az osztrák szakember nem a levegőbe beszél, számtalan korábbi Red Bull-pártfogolt tudna mesélni. Verstappentől és Sainztól ráadásul már elvárják a jó teljesítményt és ahogyan Tost egy korábbi interjúban fogalmazott, hiba esetén már a tapasztalatlansággal sem takarózhatnak. Kettejük küzdelme tehát két dologról is dönthet: a győztes stabilizálhatja helyét a Red Bull kötelékében, miközben közelebb kerülhet az anyacsapathoz, vagy adott esetben lehetőséget is kaphat, míg a vesztes talán örökre búcsút inthet annak, sőt akár a Toro Rossónak is…

A nyomás tehát egyre nagyobb, a pilóták viszont továbbra is igyekeznek higgadtnak tűnni. „Nem tapasztalok nagy változást” – mondta Verstappen. „A lehető legjobb teljesítményt akarom nyújtani; minden futamot így közelítek meg. Persze csak egy ülés szabadulhat fel a Red Bullnál, de magabiztos vagyok. Ismerem a szerződésem és pozitívan tekintek a jövőbe. Nyugodt vagyok, az első jó év, sok lehetőséget teremtett” – tette hozzá.

„Való igaz, nagyobb rajtam a nyomás, de a karrierem igazából 2014 óta erről szól” – ismerte el Sainz. „Mindent vagy semmit – minden évnek így vágok neki. Most, hogy már jobban ismerem a Forma–1-et tudom, min kell javítanom és azt is, hogyan. A célom az, hogy a Red Bullhoz kerüljek és ott a legjobb versenyzővé, világbajnokká válhassak. De tudom, hogy először meg kell győznöm őket” – jelezte.

Max VerstappenA felkészülés

A felkészülési időszak remekül sikerült a csapat számára: a Mercedes után ők teljesítették a legtöbb kilométert Barcelonában (összesen 4883-at), Sainz pedig az ötödik, míg Verstappen a nyolcadik helyre került az összetett eredménylistán, igaz, ezek az eredmények nem számítanak mérvadónak. Az már sokkal beszédesebb, hogy lemaradásuk több elemzés szerint is „csak” 1,2 és 1,4 másodperc között van a Mercedesszel szemben, azaz tényleg ott lehetnek a Williams és a Red Bull sarkában.

„Ez volt a legjobb felkészülés a Toro Rosso számára, mióta a csapat létezik” – lelkendezett Tost, amikor a tesztek összegzésére kérték. „Rengeteg adatot gyűjtöttünk, és nagyon jól állunk az autót, az erőforrást, a pilótákat és magát a csapatot illetően is. Őszintén mondom, nem hittem volna, hogy ilyen jó helyzetben leszünk, amikor elkezdtük az autó összeszerelését. Jézusom! Ez volt az első gondolatom, amikor megláttam az új váltót, és azt, hogyan kell beszerelni az autóba. Hogyan ellenőrizzük majd a megbízhatóságot? Ezt kérdezgettem, hiszen nem láttuk az összes kábelt. Szerére eddig minden működik, igaz, a futamokon is bizonyítanunk kell még, de elégedett vagyok.”

Max Verstappen

*

Sorozatunk eddigi részei:

Szezonelőzetes (4.): Idén is megélhet-e a Sauber más csapatok betlijéből?

Szezonelőzetes (3.): A McLaren ígérete szép szó – ha megtartják, úgy jó

Szezonelőzetes (2.): Profi F1-es csapattá válni – a Manor újrakezdi

Szezonelőzetes (1.): Újoncként is profik – amiért a Haasnak összejöhet

A következő részben: Középpontban a motorfejlesztés a Renault átmeneti évében

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. március 13. 09:57  

Nagyon kíváncsi vagyok a "most már nem újonc" Verstappenre, tavaly ő maga és a szakértők is azt mondták, hogy tanulva az apja hibáiból a következetességre ment rá a határok feszegetése helyett. Persze ennek manapság elsősorban már csak az időmérőn van jelentősége, de a következő lépcsőfok mindenképp Sainz legyőzése lenne ezen a téren is.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!