Szokatlan módon jutott hozzá információkhoz a riválisokról a Red Bull

írta: M4Sport
2016. február 23. 10:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Betekintést nyerhetett a Red Bull riválisai titkaiba a tavalyi motormizériájának köszönhetően – árulta el az istálló főtervezője.

Tavaly hónapokon át nem lehetett tudni, mely motorpartnerrel folytatja F1-es szerepvállalását a Red Bull. Miután kapcsolatuk végleg elmérgesedett a Renault-val, gyakorlatilag mindhárom rivális gyártóval tárgyaltak egy esetleges megállapodásról, és bár végül valamennyien kosarat adtak nekik, Rob Marshall, a csapat főtervezője a barcelonai tesztnapon a sajtónak elárulta, ezzel nemcsak időt vesztettek az idei évre való felkészülésben, némi előnyre is szert tettek.

A Mercedes, a Ferrari és a Honda a tárgyalások során egyaránt elárult bizonyos dolgokat, amelyek a karosszéria alakításához, a csomagoláshoz nélkülözhetetlenek voltak, s ily módon megtudtak (vagy kikövetkeztette) olyan információkat a különböző erőforrásokról, amiket amúgy nem állt volna módjukban. „Megvizsgáltunk más erőforrásokat is, ez nem titok. Volt elképzelésünk arról, mire is lenne szükség hozzájuk a tervezés terén, és több különböző autókoncepciót is megalkottunk egy időben. Ez remek gyakorlás volt számunkra, mert láthattuk, min dolgoztak a többiek” – magyarázta a szakember.

Majd a kérdésre, konkrét adatokat is kaptak-e az egyes hajtóegységekről, hozzátette: „Egyesek adtak információkat, mások nem. De így is egész jó képet kaptunk arról, ki mit csinál a rajtrácson.”

A Red Bull végül aztán mégis folytatta együttműködését a Renault-val – igaz, motorjukat idéntől TAG Heuernek hívják. Az első tesztnap délelőttje alapján az osztrákok máris képet kaphattak arról, mire számíthatnak a franciáktól ebben az évben. A partnerüket korábban sokat kritizáló a korábbi főtervező, Adrian Newey meglepően bizakodóan fogalmazott velük kapcsolatban. „Jó úton járnak, és a telük is egészen jól alakult. Nyilván nagy lemaradást kell ledolgozni, de az új procedúrákkal, a megnövelt költségvetéssel, és a módszerrel, ahogyan most dolgoznak, sínre kerültek. Hiszem, hogy lassan lefaragják a hátrányt” – nyilatkozta Newey.

Végül pedig kiemelte, ők is megtanulták a leckét 2015-ből, és az akkori év eleji hibákat mára sikerült kiküszöbölniük. „Nincsenek nagy előrelépések, de szerintem jól dolgoztunk. Tanultunk az előző év rajtjánál elkövetett hibákból, akkor rossz irányt választottunk, félreértelmeztük a versenyzők autó viselkedéséről alkotott képét. De remek lecke volt ez, sokat is fejlődtünk. Silverstone idejére mindent helyre raktunk, aztán folyamatosan fejlesztettük az autónkat azóta. A télen ezen az úton haladtunk tovább.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. február 23. 12:56  

Remek, akkor a RB is elárulhatja a 30x-os kanyarsebesség egyik titkát...........

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt