Taktikai sokszínűség: aki mert, az nyert!

írta: M4Sport
2016. április 04. 19:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár az időmérő körüli huzavona miatt rossz fény vetült a királykategóriára, az első két verseny bebizonyította, van legalább egy újítás, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket! A szabad gumiválasztás ismét megtette hatását: Bahreinben változatos, merész taktikai húzásokat láthattunk, néhány versenyző pedig végig tövig nyomhatta a gázt.

Miután Melbourne-ben a szabadabb gumiválasztás döntött a győzelem sorsáról, több szakember is megjegyezte, az új szabály előrelépést hozott az előző évekhez képest. A rendszer Bahreinben sem okozott csalódást, igaz, ezúttal inkább a középmezőnyben éreztette hatását (Sebastian Vettel műszaki hibája és Lewis Hamilton ütközése miatt sajnos sosem tudjuk már meg, milyen hatással lett volna a „nagyágyúk” összecsapására), a látottakra azonban így sem lehetett panasz.

Nem érte meg közepessel taktikázni

Az első hármasból egyedül Hamilton próbálkozott más taktikával (Nico Rosberg és Kimi Räikkönen a szuperlágy-lágy-szuperlágy-lágy kombináció mellett döntött): a címvédő autójára az első kerékcsere során föltették a közepes keverékeket, bízva abban, hogy végig tud menni két kiállással, végül azonban nem tudott, mert sérült autója jobban koptatta a hátsó gumikat. De volt más problémája is. „Az este legnagyobb csalódását az jelentette, hogy kiderült, a közepes gumi nem valami jó a versenyen. Ugyanolyan gyorsan kopott, mint a lágy. Megpróbáltuk Lewisszal egy hosszúra nyújtott középső etap segítségével elkapni Kimit, de a közepes gumi nem bírta. Ez kissé meglepett minket, és végül átálltunk három kiállásra” – magyarázta Paddy Lowe.

A Williamst még jobban megzavarta, hogy a közepes gumi nem volt versenyképes. A csapat már előzetesen arra készült, hogy a maga javára fordítja a gumiválasztások közti különbséget, hiszen a Ferrarihoz hasonlóan több garnitúra közepes gumit is kért a Pirellitől a hétvégére. Magabiztosságukat az is növelte, hogy a mezőnyből egyedül az ő versenyzőiknek maradt két friss garnitúra a közepesből.

Mindez azt sugallja, jó előre eldönthették, hogy az elméletben kedvezőbb két kiállással teljesítik a távot. Csakhogy jöttek a váratlan körülmények: a gumi gyengén muzsikált, stratégáik pedig túl rugalmatlannak bizonyultak. A rajt után még második Felipe Massa így aztán hiába spórolt meg egy kiállást, a lágyabb gumin futó riválisok sorra előzték le őt – még a futam legvégén is (Danyiil Kvjat, szuperlágyon). Az pedig érthetetlen volt, hogy Hamiltonék mintájára miért nem reagáltak az első közepes etap tapasztalatai alapján, s váltottak át gyorsabb abroncsokra.

Lewis HamiltonA futam után egyébként a brazil is elismerte, csúnyán eltaktikázták magukat, s lényegében önként mondtak le autójuk jó tempójáról. „Nem választottunk jól stratégiát a többiekhez képest. Két kiállással próbálkoztunk, de túl lassúak voltunk hozzá. Nem hinném, hogy dobogóra állhattunk volna, de Daniel Ricciardóval harcolhattunk volna a negyedik helyért. Egyszerűen rossz taktikát választottunk, az autónk tempója a közepes gumin nagyon lassú volt, és nem tudtam semmit sem tenni” – panaszkodott.

A Haas mert és nyert! És a Renault is…

A Williamst az elmúlt években többször is kritizálták mondván, nem elég merészek és összeszedettek a stratégia terén – a mostani verseny megmutatta, miért. Miközben az élcsapatok megtehették, hogy biztosra játszanak, üldözőkként nekik éppen a taktikai rugalmasság és bátorság lehetett volna a legnagyobb fegyverük.

Végül nem ők, hanem – többek között – a sokkal agresszívebb Haas használta ki ezt a lehetőséget. Romain Grosjeanék kezdettől fogva három kiállással kalkuláltak. A francia már szombaton azért „imádkozott” Q2-es kieséséért, hogy megspórolhasson egy szett szuperlágy abroncsot, melyből aztán neki kettő friss szettje maradt a versenyre, szemben ellenfelei többségével.

Nem véletlenül készültek erre a stratégiára. „A felfüggesztésünket úgy terveztük, hogy az segít életben tartani a gumikat. Jó a kigyorsításunk, csak arra kell ügyelni, hogy ne fékezd el magad, mert akkor az egész taktikát el is felejtheted” – magyarázta Grosjean, aki látványos előzései és csatái ellenére is tökéletesen tartotta magát a tervhez.

Romain GrosjeanBátorságuk többszörösen kifizetődött. Egyrészt: miközben a közepes és a lágy gumik a vártnál jobban koptak, a szuperlágy abroncsok eközben a vártnál jobban bírták. Másfelől: e stratégiával maga Grosjean is kapott némi plusz lendületet, hiszen ahelyett, hogy tojásokon lépkedve kínos spórolásba kezdett volna, mindvégig támadhatott – sőt, támadnia kellett. És bár erről aligha van adat, bizonyára ez is hozzátett pár tizedet autója gyorsaságához.

Noha sokkal kevesebb figyelem terelődött rá, mint az Ausztrália után ismét remeklő Haasra, Kevin Magnussen és a Renault is hasonlóan bátor stratégiát választott. A dán lényegében ugyanazt tette, amint a francia, csak fordított sorrendben: az induláskor – ő egy pénteki szabálytalanság miatt a depóból vágott neki a küzdelemben – a lágy keveréket használta, majd első, második és harmadik kerékcseréje alkalmával is friss szuperlágyakat kapott. Később egyébként ő is elárulta, hogy a Renault is tudatosan készült erre, hiszen a stratégia révén akarták beverekedni magukat a legjobb 10 közé.

És a dolog kis híján összejött; végül tizenegyedikként ért célba. „Közel voltunk a pontszerzéshez – frusztrál, ha arra gondolok, hogy mi lett volna, ha nincs az a büntetés, hogy a bokszból rajtolok. Akárhogy is, a csapat jó munkát végzett a hétvégén, nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és az autó teljesítménye is bizalomgerjesztő” – nyilatkozta a leintés után. Az ő este is jól példázza tehát, hogy az új szabályok adta keretek között bizony megéri bátornak lenni!

Kevin MagnussenVáltozatos taktikák; előnyben a kisebb csapatok?

Ezt a bátorságot Grosjean is kulcsfontosságúnak tartja, elmondása szerint ugyanis nem is lehetett volna jobb a csapat hozzáállása, merészségük pedig példaértékű lehet a középcsapatok és kiscsapatok számára. „Tökéletes stratégia volt! Egyáltalán nem bántuk meg! Miután már a rajtnál megelőztem Nico Hülkenberget (aki szombaton őt ütötte ki a Q3-ból, s aki emiatt egyetlen friss szuperlágy gumival nem rendelkezett a versenyen – a szerk.), azt mondtam: ennyit jelent az új gumi, gyerünk babám, gyerünk!”

A francia szerint sikerében óriási szerepe van csapat stratégájának, a télen a Ferraritól érkezett Ruth Buscombe-nak, valamint korábbi lotusos versenymérnökének, Komacu Ajaónak. „Itt van nekünk Ruth, aki remekül dolgozott, valamint Ajao is. A legnagyobb erősségünk, hogy kis csapat vagyunk, ezért mindenki érintett a döntéshozásban, és ez nagyon érdekes, mert így több véleményünk is van, nyitottabbak vagyunk, ezáltal pedig a lehető legjobb döntéseket hozhatjuk meg a versenyen. Nagyon élveztem ezt a versenyt, sok új gumim volt, sokat előztem, bíztam a fékekben, az autóban, amik miatt úgy kezdhettem előzésekbe, hogy tudtam, nem ér majd meglepetés a csúcspontokon” – magyarázta.

Bahreinben rengeteg taktikai variációt láthattunk. Az első tíz helyezett közül kilencen más stratégia mellett döntöttek – mint már említett, csak Rosberg és Räikkönen „másolta egymást”. „Még csak a második versenyen vagyunk túl, de máris láthattuk, hogy milyen sokféle stratégiát választhatnak a csapatok” – értékelt Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója. „A taktikázás már az időmérőn megkezdődött, ahogy azt Grosjean esete is mutatja. Mindent kihozott a rajthelyezéséből. Felipe Massának hála pedig az is kiderült, hogy a nagy kopás ellenére a közepes gumi ezen a pályán is bírja – ő csak két kiállást teljesített.”

Megmaradt gumik a futamra:

Sets available for today’s #BahrainGP by driver. #F1 pic.twitter.com/gxv1mxrjCY

Gumistratégia - Bahrein

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Senna4ever
#2 Senna4ever 2016. április 05. 11:46  
_JuSuF_:
Nem tudom eleget dicsérni a Haas csapatot, BRAVÓ!!! Azok az emberek, akik rosszmájúan azt mondják, hogy ez csak egy Ferrari másolat, meg össze vásárolt autó...nos azok az emberek szokták általában azt mondani, hogy aki csóró és nincs pénze az húzzon a faszba a Forma 1-ből. Haas bele tette a lóvét és nem huszad rangú 20 millákat befizető ótvar senki pilótákat szerződtettek le. Megérdemlik a sikert, nagyon drukkolok nekik egy szép év végi helyezésért.

+1

Bizony szép volt! És nekik volt eszük, hogy így csinálták, Mi értelme volt a régi sok kis csapatnak, körönként 4-5 mp kaptak, edzésen versenyen feltartottak mindenkit, pontszerzésre alig volt esélyük. Csak a szenvedés volt.
Még több ilyen csapat kéne és jó kis mezőny lenne.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. április 04. 20:20  

Nem tudom eleget dicsérni a Haas csapatot, BRAVÓ!!!

Azok az emberek, akik rosszmájúan azt mondják, hogy ez csak egy Ferrari másolat, meg össze vásárolt autó...nos azok az emberek szokták általában azt mondani, hogy aki csóró és nincs pénze az húzzon a faszba a Forma 1-ből. Haas bele tette a lóvét és nem huszad rangú 20 millákat befizető ótvar senki pilótákat szerződtettek le. Megérdemlik a sikert, nagyon drukkolok nekik egy szép év végi helyezésért.

HairHungary