Tartaniuk kell a szájukat – külön „Red Bull-pont” az új motorszabályban

írta: M4Sport
2016. május 04. 19:55
FOTÓ: ©Red Bull

Külön „Red Bull-pontja” is van az FIA által elfogadott új motorszabályoknak. Ennek értelmében a jövőben egyetlen csapat sem tehet lekicsinylő megjegyzést aktuális motorpartnerére…

A sportág résztvevői múlt hét végén jutottak egyezségre a 2017-re vonatkozó motorszabályok ügyében, melyben többek közt a költségcsökkentés, a teljesítménykiegyenlítés, a hangerő növelése is szerepel. Emellett az új szabályok értelmében már nem fordulhat elő, hogy egy istálló motor nélkül maradjon – mint történt az a múlt évben kis híján a Red Bull-lal.

Az FIA már közzétette 2017-es sportszabályzatát, melyből több részlet is kiderül az újdonságokról. Például az is, hogy a motorkiosztás témájában szerepel a megjegyzés, mely kiemeli, egyetlen csapat sem tehet „semmilyen megtévesztő, félrevezető, becsmérlő vagy negatív megjegyzést, amely közvetlenül sérti, károsítja vagy rontja a másik fél megítélését, jóindulatát, nevének hírét vagy arculatát.”

Nem nehéz kitalálni, e kitétel minden bizonnyal a Red Bull miatt került a szabályzatba, amely csapat a múlt évben Renault-val való konfliktusa révén került a rivaldafénybe. Az osztrákok az elmúlt években több alkalommal is nyíltan kimondták, hogy a francia gyártót teszik felelőssé hanyatló teljesítményükért, ami kis híján a két fél szakításához vezetett, s aminek döntő szerepe volt abban, hogy a Renault végül inkább újra gyári csapatot indított.

Az idézett szabályrész a Motorsport szerint a gyártók kérésére került bele a sportszabályzatba. Az új regulák értelmében, ha egy istállónak nincs motorja a következő évre, az FIA fog közbelépni, és a legkevesebb partnerrel rendelkező gyártót kötelezi arra, hogy állapodjon meg a csapattal. Erre ugyanakkor csak kikötésekkel bólintottak rá az érintettek – a „Red Bull-pont” ezek egyike volt.

További kikötés, hogy a motorgyártók abban az esetben sem kötelezhetők megállapodásra egy csapattal, ha annak tulajdonosa bármiféle bűncselekmény, jogi eljárás részese, vagy megkérdőjelezhető tevékenységet folytat/ügybe keveredik. Különböző bűncselekmények, pénzmosás, adócsalás, letartóztatás, de még terrorizmus is szerepel e kizáró okok között.

Az új szabály lehetőséget biztosít a gyártók és csapatok számára, hogy név nélkül vagy átnevezve használják motorjaikat, mint teszi azt idén a Red Bull a Renault/TAG Heuer-erőforrásával. A névhasználati jog eladásáról ugyanakkor a két félnek kell megállapodnia.

További kikötés, hogy a gyártók olyan csapattal sem kényszeríthetőek egyezségre lépni, amelyek szponzori vagy tulajdonosi szinten az érdekeikkel ütköző módon egy rivális autógyártó céggel állnak kapcsolatban. Idén a Red Bull az Aston Martinnal kötött partneri megállapodást, ám mindezt a Renault beleegyezésével tette.

Az új sportszabályzatban mindezeken túl még egy érdekes módosítás is feltűnt: a csapatoknak az eddigi gyakorlathoz képest korábban kell kifizetniük a kapott motorok éves költségeit. A szabály négy lépcsőben határozza meg a fizetési folyamatot. Az éves költségek első, 25%-os részletét már a szerződés aláírásával egy időben át kell utalni a motorgyártónak. A következő 25% kifizetését az előző szezon október 30-ig kell rendezni, míg 30%-ot az új szezon kezdete előtt, a fennmaradó 20%-ot pedig az év ötödik versenye előtt. A gyártók ezzel az anyagi nehézségekkel küzdő csapatok késlekedését szeretnék elkerülni.

A fenti kikötésekből világossá válik, a négy motorgyártó távolról sem adta ingyen a beleegyezését az FIA által kijelölt feltételek teljesítésébe.

FIA
Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McLarenHonda
#10 McLarenHonda 2016. május 05. 08:15  
nova76:
Miért kellene fizetni a 6. motorért? Ha csak baleset nem érte, akkor garanciális.

Forrás?
Nem igazán hallottam a garancia szót F1-es berkekben.

frontember
#9 frontember 2016. május 05. 07:58  
Zasalamel:
Ha okos Verstappen, akkor nem megy ebbe bele, nem biztos h jó ötlet év közben csapatot, autót váltani, csúnyán leszerepelhet.

Én is egyre több helyen olvasom a cserét, meg se lepne. De szerintem ez nem úgy van, hogy ő belemegy ebbe, vagy nem... Ha most nem fogadja el az ülést, akkor abba Sainz ül, pont. És akkor év végén nem lesz kérdés, kié az ülés. Át kell ülni és kész.

Kvjat hibájának pedig itt az igazi értéke. Ha ilyen pletyka egyáltalán felmerül, az a vég.

nova76
#8 nova76 2016. május 05. 07:57  
McLarenHonda:
Valaki tudja ezekre a választ?: A motorokat csomagban veszik (jelenleg 5/év), mi van akkor, ha plusz motor kell? Azt kell fizetni, ha igen, hogy és miért? Részegységek? Mi lesz a fejlesztésekkel? Mikor kapják meg a partnercsapatok? Lehet előző éves motort használni olcsóbban? Amúgy meg úgy érzem a cikk kapcsán, megint a farok csóválja.

Miért kellene fizetni a 6. motorért? Ha csak baleset nem érte, akkor garanciális.

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. május 05. 07:22  

Ha okos Verstappen, akkor nem megy ebbe bele, nem biztos h jó ötlet év közben csapatot, autót váltani, csúnyán leszerepelhet.

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. május 05. 05:56  
Tasi-r:
Na az kemény lenne ... szerintem az csak kifogás Helmut szerint Kvyat Vettel és Kimi egybe .. erre 1 hoba és lefokozzák hagyjuk..

Már írta a BBC, motorsport.com és James Allen is persze még csak pletyka alapon, de Marko-t ismerve nem lepne meg.

Tasi-r
#5 Tasi-r 2016. május 05. 00:03  
vacsad:
RB azonnali hatállyal (azaz már a spanyol gp-től) lecserélte Daniilt Verstappenre. Csak szólok.

Na az kemény lenne ... szerintem az csak kifogás Helmut szerint Kvyat Vettel és Kimi egybe .. erre 1 hoba és lefokozzák hagyjuk..

vacsad
#4 vacsad 2016. május 04. 22:34  

RB azonnali hatállyal (azaz már a spanyol gp-től) lecserélte Daniilt Verstappenre. Csak szólok.

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. május 04. 21:44  

Valaki tudja ezekre a választ?:
A motorokat csomagban veszik (jelenleg 5/év), mi van akkor, ha plusz motor kell? Azt kell fizetni, ha igen, hogy és miért? Részegységek?
Mi lesz a fejlesztésekkel? Mikor kapják meg a partnercsapatok? Lehet előző éves motort használni olcsóbban?

Amúgy meg úgy érzem a cikk kapcsán, megint a farok csóválja.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. május 04. 21:10  

- teljesítménykiegyenlítés (Az F1 legnagyobb vicce....)
- a hangerő növelése ( nettó parasztvakítás... van hangerő, csak nem 19K-t pörögnek a motorok.. nem jöttek még rá? OMG!!! Nem is kell hogy megint vinnyogjanak. plusz a TV-s közvetítésben nem kéne lehalkítani, mintha nem lenne semmi hangjuk. Inkább a kommentátort kéne néha offra tenni, és elég a szakkommentátort hallgatni.)

Ezeket lehet kihúzni... vagy akkor RB kasztni titkokat közzétenni mindenkinek.....
A token rendszer törlése épp elég arra hogy felzárkózzanak a többiek. (nagyon költséghatékony lesz, most mondom...) :)

motorbecsmérlésről meg: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD RB ellőtt egy kiskaput.

Amúgy ez tök jó lesz.. szabad fejlesztés, de 3%-on belüli teljesítmény... és hogy oldják meg? :D Megvárják pl a Hondát hogy legyen gyorsabb? ....... Majd tolómérővel mérni fogják hogy pont 3% előnyük legyen? Ismét a kasztni előny az nem előny? azt nem kell mérni leszabályozni? Faszság az egész....

F1890
#1 F1890 2016. május 04. 20:39  

hurrá :D éljenek a pr nyilatkozatok

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt