Szezonelőzetes (8.): Korlátok között – mire lesz elég az eddigi „legjobb Red Bull”?

írta: M4Sport
2016. március 14. 15:00
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

SzezonelőzetesÜtőképes erőforrás hiányában még mindig korlátozottak a lehetőségeik, ám a mérnökök ismét remek munkát végeztek, Helmut Marko szerint ugyanis a 2016-os az eddigi legjobb Red Bull-karosszéria. De mire elég ez egy olyan évben, melyben már most lemondtak a győzelemről? Pedig az eredmények – és a különböző tárgyalások – döntően befolyásolhatják a csapat jövőjét is. Szezonelőzetesünk 8. részében a Red Bullt vettük górcső alá!

Hol vannak már azok az évek, melyek rendre Sebastian Vettel és a Red Bull-Renault sikerét hozták? A négyszeres világbajnok most második ferraris évére készül, a csapat pedig nem a címvédésről sző terveket, hanem arról, hogy a legelfogadhatóbb pozícióban vészelje át az idényt, tudva, hogy az erősebb motorokkal rendelkező ellenfelekkel szemben nincs esélye a győzelemre. Tudták ezt már 2015-ben is, ezért próbáltak szerződést kötni a Mercedesszel majd a Ferrarival, ám egyik gyár sem akart segítő kezet nyújtani az egyik legnagyobb ellenfélnek.

Maradt tehát a Renault (a tőlük kapott hajtóegységeket TAG-Heuer néven futtatják) és a már jó bevált módszer: a szokásoknak megfelelően a Red Bull a karosszéria tökéletesítésével próbálja visszahozni azt, amit a lóerőhiány miatt elveszít. 2016 előtt azonban nemcsak azért volt nehéz dolguk, mert ismét a határokat feszegették, hanem azért is, mert későn tudták meg, milyen erőforrást építhetnek a versenygépbe, azaz a tervezés terén is komoly lemaradást kellett ledolgozniuk. De úgy tűnik, sikeresen megoldották a feladatot…

Persze nem árt megjegyezni, hogy a Toro Rossóval ellentétben, ahol hozzáértő becsléssel próbálták meghatározni az új erőforrás paramétereit (sejtették, hogy a Ferrarival lépnek szövetségre, a hivatalos megegyezésig azonban nem kaptak információkat), a jobb lehetőségekkel és több pénzzel rendelkező anyacsapatnál mind a négy motor helyigényével elindítottak egy-egy fejlesztési irányt, végül pedig – értelemszerűen – a Renault-féle úton mentek tovább.

Való igaz, 2014 óta a motorok jelentik a Red Bull legnagyobb problémáját, a tavalyi év első felében viszont a karosszéria sem volt annyira ütőképes, mint megszokhattuk, a csapat ugyanis megsínylette a padlólemezzel kapcsolatos változtatásokat (korábban állítólag olyan technológiát fejlesztettek ki, amit az ellenfelek nem tudtak lemásolni). Az idény második felében viszont sikerült talpra állni, 2016-os karosszériájuk pedig a tanácsadó, Helmut Marko szerint – aki nem szokott a levegőbe beszélni, ha a csapat helyzetéről van szó – „a legjobb lesz, amit a Red Bull eddig készített”.

Daniel RicciardoHiába jó az autó, a jövő biztosításához eredmények kellenek

Figyelemreméltó kijelentés ez egy négy évig legyőzhetetlennek tűnő csapat képviselőjétől. A legtöbb szakértő azonban változatlanul egyetért abban, hogy az RB12-es karosszéria terén ott van a szűk élvonalban és több tekintetben is irányadó a királykategória mezőnyében. Övék például a legtöbb levegőt átengedő és legrövidebb orrkúp, az egyik legkifinomultabb első szárny, elöl és hátul is befújt első kerékagyakkal és Y-alakú alsó lengőkarokkal dolgoznak, továbbá a „teástálcán” helyet kapott egy kisebb denevérszárny is, ami némi felhajtóerőt generál, hogy nagy sebességnél megemelje a padlólemez elejét és még jobban „előredöntött” karosszériát eredményezzen.

Hiába azonban a remek karosszéria és az elmés ötletek (az idén bemutatott matt festés a hírek szerint fél kilóval könnyebb a fényesnél), a Red Bull most inkább egy félkarú óriásra hasonlít, mint egy meghatározó Forma–1-es alakulatra, és kérdéses, meddig tűrik ezt a cég vezetői, akiknek nem lételemük a királykategóriás szerepvállalás. Tavaly, amikor új motorpartnerre vadásztak, többször elmondták, ütőképes erőforrás nélkül búcsút inthetnek a kategóriának, a Red Bull-birodalom feje, Dietrich Mateschitz pedig az évkezdet előtt ismét leszögezte: nyerni akarnak, nem pedig mellékszerepet játszani!

Azt, hogy a jövővel kapcsolatban továbbra sem született döntés, Marko is megerősítette. „A Concorde-egyezmény 2020-ig érvényes, viszont ahhoz, hogy hosszabb ideig itt maradjunk, szükségünk lesz egy versenyképes erőforrásra” – magyarázta. „Mi világbajnok csapat vagyunk, az pedig, hogy nem kapunk ütőképes hajtóegységeket, egészen egyszerűen akadályoz bennünket. Ez rossz hatással van a versenyképességre és egészségtelen helyzetet eredményez. Én megértem a Mercedest és a Ferrarit is, de az FIA-nak, mint irányító testületnek, reagálnia kellene a kialakult helyzetre” – jelezte.

Tény, magának a csapatnak (ahol természetesen mindenki az F1-es projekt folytatása mellett kampányol) nincs könnyű dolga. Hiába lépett előre a Renault, továbbra sem valószínű, hogy ott lesz a legjobbak között, az alternatív erőforrásokkal (nyílt titok, hogy Bernie Ecclestone ezekkel a Red Bullt szerette volna jobb helyzetbe hozni) kapcsolatos tárgyalások zsákutcába jutottak, a motorfejlesztésről, a teljesítménykiegyenlítésről valamint a költségcsökkentésről pedig továbbra sem született döntés. Az istálló sorsáról tehát a politikai csatározások is dönthetnek.

Danyiil KvjatCélok: jobb híján marad a harmadik hely

A Red Bull saját magát és a szurkolóit sem szeretné azzal áltatni, hogy 2016-ban újra nyerhet és harcban lehet a bajnoki címért. Daniel Ricciardo például már a tesztek során egyértelműsítette, az elsőségért csak akkor lehetnek harcban, ha az eső kiegyenlíti az erőviszonyokat, esetleg akkor, ha jó helyzetbe kerülnek a városi pályákon, vagy ha ki tudják használni a nagyok botlásait.

Az év első futamain számításaik szerint még a testvércsapat, a 2015-ös Ferrari-motorokat használó Toro Rosso is előttük lehet, Kanadában viszont nagy fordulatra számítanak, hiszen a Renault ígérete szerint 35 lóerővel jobb motorokat biztosít majd számukra. Éppen ezért jobb híján a dobogó legalsó fokát vették célba. „Bár a motor alapvetően hasonlít a tavalyihoz, a Renault most keményen dolgozik az új emberekkel. Az RB12-es az egyik legjobb gép, amit valaha pályára küldtünk; egy igazi mestermű! Adrian Newey és a technikai csapat alaposan kitett magáért. A cél a harmadik hely, a két gyári alakulat mögött. A partnercsapatokat le akarjuk győzni” – adta ki az ukázt Mateschitz.

Danyiil Kvjat Daniel RicciardoVersenyzők: a sikerbe kell „menekülni”

A Toro Rosso bemutatása során már szót ejtettünk arról, hogy a csapat versenyzőire sordöntő küzdelem vár, melynek tétje az egyik Red Bull-ülés lehet. Ebből következik, hogy az anyacsapatnál zajló küzdelem is döntő fontosságú lesz, hiszen a vesztes elveszítheti pozícióját. Nagyobb veszélyben talán Danyiil Kvjat van, akit a gyenge kezdés után tavaly Marko is figyelmeztetett, igaz, végül összeszedte magát, sőt Ricciardónak is voltak mélypontjai; főleg a Kanadai Nagydíj környékén.

Az ausztrál a 2014-es sikereken felbuzdulva bajnoki reményekkel vágott neki 2015-nek, a Red Bull azonban elveszítette a fonalat, ő pedig nemhogy a győzelmekért, a dobogós helyekért sem harcolhatott. A csapat gyenge formája egy idő után hitehagyottá tette, ebből a helyzetből kellett tehát talpra állnia. Fél évvel később persze erre az időszakra is „hasznos tapasztalatként” tekint, és a hibából tanulva szerény célokkal várja az évet. „Sok minden történt velem az előző két évben, és megtanultam értékelni a dolgokat” – mondta nemrég. „2014-ben hálás lehettem a dobogókért és a győzelmekért, a tavalyi nehézségek után pedig még többre becsülöm ezeket a pillanatokat.”

A jövővel kapcsolatos pletykák még nem izgatják. „Most az a legfontosabb, hogy jó formában kezdjem az évet; hogy úgy teljesítsek, ahogyan teljesíteni akarok. Majd a szezon felénél elkezdtünk 2017-tel foglalkozni, addig azonban az idei év az első. Az előző két idényem nagyon más volt. Feljutottam a csúcsra a csapattal, de mélyponton is voltunk, most viszont stabilnak tűnnek a dolgok. Ugyanazokkal a mérnökökkel dolgozom, és van egy olyan érzésem, hogy ez az év elég jó lehet a csapat számára. Egy biztos, én már izgatottan várom.”

Hiába tűnik úgy, hogy a Max Verstappen és a Carlos Sainz jelentette fenyegetés miatt inkább Kvjatnak kell aggódnia, ő igyekszik higgadtnak és magabiztosnak mutatkozni. „A tavalyi évvel összehasonlítva sokkal magabiztosabb vagyok, és jobban is érzem magam a csapatban. Már ismerjük egymást a mérnökökkel és mindenkivel, aki a garázsban dolgozik, ez pedig önbizalommal tölt el. A tesztek során is jól dolgoztunk. Szerintem kihoztuk magunkból a maximumot, és most az a legfontosabb, hogy nincsenek komoly gondok a szezonnyitó előtt” – magyarázta a fiatal orosz.

Daniel RicciardoA felkészülés

Ahogyan Kvjat is kiemelte, a Red Bull számára most az a legjobb hír, hogy komolyabb műszaki hibák nélkül hozta le a tesztidőszakot. A csapat versenyzői összesen 3803 kilométert teljesítettek, amivel a vonatkozó lista hatodik helyére kerültek (ez elsőre nem tűnik túlságosan fényesnek, az előző éveket látva azonban előrelépésnek számít). Ami az esélyeket és a tempót illeti, az istálló a különböző elemzések szerint jelenleg nagyjából 1 – 1,5 másodperccel marad el a Mercedestől.

„Remek munkát végeztünk” – hangoztatta a csapatvezető, Christian Horner. „Ha figyelembe vesszük, milyen későn született döntés a motorokról, még jobban felértékelődik a srácok erőfeszítése, hiszen sikerült megtervezni, legyártani és átjuttatni a törésteszteken egy remek autót, amivel több kilométert futottunk, mint az előző évek előtt. Persze azt nem tudom megmondani, hol állunk most a riválisokhoz képest, de teljesítettük a programunkat, és felkészültünk Melbourne-re.”

Daniel Ricciardo

*

A korábbi tartalomból:

Szezonelőzetes (7.): A Force India megtartaná a tavaly év végi lendületét

Szezonelőzetes (6.): Gyári Renault-seprű jól seper?

Szezonelőzetes (5.): Szép remények és sorsdöntő összecsapások a Toro Rossónál

Szezonelőzetes (4.): Mi lesz veled, Sauber?

Szezonelőzetes (3.): A tettek mezejére lép-e idén a McLaren?

Szezonelőzetes (2.): Hat év után megérkezni az F1-be – vízválasztó előtt a Manor

Szezonelőzetes (1.): Profi újoncok – a Haasnak sikerülhet?

A következő részben: A Williams a győzelembe menekülne

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget