Szokatlanul hosszú autóval készül az egyik csapat 2017-re?

írta: M4Sport
2016. szeptember 28. 11:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapatok többsége már javában a 2017-es projektjén dolgozik, az új autókról pedig már pár információ is kiszivárgott. Egy istálló állítólag extra hosszú autót tervez!

Bár egyes nagycsapatok megengedhetik maguknak, hogy idei konstrukciójukra is fejlesztéseket készítsenek, a technikusok figyelmét a többségnél már inkább a 2017-es autók kötik le. Aki eddig terveikről és előzetes modelljeikről nyilatkozott, mind állította: az új gépek agresszívek és jól néznek ki. Ennél többet viszont egyelőre nemigen tudni róluk.

Illetve mégis. Az Auto Motor und Sport arról számolt be, hogy az FIA a kötelező tesztek miatt már most tudni szeretné, mely istálló milyen tengelytávú autóval készül a következő évre, s kiderült, hogy egyikük kirívóan hosszú konstrukción dolgozik.

Amíg úgy volt, hogy már jövőre bevezetik a glória fejvédőt, a csapatok többsége az ideális tömegelosztás érdekében eleve tengelytávnöveléssel készült, és erről tájékoztatták is a szövetséget. A mérnökök úgy ítélték meg, hogy a 7 kilogrammos bukókeret túlságosan hátul van ahhoz, hogy az autó súlyelosztása ideális legyen. Csakhogy azóta kiderült, a következő évben még biztosan nem lesz glória, így a résztvevők visszaálltak a jelentősen rövidebb (a mostaniaknál mégis hosszabbnak ígérkező) tengelytávra – egyetlen kivétellel.

A különc a hírek szerint a többiekénél akár 20 centiméterrel hosszabb autóval is rendelkezhet 2017-ben, mint a többiek. Hogy kiről van szó, nem derült ki, ám egyes pletykák szerint a Mercedes választhatta az extrém utat.

Feltételezések szerint nem elsősorban a súlyelosztás, sokkal inkább az aerodinamikai előnyök miatt. Andy Green, a Force India technikai igazgatója rámutatott: 2017-ben az autók első kerék és oldaldobozok közötti része válhat a fejlesztések egyik leghangsúlyosabb területévé. „A legérdekesebb részt ez jelenti, mivel a szabályok több teret és nagyobb szabadságot engednek ezen a részen. Jövőre ez jelenti majd a legnagyobb fejlesztési lehetőségeket” – jósolta.

Mindez az autó alatt és mellett elhelyezett függőleges légterelő lemezek miatt van, melyek alapvetően befolyásolják az autó alatt és körül haladó légáramlatokat, melyek pedig a leszorító- és szívóerő mértékét határozzák meg.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke előrebocsátotta, egészen extrém megoldásokat is láthatunk majd ezen a téren. „El sem tudják képzelni, mi folyik ezen a részen! A legőrültebb és legbonyolultabb megoldások jönnek elő, amiket csak el lehet képzelni.”

Talán a más utat választó csapat már tud valamit, amit ellenfelei még nem? A szabályváltozásokra mindenesetre többen nagy lehetőségként tekintenek, mely nem feltétlenül összerázza a mezőnyt, inkább esélyt ad arra, hogy valaki ügyes megoldásokkal elhúzzon a többiektől.

A Renault csapatfőnöke, Fréderic Vasseur nincs meggyőződve arról, hogy ez a most lemaradó gárdák malmára hajtja a vizet. „Az új szabályok nem fogják teljesen átrendezni az erőviszonyokat. Sokan így gondolják, én viszont úgy látom, a szabályok nem jelentenek előnyt a Renault számára, mert azon csapatoknak kedveznek, amelyek már olajozottan működnek és képesek gyorsan reagálni. Mi még nem tartunk itt. Lehetséges, hogy a konstruktőri bajnokságban még pozíciókért küzdő csapatok bevetnek pár fejlesztést, csak hogy találjanak pár tizedet. Ugyanakkor az olyan gárdák, mint a Mercedes, biztonságban érezhetik magukat, így könnyebben helyezik át a hangsúlyt 2017-re” – vélekedett a francia.

„Most a nagy különbséget bizonyos technikai irányválasztások adhatják, bizonyos filozófiák. 2009-ben láthattuk a Brawn GP-nél ezt, amikor pár csapat a dupla diffúzor mellett döntött, míg a többiek csak próbálták utolérni őket. Ezzel lehet most előnybe kerülni” – nyilatkozta Vasseur.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#6 albutr 2016. szeptember 28. 22:36  

remélem hogy nem.

Oliverda
#5 Oliverda 2016. szeptember 28. 19:34  

http://www.clutchd.com/wp-content/gallery/01_february_2010-mclaren-mp4-25-f1-car/mclaren-mp4-25-press-photo-2.jpg

Rocketfinger
#4 Rocketfinger 2016. szeptember 28. 15:49  
Toti:
Gratulálok a képszerkesztőnek :D

auch, neeeeeeeee.

Toti
#3 Toti 2016. szeptember 28. 14:30  

Gratulálok a képszerkesztőnek :D

Rocketfinger
#2 Rocketfinger 2016. szeptember 28. 14:30  

lehet, hogy ez igazán csak 2018-ban fizetődik majd ki. amikorra szépen helyre kerül minden azon a hosszú autón, rárakják azt a szarcsit, ’oszt kalap, kabát...

Sebees
#1 Sebees 2016. szeptember 28. 13:16  

Vagy bejön, vagy pofára esés. Mennyi minden volt már 6 kerekű autótól a billegő elsőszárnyig.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége