„Talán vannak fontosabb problémák is ennél" – vélemények az új időmérőről

írta: M4Sport
2016. február 25. 09:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár még nem hivatalos, minden valószínűség szerint már az idei évtől megújítják az eddigi időmérős szisztémát. A versenyzők egyelőre óvatosan formáltak véleményt a változásokról.

Az FIA szerdán hivatalos közleményben erősítette meg, hogy a kedden Genfben ülésező F1 Bizottság úgy határozott, átalakítják az eddigi kvalifikációkat. A három edzésrész továbbra is megmarad, ám ahelyett, hogy a legrosszabb időeredménnyel állók csak az egyes részek leintésekor esnének ki, ezentúl egyesével, másfél percenként búcsúznak majd.

Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója szerint nem sokat kellett gondolkodni azon, elfogadják-e a javaslatot. „Ez egy jó változás, mivel a szurkolók így több autót látnak majd a pályán egyszerre. A versenyzők rá lesznek kényszerítve, hogy a pályán legyenek – a javaslatot mindenki hamar elfogadta. Gondolnunk kell a nézőkre, és az mindenkinek jó, ha több autó van a pályán. Felértékelődik az időmérő edzés. Annál nincs is rosszabb, amikor a nézők ott ülnek, a pályán pedig semmi sem történik. Most ennek vége” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok.

A mezőny tagjai ugyanakkor vegyes érzelmekkel viszonyultak az újítás híréhez: bár elismerték, szükség van az izgalmak növelésére, volt, akit váratlanul ért a hirtelen változás, egyesek számára a rendszer bonyolultsága jelent aggályt, míg volt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ennél talán fontosabb problémák is megoldásra várnak a sportágban…

Niki Lauda

Daniel Ricciardo, Red Bull:

„Talán vannak fontosabb problémák is ennél. Nincs behatárolva, mennyi mindenen változtathatsz, de ha rangsorolni kéne, biztosan nem ezt tenném az első helyre. Az eddigi időmérő jó volt, de ha ezzel több autó lesz a pályán – legalább az elején –, akkor rendben. Még csak átfutottam a szabályt. Anélkül, hogy tudnám, pontosan hogyan is működik majd, valamint mi lesz például esőben, nekem jónak tűnik. Nem tudom, mekkora változást jelent majd. A legérdekesebb a kilencven másodperc lesz benne, amikor várod az üzenetet: »Még bent vagy!«; »Elszúrtad, kiestél!«. Ilyen szempontból biztosan izgalmas lesz. Nagyobb nyomás nehezedik majd ránk, hogy már korán megfussunk egy jó kört, mert öt perc után elkezdődik a visszaszámlálás. És nemcsak jól kell teljesítened a körödet, a forgalmat is kezelned kell, szóval nagyobb lesz kicsit a nyomás, mint a sima 15 perc alatt lenne. De igen, minden, ami érdekesebbé teszi a küzdelmet, az klassz. Mindenki számára ugyanazok a körülmények, szóval nincs szó arról, hogy ez bárkinek előny vagy hátrány lenne. Majd megszokjuk. Hogy izgalmasabb lesz-e a Q3-as hajrá a kieséses rendszerrel? Ez jó kérdés. Csak két autó marad a végén… nem is tudom… Lehet jó és rossz is.”

Daniel RicciardoFelipe Massa, Williams:

„Még nem igazán gondolkodtam el ezen. De egyértelmű a szándék az új rendszer mögött: káoszt akarnak teremteni.”

Nico Hülkenberg, Force India:

„Óriási meglepetés volt számomra ez a hír, hogy három héttel a rajt előtt megváltoztatják az időmérős rendszert. Szerintem ilyesmi semelyik másik sportágban nem fordulhat elő a világon. De még nem merültem el a részletekben. Elég viccesen hangzik. De nehéz megmondani, milyen hatása lesz. Jelenleg nem is igazán értem az egészet.”

Lewis Hamilton, Mercedes:

„Nem hiszem, hogy ez túl sok mindent megváltoztat majd. De remélem, meglep minket, és mégis így lesz. Szerintem ebben a rendszerben nagyobb hangsúly kerül arra, hogy folyamatosan a pályán legyünk, a szurkolóknak pedig folyamatosan figyelniük kell, hiszen mindig kiesik valaki. Szóval, a nézők számára pozitív lesz.”

Kimi Räikkönen, Ferrari:

„Meglátjuk, mennyiben változnak majd a részletek. Ha valami más lesz, az úgyis mindenkit érint, szóval szerintem az újítás nem hoz majd nagy változást.”

Nico Rosberg, Mercedes:

„Remélem, hogy egyszerű marad a rendszer, mert ez fontos lenne. Talán izgalmasabb lesz egy kicsit az edzés. Ahelyett, hogy minden mindig a legvégére maradna, most lépésről lépésre alakul majd ki az eredmény az emberek kiesésével, ami jó. Jónak találom, ha a sportágunk megvizsgálja önmagát más szemszögből is. Az időmérő több izgalmat kínál, ha folyton egyvalaki esik ki. Az is nyilvánvaló, hogy nem várakozhatsz majd folyton a garázsban, hogy gyorsan megtegyél még egy jó kört a végén. A pályán kell lenned, különben lemaradsz.”

Nico RosbergCarlos Sainz, Toro Rosso:

„Nagyon aprólékosan végigolvastam a szabályt, de még mindig nem értem. Ha ezzel izgalmasabbá válik minden, akkor rendben. Remélem, hogy azok a szurkolók is megértik majd, akik nem annyira fanatikus F1-rajongók, csak bekapcsolják a tévéjüket a hétvégén. Talán ez az egyetlen aggályom, mert ha nem fogják érteni elsőre, akkor az annyit jelent, hogy túlbonyolított a szisztéma.”

Felipe Nasr, Sauber:

„Őszintén szólva szerintem semmi gond nem volt az eddigi rendszerrel. Sem az időmérővel, sem a versennyel. Sosem gondoltam úgy, hogy lenne gond. A versenyzés mindig jó volt, az időmérő lebonyolítási módja is tetszett – én nem értem, miért változtatnak rajta. A fordított rajtsorrend ötletét sem értem. Ha jön, én készen állok rá, hiszen már van benne tapasztalatom korábbról (a brit Forma–3-ból és a GP2-ből – a szerk.). Ha ez is jön, el kell fogadnunk. Megkavarná a dolgokat, de szerintem nem volt eddig semmi gond a meglévő rendszerrel. Én inkább abban bízom, hogy több versenyképes csapat lesz, közelebb lesz egymáshoz a mezőny, kisebbek lesznek a különbségek az istállók között. Talán a középcsapatok is harcolhatnának a dobogóért. Én erre vágynék.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ