Szezonelőzetes (9.): A Williams a győzelembe menekülne

írta: M4Sport
2016. március 14. 19:45
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

SzezonelőzetesRadikális – de „látványtalan” – koncepcióváltással készültek, hiszen orvosolni akarják legkomolyabb problémáikat, hogy végre felállhassanak a dobogó legmagasabb fokára. A siker a csodálatos visszatérés történetének egyik legszebb fejezete lenne, tavaly azonban fogyni látszott a lendület, és egyre több ellenfél lohol a nyomukban. Nincs más választásuk: a győzelembe kell menekülni! Szezonelőzetesünk legújabb részében a Williams kerül terítékre!

Aki szereti a Forma–1-et, valószínűleg örült annak, hogy 2014-ben Sir Frank Williams istállója megannyi szenvedéssel teli esztendő után visszatért a mezőny első harmadába. Az 1990-es évek sikercsapata a BMW-vel való szakítás után hosszú ideig csak kereste a helyét: motorpartnerek jöttek, motorpartnerek mentek, és bár voltak fellángolások (például Nico Hülkenberg 2010-es rajtelsősége Brazíliában, vagy Pastor Maldonado váratlan győzelme 2012-ben Barcelonában) egyszer sem tudták megszilárdítani pozíciójukat a középmezőny előtt – egészen a 2014-es szabályváltozásokig.

A hibridéra első évében viszont – miután a lehető legjobbkor cserélték a Renault-motorokat Mercedes-erőforrásokra – ismét felkapaszkodtak a dobogóra, 2015-ben pedig megőrizték harmadik helyüket a gyártók bajnokságában. Ezek a helyezések úgy kellettek már a korábban anyagi gondokkal küzdő csapatnak, mint egy falat kenyér: az elmúlt két évben eredményeik miatt több pénzt kaptak a kereskedelmi bevételek elosztásakor, és a fejlődést látva több új támogató is csatlakozott hozzájuk, bizonytalan helyzetük tehát valamivel stabilabbá vált. Persze továbbra sem tartoznak a leggazdagabb csapatok közé, mögöttük pedig több „nagykutya” (például a Red Bull és a McLaren) is a visszavágóra készül, jogos tehát a kérdés, meddig tartható a 2014-ben kapott lendület és a dobogós pozíció.

Tavaly már fogyni látszott ez a lendület: míg 2014-ben kilenc, addig az előző szezonban „csak” négy dobogós helyezést szereztek és hatvanhárom ponttal kevesebb került a nevük mellé, mint egy évvel korábban. Eközben a Ferrari egyértelműen átugrotta őket (noha 2014 végén sokszor ők voltak a második erő), a Mercedes előnyéből pedig semmit sem tudtak faragni. Bár a harmadik helyet megőrizték, nyilatkozataikból kitűnt, nem teljesen elégedettek a 2015-ös évvel, éppen ezért az ideire radikális változtatásokkal készültek, hiszen tudják, a többi alvó óriás sem tétlenkedik.

Felipe MassaKoncepcióváltás és fejlődés

Végsebesség tekintetében a Williams rendre az élmezőnyben volt kis légellenállásának köszönhetően, 2014 és 2015 azonban kétarcú év volt a csapat számára, hiszen a lassabb pályákon alaposan elmaradtak önmaguktól, esős körülmények között pedig a gumikezeléssel is meggyűlt a bajuk. A hiányosságok miatt a technikai csapat szakított az eddig járt úttal: az új autó elöl és hátul is sokkal alacsonyabban bekötött felfüggesztés-rudakkal rendelkezik, ami csökkenti a gép „dőlési középpontját”, vagyis nagyobb maximális oldalsó dőlést tesz lehetővé. Emiatt a külső gumik kanyarodáskor nagyobb súlyt kapnak, és ha a korábbinál többet bírnak, akkor jobban is dolgoznak.

Ezen felül megnövelték a versenyautó tengelytávját, mégpedig jelentős mértékben – legalábbis az Auto Motor und Sport mérése szerint. A hosszabb tengelytáv pedig hagyományosan a gyors kanyarokban hoz a konyhára, a csapat tehát 2016-ban ezzel próbálja kompenzálni, azt hogy a felfüggesztéssel inkább a lassabb fordulókra koncentrált. A változtatások közül a legszembetűnőbb – az eddig felsoroltak miatt lehet elsőre „látványtalannak” nevezni a Williams forradalmát – a hátsó szárnyon megjelenő fogazott alsó rész és az extra légterelő a hátsó hőkivezető nyílások körül. Ezek az elemek bár minimális mértékben ronthatják a hatékonyságot, cserébe viszont precízebben irányítják a levegőt és nagyobb leszorítóerőt biztosíthatnak.

De nemcsak az autó, a csapat hibáit is próbálják kiküszöbölni, tavaly ugyanis sokszor fontos másodperceket veszítettek – és néha komoly bakikat vétettek – a kerékcserék alakalmával. A technikai igazgató, Pat Symonds legutóbb azt mondta, a Williams ezen a téren is fejlődött az előző hónapokban. „A csapat működése kapcsán több változtatást is végrehajtottunk. Való igaz, ez nem feltétlenül látható kívülről, viszont meghatározó, hiszen a legkülönbözőbb esetekre is megfelelően kell reagálnunk a versenyek során. A legfőbb erősségünket idén az állandóság jelenti. Könnyű lebecsülni ennek a jelentőségét, de ugyanaz a pilótapárosunk, a mérnöki gárdánk, és reméljük, ezáltal felgyorsulhatunk” – magyarázta.

Valtteri BottasCélok: visszatérni a győztesek közé

Bár a középmezőnyt „kinőtték” és sokszor ott voltak a dobogón az előző két évben, győzni 2012 óta nem tudtak. Noha egyesek attól tartanak, hogy az álom továbbra is álom marad, hiszen a Ferrarihoz hasonlóan több tehetősebb rivális is átugorja őket, a Mercedes-motorok jelentette előny (amiből eddig sokat profitáltak a Ferrari és a Renault partnereivel, valamint a McLaren-Hondával szemben) pedig önmagában egyre kevesebb lesz a sikerhez, a Williams töretlenül hisz abban, hogy – például a korábban említett módosításoknak hála – visszakerülhet a mezőny élére.

A helyettes csapatvezető, Claire Williams nemrég egy interjú során leszögezte, a dobogós helyezés megtartása mellett azt tenné igazán boldoggá, ha látná valamelyik pilótáját elsőként áthaladni a célvonalon. „A bennem élő üzleti vezető azt mondja, az év végi dobogó fontosabb, de a szívem a győzelem felé húz, mert szeretnék nyerni egy versenyt! Azt akarom, hogy a csapat diadalmaskodjon. És ne csak egyszer, és ne csak a szerencse miatt. Ne azért sikerüljön, mert valaki nem végezte jól a dolgát. Nyerjünk erőből. Remélem eleget tettünk a sikerért, és szeretném azt hinni, hogy szoros lesz a küzdelem, hiszen az emberek is erre vágynak. Mindenki tudja, mennyire erős a Mercedes és a Ferrari, de mi is jól dolgoztunk. Még nem tudjuk, hol állunk, de remélem, ott leszünk az elejében” – mondta.

Felipe MassaVersenyzők: mindketten jövőjükért hajtanak

2016 Valtteri Bottas és Felipe Massa számára is meghatározó lesz. A 26 éves Bottas a modern Forma–1-ben már nem tekinthető fiatal tehetségnek, sőt egyre inkább az a veszély fenyegeti, ami például Nico Hülkenberget is: előfordulhat, hogy az ígéretes kezdés után végül egyik bajnokesélyes alakulat sem kínál neki lehetőséget. Keményen kell tehát hajtania, hogy meggyőzze például a Ferrari vezetőit, akik a pletykák szerint már 2015-ben is megkörnyékezték. Ezek a híresztelések azonban bevallottan megzavarták az év közepén, ez pedig még egyszer már nem fordulhat elő egy olyan pilótával, aki a legmagasabb szinten is bizonyítani akar.

Ezzel ő is tisztában van, ezért inkább hasznos leckeként gondol a történtekre. „Remélem, hosszú pályafutás áll előttem, és ez alatt lesznek még ilyen találgatások, lehet már 2016-ban is. De most már tudom, hogyan készüljek fel ezekre. Hosszú távon tehát, hasznos volt, hogy ilyen helyzetben is voltam már” – mondta még a tesztek előtt, a gyakorlások után pedig a célt is kitűzte. „Folyamatosan ott szeretnék lenni a dobogón. Még sohasem nyertem futamot, szóval mindenképpen erre fogok törekedni. Párszor felállhattam már a dobogóra, de a legmagasabb fokára eddig még nem, szóval úgy gondolom, ez egy jó cél az idei szezonra.”

Massa helyzete teljesen más, de 2016 az ő jövőjét is döntően befolyásolhatja. A tapasztalt brazil két éve valósággal újjászületett a Williamsnél, ahol folyamatosan fel tudta venni a harcot fiatal csapattársával és ahol saját elmondása szerint megkapja azt a megbecsülést, amire a Ferrarinál eltöltött utolsó évek alatt már hiába számított. Szerződése az év végén jár le, és mivel egyelőre nem is gondol a visszavonulásra, a következő 21 futam alatt arról kell meggyőznie a csapat vezetőit – vagy valamelyik másik alakulatot –, hogy bár pályafutása végén jár, érdemes még bizalmat szavazni neki.

„Az idő telik, de én még motivált vagyok!” – nyilatkozta a múlt héten. „Egészen addig akarom folytatni, amíg elégedettséggel tölt el, hogy egy eredményes csapat tagja lehetek. Hiszem, hogy még sokat adhatok a csapatomnak. Amikor csatlakoztam a Williamshez, ők fennállásuk leggyengébb évét tudták maguk mögött, és lehetőséget kaptam, hogy részese legyek a feltámadásuknak. Jövőre alaposan megváltoznak a szabályok, én pedig ki szeretném próbálni ezeket az új generációs versenyautókat. Remélem, hogy kettő, három vagy akár még több évig a mezőnyben lehetek, és azt is, hogy még élvezetesebb lesz majd a vezetés” – utalt a 2017-es változtatások remélt hatására.

Valtteri BottasA felkészülés

A Williams szinte „észrevehetetlen” volt a tesztidőszak alatt, viszont nem is az volt a céljuk, hogy a leggyorsabb körökkel az újságok címoldalaira kerüljenek (ennek ellenére az egyik napon Bottas állt a mezőny élére). A beállítások tökéletesítésével, az átalakított autó megismerésével és megbízhatóságának tesztelésével voltak elfoglalva. Az utóbbira nem lehet panasz, hiszen 3985 megtett kilométerükkel a lista harmadik helyére álltak. A becslések szerint tempó tekintetében is ott lehetnek, ahová várják magukat: nagyjából 1 másodperccel a Mercedes mögött, a harmadik helyen.

„Az első teszthéten a megbízhatósággal foglalkoztunk; az ezzel kapcsolatos dolgokra figyeltünk, ám miután elvégeztük a házi feladatot, kiszélesítettük a teendők listáját” – ismertette a programot utólag a tesztcsapatot irányító Rod Nelson. „Később is teljesítettünk hosszabb etapokat, hogy ellenőrizhessük az autó versenytempóját, de időmérős szimulációkat is végeztünk. Minden nap egy órát szántunk a kvalifikációra. Nem vagyunk ott a címlapokon, hiszen ezeket az időmérős teszteket általában a délutáni órákban teljesítjük, amikor általában lassabb a pálya” – árulta el.

Felipe Massa

*

A korábbi tartalomból:

Szezonelőzetes (8.): Korlátok között – mire lesz elég az eddigi „legjobb Red Bull”?

Szezonelőzetes (7.): A Force India megtartaná a tavaly év végi lendületét

Szezonelőzetes (6.): Gyári Renault-seprű jól seper?

Szezonelőzetes (5.): Szép remények és sorsdöntő összecsapások a Toro Rossónál

Szezonelőzetes (4.): Mi lesz veled, Sauber?

Szezonelőzetes (3.): A tettek mezejére lép-e idén a McLaren?

Szezonelőzetes (2.): Hat év után megérkezni az F1-be – vízválasztó előtt a Manor

Szezonelőzetes (1.): Profi újoncok – a Haasnak sikerülhet?

A következő részben: Ismét a csúcsot támadja a Ferrari

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához