Szezonelőzetes (6.): Középpontban a motorfejlesztés a Renault átmeneti évében

írta: M4Sport
2016. március 13. 13:29
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

Szezonelőzetes2016-os szezonelőzetesünket a Forma1-be hat év után visszatérő gyári Renault-csapattal folytatjuk. A gyári támogatás és az ezzel járó biztos anyagi háttér már elsőre is jól hangzik, és még azt sem mondhatjuk, hogy a franciák olyan mélyről kezdenék, mint a Honda. A siker idén mégsem adott, sőt. Bemutatjuk, hogy miért nem érdemes sokat várni tőlük 2016-ban, de mi az, amin muszáj javítaniuk, ha jövőre már sikeresek akarnak lenni.

Félreértés ne essék: ha a Renault-nak egy alaposan elhúzódó – részben Bernie Ecclestone-nal, extra források reményében lefolytatott – tárgyalássorozatot követően nem sikerül átvennie a tavaly még Lotus néven üzemelő istállót, akkor Enstone-ban valószínűleg már rég lehúzták volna a rolót. Jelzésértékű, hogy a franciák jelképes 1 angol fontért „vették meg” az istálló részvényeinek 90%-át, illetve hogy a valós költséget inkább a felhalmozott szállítói tartozások kifizetése jelentette – utóbbi okokból maradt az alakulat gyakran felszerelés, gumik vagy szállás nélkül 2015 második felének nagydíjhétvégéin.

Miközben tavaly év végén arra is alig jutott elég pénz, hogy a dolgozókat kifizessék, és hogy a futamokon elinduljanak, a 2016-os autó fejlesztése bevallottan akut forráshiánnyal küszködött – a pénzügyi gondok mellett már csak azért is, mert az akkor még Mercedes-motorokkal futó istállónál nem lehetett tudni, hogy a németekkel vagy a tárgyalásban álló franciákkal folytatják. Arra pedig gondolni sem lehetett, hogy több párhuzamos projektet futtassanak, mint ahogy azt a Red Bullnál (szintén motorbeszállítói bizonytalanság miatt) csinálták.

A pozitívum az, hogy a Renault méretes anyagi hozzájárulása, a Red Bulltól a további beszállítói szerepért elkért extra összegek, valamint az Ecclestone-tól „történelmi csapatként” kicsikart további milliók innentől kezdve összességében alaposan beolajozhatják majd mind az Enstone-ban uralkodó közhangulatot, mind pedig – részben ezen keresztül – a fejlesztési programokat.

„Zsibongott a légkör” – lelkendezett Cyril Abiteboul, a Renault projektmenedzsere, miután nemrég meglátogatta az angliai üzemüket. „Amikor novemberben itt voltunk, akkor is sokat dolgoztak, de a hangulat nagyon nyomott volt. Most olyan, mintha felkapcsolták volna a lámpákat mindenki gőzerővel hajt, de ugyanakkor nagyon optimista is.”

Frédéric VasseurÚj kinevezések – kulcsfontosságú igazolások?

Abiteboul és más befolyásos Renault-vezetők ugyanakkor időről-időre utalásokat tesznek rá, hogy az optimizmus nem az első versenyeknek szól. A 2016-os autót bevallottan sebtében foltozták össze a tavalyi modell alapján úgy, hogy a Mercedes helyett sikerüljön belepasszírozni a Renault kicsit méretesebb erőforrását. Bár a félbeszakadt fejlesztési programok újraindultak és fokozatosan újra mozgásba lendül az aerodinamikai részleg is, amire bevallottan a legnagyobb figyelem hárul idén, az a motorfejlesztés.

Nem véletlen, hogy az új köntösbe bújtatott csapat legfontosabb igazolásának a szakértői berkekben azt a Bob Bellt tartják, aki a 2000-es évek közepén egyszer már világbajnok lett a gyári Renault-val, annak előző jelenése idején, és aki, bár a kasztni felügyelete is alá tartozik majd, mégis elsősorban a motorok embere. Bell a motorrészleg eddigi feje, Rémi Taffin fölé érkezik (ahogyan Nick Chester kasztniért felelős technikai igazgató is megmarad a posztján), de értelemszerűen elsősorban az ő új visszajelzéseitől várják azt, hogy az évek óta krónikus lóerőhiánnyal küszködő egységek végre minél előbb minél izmosabbak legyenek.

Tavaly még nem éltek vele, idén azonban már az Ilmor immáron közel egyéves külön fejlesztői munkájának az eredményeit is felhasználják majd a motorgyártói üzemben, Viry-Chatillonban, miután a Renault saját módszere a belsőégésű motor hatékonyságának javítására 2015 év végén csődöt mondott.

Végezetül, a következő években alaposan, mintegy 150-180 fővel fel szeretnék duzzasztani az Enstone-Viry tengelyen dolgozó csapatlétszámot is, amivel így szintén a legnagyobbak közé kerülnének a mezőnyben.

A hosszú táv

Minderre hatalmas szükség lesz – a 2017-es új aero-szabályok miatt a karosszéria idei fejlesztéseinek nagy részét aligha lehet majd átmenteni jövőre, a motorszabályok viszont lényegében változatlanok maradnak, így mindennél fontosabb lenne, hogy a Renault ezen a téren kiküszöbölje az eddig látott gyengeségeit.

Az egész csapat vezetését egyébként – az előző tulaj által kinevezett Federico Gastaldi távozása után – arra a Frederick Vasseurre bízták, aki az utóbbi tíz évben az egyik legsikeresebb (és francia) utánpótláscsapatot, azt ART Grand Prix-t irányította. Vasseur Lewis Hamiltontól elkezdve, Nico Rosbergen és Jules Bianchin át, Nico Hülkenbergig, Romain Grosjeanig és Sebastian Vettelig a mai generáció számtalan nagyágyújának biztosított nyerő technikát a különböző kategóriákban. S ami ugyanilyen fontos: számtalan később – joggal – hatalmasra növő versenyzői egót sikerrel tudott kezelni.

Kevin MagnussenA versenyzők

A kései átvétel másik kellemetlen következménye az volt, hogy a Renault kiindulásképpen egy már adott – ráadásul szélsőségesen a szponzorpénzek, semmint tehetség alapján összeállított – pilótapárossal rendelkezett. Az autógyártó kezdetben bizonyára bőséges pénzügyi elkötelezettségét figyelembe véve viszont talán nem is akkora veszteség, hogy a venezuelai olajkonszern, a PDVSA nemrég egyoldalúan megvonta a támogatását, protezsált versenyzőjüket, a meglehetősen gyakori törés-zúzásaival a szerelőknek szinte állandóan munkát adó Pastor Maldonadót pedig imigyen könnyű szívvel lapátra tehették.

A helyére alig két nappal a csapat bemutatója előtt aláíró Kevin Magnussen az új gárda egyik legerősebb fegyvere lehet. A fiatal dán a 2014-es mclarenes bemutatkozó évében meglepően eredményesen vette fel a harcot világbajnok csapattársával, Jenson Buttonnal, és remek tempója mellett figyelemreméltó vezetői tudással hívta fel magára a figyelmet a kerék a kerék elleni párharcokban is. Bár Magnussen az év végén elvesztette az ülését Fernando Alonsóval szemben – és a Renault-nál is csak második számú kiszemelt volt a másik McLaren-nevelés, a Wokingban jelenleg érinthetetlennek nyilvánított Stoffel Vandoorne mögött –, Alonsóval szemben nem szégyen alulmaradni, és az egy év kihagyás mit sem von le az érdemeiből.

Csapattársa az a Jolyon Palmer lesz, aki 2014-ben megnyerte ugyan a GP2-es sorozatot – negyedik nekifutásra –, ám akit eredetileg szintén elsősorban az anyagi hozzájárulásai miatt szerződtettek le. (És aki Maldonadóval ellentétben rendesen fizetett is.) Ezzel együtt Palmer állítólag szintén kiemelkedik a mezőnyből a kerék a kerék elleni csatákban nyújtott védő- és támadójátékát tekintve – ez utóbbi pedig jótékonyan rejtve marad a gyakori 2015-ös pénteki beugrásai alatt.

RenaultA felkészülés – célok

Talán nem is annyira meglepő, hogy a hektikus tempóban összerakott új Renault egyértelműen a megbízhatatlanabb technikáknak bizonyult az idei téli teszteknek helyet adó Barcelonában. A Mercedes helyére érkező Renault-erőforrás összecsiszolódása az R.S.16-os kódjelű kasztnival finoman szólva sem volt problémamentes – a csapatot két hűtővíz-szivárgás, egy hidraulikai, egy váltó-, és egy turbóhiba valamint a rakoncátlankodó szoftver is komolyan hátráltatta a nyolc nap folyamán. Bár szorgalmuknak köszönhetően végül egészen 3613 tesztkilométerig jutottak, amivel a középmezőnyben foglalnak helyet, a műszaki hibák számával súlyozott listán csak az újonc Haast és a Manort előzik meg.

Érdekesség, hogy a technikai gondok aránytalanul nagy része hátráltatta Palmer – Magnussen csaknem kétszer annyi kört futott (510), mint az angol (266).

Nyers tempó szempontjából – a fent vázolt tényezők fényében talán már szintén nem túl meglepő módon – szintén nem jeleskedtek. A gumi- és részben üzemanyag-korrigált elméleti legjobb idejükkel csak a nyolcadik legjobb kocsi volt az övék, megelőzve a Saubert, jóllehet egyes tesztnapokon kifejezetten előkelő helyeken állapodtak meg az eredménylistákon.

A Renault-nál annyira nem törődnek azzal, hogy hogyan teljesítenek 2016-ban, hogy – a mezőnyben egyedüliként – semmiféle konkrét év végi célt nem tűztek ki maguk elé azon felül, hogy „nem azért vannak itt, hogy feltöltsék a mezőnyt”. Magnussen jelen pillanatban azzal is elégedett lenne, ha pontot tudnának szerezni Melbourne-ben.

De mostanra a napnál is világosabb, hogy igazából sem ő, sem pedig a munkaadói nem ezért vannak itt – a cél a világbajnoki cím, előbb vagy utóbb, és kerül, amibe kerül…

*

A következő részben: Ha nincs elromolva, ne javítsd meg – a Force India a stabilitásra építene

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"