Távozhat a McLaren éléről Ron Dennis?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 19. 11:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem hosszabbít szerződést, és hamarosan le is köszönhet a McLaren-csoport elnök-vezérigazgatói posztjáról Ron Dennis – értesült az Autosport. Távozása egy 80-as évek óta tartó korszak végét is jelentené.

Két hete Szuzukában Martin Brundle ült le beszélgetni a McLaren első emberével, és amikor közelgő 70. születésnapjára terelődött a szó, Ron Dennis leszögezte: esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, ha teheti, élete végéig Wokingért dolgozik. Az Autosport ehhez képest most arról számolt be, hogy közelebb a búcsú ideje, mint azt gondolnánk.

Dennisnek ez év végéig szól a szerződése a McLaren Technology Grouppal (a csoporthoz az F1-es versenycsapat, a McLaren Marketing és a McLaren Applied Technologies tartozik), és az Autosport szerint nem lesz hosszabbítás. Távozásával nemcsak a cégcsoport elnöki, de ügyvezető igazgatói pozíciója is üresen maradna. Az utcai autógyártással foglalkozó részlegüket, a McLaren Automotive-ot a technológiai csoporton belül történő változások semmilyen módon nem érintenék.

A váltás hátterében a brit szaklap szerint az állhat, hogy Dennisnek nem sikerült megállapodnia a McLaren többi részvényesével, a cégben 50%-os résztulajdonnal bíró bahreini Mumtalakattal, valamint a hozzá hasonlóan 25%-os részvényesnek számító Mansour Ojjeh-vel a többségi tulajdon felvásárlásáról. A brit már jó ideje próbál befektetőket találni a részvények megvételéhez, ám nem járt sikerrel, miközben az erre adott határidő állítólag már lejárt.

Az Autosport a McLaren szóvivőjét érte utol az információjuk kommentálására, ám az határozottan cáfolta, hogy a hír igaz lenne. „Ron Dennis kategorikusan kijelentette, hogy nem fog távozni. Ezenfelül szerződéssel rendelkező elnök és vezérigazgató marad a McLaren Technology Groupnál, és megtartja a Mansour Ojjeh-vel azonos mértékű, 25%-os részesedését is a csoportban” – állt a válaszban.

A Dennis és Ojjeh közötti egyeztetések kapcsán a szóvivő hozzátette: „Az évek, évtizedek során a McLaren részvényesei gyakran folytattak párbeszédet a részvényesi viszonyokról és átszervezésekről, Ron és Mansour pedig mindig is ezen párbeszédek középpontjában álltak. Most is ez a helyzet, ezért az egyeztetéseiket a ’megszokott’ jelzővel illethetjük. További részleteket elárulni a párbeszédről nem lenne helyénvaló, hiszen ez belső, bizalmas téma számunkra.”

Ron Dennis 1981-ben vásárolta be magát a McLarenbe, amikor saját F2-es csapatát, a Project Fourt (innen az autók MP4-es elnevezése) egyesítette a Bruce McLaren által alapított Team McLarennel. Ő hozta az istállóhoz a főtámogatóként éveken át biztos anyagi hátteret jelentő Marlborót, a szénszálas karosszériát a kategóriában meghonosító John Barnardot, s futtatta fel az istállót az F1 történetének második legsikeresebb csapatává. Összesen 7 konstruktőri és 9 egyéni bajnokságot nyert a csapat Dennis irányítása alatt, emellett pedig a brit nevéhez fűződik a McLaren egyéb üzletágainak sikeressé tétele is.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra