Tavaly „csak” 9,8 millió dollárt veszített a Force India

írta: M4Sport
2016. május 11. 17:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Force India veszteséggel zárta a 2015-ös naptári évet, helyzete azonban így is javult az előző, még rosszabb eredményt hozó idényhez képest – derült ki az istálló nemrég nyilvánosságra hozott gazdasági jelentéséből.

A beszámoló szerint az indiai alakulat 9,8 millió amerikai dollárt veszített, 2014-ben viszont 21,9 millió dolláros mínusszal zárt, hiába buktak tehát komoly pénzeket az előző évben, helyzetük lényegesen kedvezőbbnek tűnik, mint 12 hónappal korábban. Mindehhez jelentősen hozzájárult a tény, miszerint a Force India bevétele 86,4 millió dollárról 92,7 millióra emelkedetett a szponzoráció növekedésének köszönhetően (az új támogatók többnyire Mexikóból érkeztek).

Pozitív hatásuk volt a 2013-ban és a 2014-ben elért bajnoki eredményeknek is: a csapat mindkét szezonban hatodik lett a gyártók értékelésében, és így több pénzt kapott a kereskedelmi bevételek szétosztásakor. Idén ebből még több bevételre tehetnek szert, 2015-ben ugyanis fennállásuk legjobb év végi eredményét ünnepelhették, ötödikek lettek a konstruktőrök között.

A beszámoló kiemeli, hogy a veszteségek ellenére a Force India továbbra is számíthat az anyavállalat, vagyis az Orange India Holdings Sarl, valamint a cég részvényeseinek támogatására. Továbbá szót ejt arról is, hogy az Orange India Holdings Sarl a folytatásban is elengedő pénzt biztosít a vállalkozás számára, hogy az istálló eleget tudjon tenni anyagi kötelezettségeinek, melyek az üzleti dokumentumok aláírását (március harmadika) követő 12 hónapos időintervallumban merülnek fel.

Az is kiderült, hogy a Force India tavaly visszafizette a svájci Edmond de Rothschild bank 5,6 millió dolláros kölcsönét, április végéig pedig a mexikói America Movillal kellett rendezniük a 681 240 dolláros tartozásukat. A jelentésből azt is megtudhattuk, hogy 2015-ben a csapatlétszám is emelkedett, még ha csak minimálisan is, 2014-ben ugyanis összesen 376 ember dolgozott a Force Indiánál, egy évvel később viszont már 382 alkalmazottal rendelkeztek.

A helyettes csapatvezető, Bob Fernley a jelentés kapcsán elmondta, a számok is azt bizonyítják, hogy a Force India az elmúlt években jelentős pénzeket költött az istálló fejlesztésére. „Az elmúlt hét évben sokat költöttünk a technikai berendezésekre. Noha ezek a beruházások nem álltak le, az ütemük most csökkent kicsit, ám a programot így is egyensúlyban tartjuk, hogy kisebb költségvetés mellett is versenyképesek lehessünk. Tavaly indult a folyamat, hiszen 2014 végén a Toyota szélcsatornájába költöztünk, aminek már láthattuk az eredményét. Most arra koncentrálunk, hogy a csapat kereskedelmi szempontból is fenntartható maradjon” – mondta a Motorsportnak.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt