Távozik az FIA egyik alapembere

írta: M4Sport
2016. július 06. 12:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szezon végén távozik a Forma–1-es versenyirányítás egyik alapembere, Herbie Blash. A brit szakember fél évszázada dolgozik a királykategóriában, jelenlegi posztját pedig – amit Baumgartner Zsolt egykori versenymérnöke, Laurent Mekies vesz át – húsz éve tölti be.

Blash 1965 óta állandó szereplője a Forma–1-es versenyhétvégékének: maratoni pályafutása kezdetén a privát Lotusokat futtató Rob Walkerrel dolgozott, 1968-ben pedig csatlakozott az anyacsapathoz, ahol egy későbbi világbajnok, Jochen Rindt versenymérnökeként ténykedett. 1972-ben csatlakozott a Barbhamhez, ahol előbb csapatmenedzser, majd sportigazgató volt.

A csapatot csak az 1990-es évek elején hagyta el (a korábban meghatározó istálló akkoriban már csak árnyéka volt egykori önmagának) és csatlakozott a Yamahához. Itt sportigazgatóként felelt az F1-es motorprogramért, mielőtt ismét munkát váltott és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) helyettes versenyigazgatója lett. A 67 éves szakember azóta ezen a poszton ténykedik, a szezon végén azonban két évtizednyi munka után leköszön – utódja az FIA biztonsági igazgatója, Laurent Mekies lesz.

„Személyesen is szeretnék köszönetet mondani Herbie-nek az elmúlt 21 évben végzett kemény munkájáért” – idézte az FIA közleménye a testület elnökét, Jean Todt-ot. „Különösen azért, mert ezzel a munkával ő is hozzájárult ahhoz, hogy a Forma–1 az autósportok csúcskategóriája maradjon. Az előző két évtizedben Charlie Whiting mellett ő is rengeteget tett azért, hogy a versenyhétvégék zavartalanul teljenek – ezért a jövőben is tenni akarunk” – folytatta.

Az FIA kommünikéjében a versenyigazgató, Charlie Whiting is az elégedettség hangján szólt kollégájáról. „A legőszintébb köszönetemet szeretném kifejezni Hernie-nek azért az áldozatos munkáért, amit a sportért végzett. Öröm, hogy évtizedekig mellette dolgozhattam. Természetesen nagyon nehéz lesz helyettesíteni, Laurent F1-es tapasztalata révén biztosan méltó utód lesz. Az ő érkezése egyébként új színt is hoz majd az F1 vezetői körébe” – nyilatkozta.

Mekies 2001 óta dolgozik a királykategóriában: kezdetben az Arrows-istálló alkalmazta, majd a Minardihoz igazolt (itt többek között Magyarország első és máig egyetlen F1-es pilótájának, Baumgartner Zsoltnak is ő volt a versenymérnöke). A csapat Toro Rossóvá alakulását követően is az olaszoknál maradt. Az FIA-hoz 2014-ben csatlakozott biztonsági igazgatóként (ő foglalkozik például a glória bevezetésével is). „Nem könnyű egy olyan tapasztalt embert lecserélni, mint Herbie, de szerencsések vagyunk, hogy Laurent itt van és átveheti a posztot. Ő is jól ismeri már a Forma–1-et és felelősségteljesen látta el a feladatait, mióta csatlakozott hozzánk” – jegyezte meg Todt.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ