„Szinte lehetetlennek tűnt, de Pérez megcsinálta”

írta: M4Sport
2016. szeptember 19. 15:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sergio Pérez ismét bebizonyította, okkal ragasztották rá a „gumimágus” jelzőt, két roppant hosszú lágy gumis etapjának köszönhetően ugyanis beverekedte magát a pontszerzők közé, noha büntetései miatt csak a 18. helyről vágott neki a Szingapúri Nagydíjnak.

Amikor a csapattárs, Nico Hülkenberg balesete miatt pályára küldték a biztonsági autót, a Force India mexikói versenyzője azonnal a boxba hajtott és lágyra cserélte ultralágy abroncsait. Ezekkel aztán egészen a 21. körig ment, amikor ismét négy sárga jelölésű gumit kapott, melyeken rendkívül hosszú, 36 körös etapot futott; egy ponton még ő sem volt biztos abban, kibírják a futam végéig.

De kibírták! Pérez pedig – aki ismét igazolta, remekül bánik a gumikkal – nyolcadikként ért célba, ami szombat este még eléggé távolinak tűnt, hiszen az időmérő után nyolc rajthelyes büntetést kapott, Szingapúrban pedig elég nehéz pozíciókat nyerni. „Boldog vagyok a teljesítményemmel. Biztosra veszem, hogy ez volt pályafutásom egyik legjobb versenye” – lelkendezett. „Remek eredmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy ebben a melegben kellett 36 kört teljesíteni ugyanazokkal a gumikkal, és (Danyiil) Kvjat támadásait is vissza kellett vernem” – tette hozzá.

„Miután az első körben kereket cseréltünk Esteban (Gutiérrez) mögé kerültünk, ez pedig befolyásolta a stratégiát: elég sok időt veszítettünk mögötte, és a gumikkal is nehezebb dolgom volt, ami nem segített, hiszen gyakorlatilag egy kiállásos futamot teljesítettem. Tudtuk, hogy csak akkor kerülhetünk be a pontszerzők közé, ha eggyel kevesebbszer állunk ki kereket cserélni, mint a követlen ellenfeleink, szóval a gumikezelés kulcsfontosságú volt” – magyarázta.

A mexikóinak nemcsak a gumikra kellett figyelnie, hanem bizonyos helyzetekben vissza is kellett fognia magát. Fernando Alonsóval és Max Verstappennel például nem vette fel a kesztyűt, mert tudta, más stratégián vannak. „Értelmetlen lett volna harcba szállni Fernandóval az utolsó kiállása után, hiszen eltérő versenyt futott, és tudtam, nem gyilkolhatom meg a gumikat az etapom elején. Ugyanez volt a helyzet Verstappennel is. Egy ilyen futamon intelligensen kell versenyezni. Az eredmény nagyszerű a csapat számára, mert visszakerültünk a 4. helyre” – zárta gondolatát.

Kétségtelen, a Force India számára most ez a legfontosabb, hiszen az összetett pontverseny negyedik helyének megszerzésével fontos pénzösszegekhez juthat, melyek igazán jól jönnek majd az új autó fejlesztésénél. A küzdelem azonban roppant szoros, hat futammal az év vége előtt ugyanis csak egy egységgel előzik meg a Williamst. „Figyelembe véve azt, mennyire balszerencsések voltunk ezen a hétvégén, nagyon jó, hogy négy ponttal gazdagodtunk és visszatérünk a negyedik helyre” – hangsúlyozta az istálló hivatalos közleményében a helyettes csapatvezető, Bob Fernley.

A szakember Pérez teljesítménye mellett sem ment el szó nélkül. „Olyan volt ez a hétvége, mint egy menet egy hullámvasúton. Lentről indult, de nagyon magasan végeztünk. Nico balszerencsésen kezdett, pedig addig szenzációs volt a hétvégéje. A biztonsági autó lehetőséget teremtett, hogy lecseréljük Sergio ultralágy abroncsait lágyakra. Bátor taktikai lépés volt ez, mert innen gyakorlatilag egy kiállásos futamot teljesített, hiszen a második szakaszt is elnyújtottuk egy roppant hosszú etappal. Szinte lehetetlennek tűnt, de Sergio megcsinálta!” – mondta.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. szeptember 20. 08:37  
_JuSuF_:
Nagyon örülök, hogy sikerült újra a Williams elé kerülni, még ha csak 1 ponttal is. Viszonylag jól mentek a hétvégén, legalábbis a Williamsekhez képest jobban, ha Hulkenberg nem csattan akkor lehet még több pont előnyük lenne most. Kelleni fog egy nagy adag szerencse, de lassan pályától függetlenül jó eséllyel küzdenek meg a feladattal amit a 4. hely megszerzése jelent. Hajrá!

Nagyon remélem, hogy sikerül megtartaniuk a 4. helyet. Sokkal jobban megérdemelnék, mint a Williams.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. szeptember 19. 16:32  

Nagyon örülök, hogy sikerült újra a Williams elé kerülni, még ha csak 1 ponttal is. Viszonylag jól mentek a hétvégén, legalábbis a Williamsekhez képest jobban, ha Hulkenberg nem csattan akkor lehet még több pont előnyük lenne most. Kelleni fog egy nagy adag szerencse, de lassan pályától függetlenül jó eséllyel küzdenek meg a feladattal amit a 4. hely megszerzése jelent. Hajrá!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ