Szezonelőzetes (7.): A Force India megtartaná a tavaly év végi lendületét

írta: M4Sport
2016. március 13. 19:02
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

SzezonelőzetesNagyot változott a világ egy év alatt a Force Indiával. A 2014 végén, 2015 elején még forrásszűkével küszködő középcsapat tavaly egészen a szezon feléig nem tudott elkészülni az évadra szánt végleges technikájával, ám a versenyzőik eredményesen tartották a hátukat az első versenyeken – az új kocsi pedig aztán minden várakozást felülmúlt. Az idei versenygépüket a 2015-ös sikerautó alapjaira építették – és idén már Melbourne-től kezdve versenyképesek szeretnének lenni. Szezonelőzetesünk hetedik részében a Force India csapatát mutatjuk be.

„Győztes csapaton ne változtass!” – tartja a mondás, s bár Pérezék nem győztek 2015-ben (sem), de egybehangzó vélemények szerint mindent kihoztak a lehetőségeikből, ennélfogva pedig teljességgel érthető, hogy az idei kocsi fejlesztésénél inkább a szolid fejlődésre, mintsem radikális változtatásokra szavaztak.

Miközben középmezőnybeli ellenfeleik tulajdonost és arculatot (Renault) vagy motorbeszállítót (Toro Rosso) váltottak, vagy éppen pénzügyi problémákba futottak (Sauber), addig a Force Indiánál minden ugyanolyan, mint volt. Mercedes-erőforrásaikkal továbbra is az övék a mezőny legerősebb motorja, a 2015-ös Le Mans-i győztes, Nico Hülkenberg és a tavaly még nála is több pontot szerző, Oroszországban dobogóra is álló Sergio Pérez életük formájában vannak, a VJM09-es kódjelű kasztni pedig már akkor is sikerrel építhet az előd, a VJM08B erényeire, ha csak apróbb változtatásokat eszközölnek rajta.

Mégis felmerül a kérdés: vajon nem éppen az lesz-e a vesztük, hogy egy helyben maradnak? Egy másik mondás szerint „aki a Forma–1-ben egy helyben áll, az olyan, mintha hátrafelé lépkedne”, és kétségtelen tény, hogy a szintén privát alakulatként induló Williams-Mercedes példája alapján van még hova fejlődniük, a Renault-motorokat Ferrarira cserélő Toro Rosso pedig már tavaly is ott lihegett a nyakukon – ameddig Verstappenék össze nem törték magukat vagy le nem robbantak a pályán. És akkor a McLarenről még nem is beszéltünk…

Mindennek tetejébe az sem valószínű, hogy a jövőben is hasonló stabilitást élveznek majd, mint most.

Az Aston Martin-kapcsolat és Mallya bírósági ügye

A Force India jövője a következő hónapokban és években pozitív és negatív értelemben is könnyedén új fordulatot vehet.

Az álomforgatókönyvet kétségkívül az jelentené, ha az Aston Martin – amely már tavaly év végén is komoly tárgyalásokat folytatott egy esetleges névadásról és együttműködésről – visszaülne a tárgyalóasztalhoz és a felek végre egyetértésre jutnának. A Force India műveleti vezetője, Otmar Szafnauer szerint tavaly a bizonytalan 2017-es szabályok akadályozták meg a megegyezést – jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ezeket április 30-ig véglegesítik…

Annál is inkább fontos lenne az Aston Martin mielőbbi bevonása a csapat életébe, mert Dr. Vijay Mallya csapattulajdonos nyaka körül egyre szorosabbra húzzák a hurkot az indiai hatóságok. Az üzletember az érdekeltségébe tartozó Kingfisher légitársaság bedőlését követően került bajba, és jelenleg visszafizetetlen banki kölcsönök miatt folyik ellene eljárás. Mallya személye ellen voltaképpen már elfogatóparancs is érvényben van, de ő – aki 42,5%-os részesedéssel bír a Force Indiában – még ezt megelőzően Londonba „menekült” az országból. Érintettek állítják, hogy az ügynek egyelőre nincs kihatása az istálló működésére, ám nincs rá garancia, hogy ez a jövőben is így marad majd.

Szintén rossz hír, hogy a másik 42,5%-os tulajdonos, a Sahara Group jelenleg is börtönben lévő elnöke egy hónapja már jelezte is a bíróságoknak, hogy az ellene szóló követelések egy részének visszafizetése érdekében túladna a maga részvénypakettjén.

Nico HülkenbergA versenyzők

Nico Hülkenberg 2011, 2012, majd 2014 és 2015 után immáron az ötödik évadjára készül a Force Indiával. A németet mindig is nagy ígéretként tartották számon és a fentebb már említett, első nekifutásra összejövő Le Mans-i győzelem csak tovább javított a renoméján – ám időközben immáron sokadszorra is lemaradt egy nagycsapat hőn áhított versenyzői üléséről, amikor tavaly szóba is alig került Kimi Räkkönen esetleges ferraris utódjaként. Hülkenberg a szezon második felében aztán látványosan alulmaradt a hozzá hasonlóan villámgyors csapattársával, Sergio Pérezzel szemben, miután kevésbé boldogult a VJM08B egyensúlyával, valamint rá nem jellemző módon vezetői hibákat is vétett.

Ami Pérezt illeti, róla már idestova három és fél éve, a 2012-es Kanadai és Olasz Nagydíjakon nyújtott parádézásai óta tudvalevő, hogy mekkora tehetség, ám rendkívüli formaingadozásai miatt eddig nem tudott igazán élni a lehetőségeivel – pontosabban azzal az eggyel, amikor 2013-ra a McLarenhez igazolt Jenson Button mellé. Amikor viszont belelendül, akkor szinte megállíthatatlan, erről a fenti két futamon megszerzett két dobogós helyezése mellett az azóta – úgyszintén „esélytelenebbként” – megszerzett újabb két pódiumot érő eredménye is jól árulkodik (Bahrein, 2014 és Szocsi, 2015). A mexikói különösen a kemény féktávokkal zsúfolt elindul-megáll típusú pályákon remekel, kiválóan bánik a gumikkal, az előző szezon végén pedig – végre – figyelemreméltó következetességet is mutatott.

Sergio PérezA felkészülés – célok

Az is nagy változás 2015 elejéhez képest, hogy a Force India ezúttal már a legelső naptól fogva ott tudott lenni a teszteken, ráadásul mindjárt az aktuális versenygépével – tavaly a jerezi tesztet pénzügyi problémák miatt teljes egészében kihagyták, és Barcelonában is csak az utolsó három napon nyúzták az első versenyekre szánt technikájukat, előtte a 2014-es autójukkal köröztek.

A VJM09-es az idei nyolc tesztnap során ugyanolyan megbízhatónak bizonyult, mint roppant sikeres elődje – apróbb bizonytalanságok mellett csupán a legutolsó nap vége felé robbant le, amikor Pérez alatt elszállt a Mercedes-motor. A Force Indiáé a műszaki hibákat is beleszámítva a negyedik legmegbízhatóbb csomagnak bizonyult a Mercedesé, a Williamsé és a Toro Rossóé mögött.

A csapatnál ettől függetlenül nem siették el a dolgokat, és az aránylag zavartalan munkakörülmények ellenére is „csupán” valamivel több mint 3600 kilométerig jutottak – ezzel pedig ebből a szempontból pedig csak a hatodik helyet foglalhatták el a rangsorban; az imént említett alakulatok mellett még a Ferrari és a Red Bull is eléjük került. További aggodalomra ad okot, hogy az üzemanyag-mennyiségekkel részben korrigált és a gumikeverékek hatásaitól is megtisztított leggyorsabb körök sorrendjében is csak a hatodik legjobbak voltak – a Toro Rosso megelőzte őket 2015 év végéhez képest. A hosszú etapokon még rosszabb volt a helyzet, itt bevallottan túlzott gumikopással küszködtek.

Kétségtelen, hogy az evolúciós szemléletmód kisebb előrelépést jelenthet nekik a 2016-os szezonra nézve, ám ez könnyen lehet, hogy kevésnek bizonyul majd az idén is roppant szorosnak kinéző középmezőnyben – különösen úgy, hogy Pérez szerint az év végi céljuk ezúttal valójában már a konstruktőri 4. hely megszerzése…

*

A korábbi tartalomból:

Szezonelőzetes (6.): Gyári Renault-seprű jól seper?

Szezonelőzetes (5.): Szép remények és sorsdöntő összecsapások a Toro Rossónál

Szezonelőzetes (4.): Mi lesz veled, Sauber?

Szezonelőzetes (3.): A tettek mezejére lép-e idén a McLaren?

Szezonelőzetes (2.): Hat év után megérkezni az F1-be – vízválasztó előtt a Manor

Szezonelőzetes (1.): Profi újoncok – a Haasnak sikerülhet?

A következő részben:

Korlátok között mire lesz elég az „eddigi legjobb Red Bull”?

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

rena76
#1 rena76 2016. március 13. 20:59  

Pereznel lemaradt a 2012-es Malaj dobogo.mErdekes, h a csapat egyre jobb, tavaj fennalasuk legjobb vb eredmenyet ertek el, s nem sikerult megismetelniuk a 2009-es Belga hetveget (pole es 2. hely a futamon) Remelem iden osszejon nekik, ha a pole nem is, de egy 2. hely valamelyik futamon

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba