Szingapúr „borzalmasan kemény”, már most klasszikus!

írta: M4Sport
2016. szeptember 16. 13:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nagyon ritkán válik egy új helyszín annyira közkedveltté és elismertté, mint a szingapúri, amit a pilóták többsége ma már a naptár legkeményebb pályájának tart, Sebastian Vettel pedig biztosra veszi, a villanyfényes futam már most a klasszikusok közé tartozik.

Komoly tempó, rengeteg kanyar, közeli falak, hőség, magas páratartalom valamint egy hosszú, kimerítő viadal – igaz, hogy a Forma–1-es világbajnokság csak 2008 óta látogat Szingapúrba, sokan már most egyetértenek abban, a pályának helye van a legjobbak között. A pilóták többsége pedig azzal az állítással sem száll vitába, hogy ez a hétvége a legkeményebb próbatétel a szezon során.

„Természetesen” – felelte Marcus Ericsson, amikor a tegnapi sajtótájékoztatón feltették neki a kérdés, a szingapúri-e a legnehezebb futam. „A hőmérséklet és a páratartalom nagyjából olyan, mint Malajziában, viszont ez egy városi pálya, ahol nincs hely a pihenésre, és ez sokkal nehezebbé teszi annál a futamnál. Ennek ellenére én nagyon szeretem, hiszen komoly fizikai kihívás elé állít bennünket. Szerintem ez a legnehezebb, de egyúttal a legélvezetesebb is” – magyarázta.

„Egyetértek” – vette át a szót a csapattárs, Felipe Nasr. „Szerintem ez egy csodálatos sportesemény. Roppant megterhelő a versenyzők és az autók számára is. A pálya végtelen. Kanyarról kanyarra haladsz, és folyamatosan hihetetlenül precíznek kell lenned. Ez nagyon komoly kihívás. Maga a futam általában néhány meglepetést is tartogat, szóval már nagyon várom” – folytatta a brazil.

„Fizikailag mindenképpen ez a legnehezebb” – jelezte Valtteri Bottas, a Williams finn versenyzője, aki sokakhoz hasonlóan a monacói megmérettetéshez hasonlítja a szingapúrit. „Mentálisan azt hiszem olyan, mint Monaco. Roppant intenzív a verseny, és nagyon oda kell figyelned, mert egyetlenegy hibát sem követhet el a pályán” – fogalmazott.

versenyzőkA mentális tényezőt Daniel Ricciardo is kiemelte, kinek elmondása szerint ez elsősorban a futam végét teszi nehézzé, hiszen a pokoli körülmények között a pilóták egyre nehezebben tudnak koncentrálni, a falak viszont nem mozdulnak… „Biztos, hogy ez a legnehezebb” – jelentette ki határozottan az ausztrál. „A hőség és a páratartalom olyan, mint Malajziában, de itt egy város vesz körül bennünket és rengeteg beton. Ez az egyetlen hely, ahol, ha felnyitod a sisakod egy kis levegőért, nem lélegezhetsz fel, csak hőség és fülledt levegő jön be. Malajziában legalább van egy kis légmozgás. Itt nincs. Ha felkészületlen vagy, itt szerencsével sem érsz el jó eredményt!”

Sergio Pérez is hasonló véleményt fogalmazott meg. „Borzalmasan kemény ez a futam. Az utolsó tíz-húsz körben már imádkozol a biztonsági autóért, mert nagyon nehéz befejezni a versenyt, fizikailag és mentálisan is. Mentálisan roppant nehéz, hiszen ha már akkor is defektet kaphatsz, ha csak egy kicsit rontasz és hozzáérsz a falhoz. Szerintem egyértelmű, hogy ez a legmegterhelőbb…”

A pályán eddig négy futamgyőzelmet szerző Sebastian Vettel szerint a fentiek ismeretében teljesen egyértelmű, hogy Szingapúrnak már most helye van a legendás pályák között. „Mára valódi klasszikussá vált. Most kilencedik alkalommal jöttünk ide, de a helyszín minden évben különleges. a hangulat teljesen más, mint a többi pályán. Eléggé meggyőző, amikor az ember az emeletesek között hajt el az autójával, miközben csillognak a fények” – mondta az F1 hivatalos honlapjának.

Szingapúr „rangját” emeli, hogy eddig csak világbajnokok nyertek futamot. „A saját érdekemben remélem, hogy ez így is marad” – jegyzi meg Vettel nevetve. „Aki bajnoki címet nyert, vagy harcolt érte, az valamivel tapasztaltabb és valószínűleg itt ez is jelent valamit. Viszont, ha gyors vagy, és jó autó van alattad, bármi megtörténhet. Bajnoki címmel, vagy anélkül. Fogalmam sincs, ez kell-e a sikerhez. Ezen még sosem gondolkodtam. Viszont a pálya velem mindig kegyes volt” – folytatta.

Sebastian Vettel

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához