„Tehát ha beesik a fékpedál, az nem számít biztonsági kockázatnak?”

írta: M4Sport
2016. július 26. 20:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Rio Haryanto furcsa problémával szembesült, Jenson Button hamar rájött, „pokoli futam” vár rá, Kimi Räikkönen kiakadt Max Verstappenre. A Forma–1 hivatalos oldalának segítségével ismét összegyűjtöttük a hétvége legemlékezetesebb üzeneteit – így szólt a rádió a Hungaroringen!

„Valami… valamilyen ragasztószalag van a jobb elsőn” – „Rendben Rio, talán eltűnik majd. Valószínűleg egy letéphető fólia az” – „Nem, ez egy vörös ragasztószalag” – „Oké Rio, akkor gyere be most a boxba” – furcsa párbeszéd Haryanto és a Manor mérnöke között, miután az indonéz versenyző autója összeszedett valamint a szabadedzésen.

„Rendben van az autó, tudod folytatni?” – „Nem, vége. Vége van… sajnálom” – kért elnézést csapatától Marcus Ericsson az időmérő edzés első szakaszában, miután kicsúszott a 10-es kanyarban. A svéd autója egyébként olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy a csapatnak ki kellett cserélnie a karosszériáját a futam rajtja előtt…

„Az előrejelzés szerint sok eső érkezik még, szóval most kell megnyomunk, mert az első körök nagyon fontosak lesznek” – „Ááá ember, ütköztem. Ez hihetetlen” – Felipe Massa követte a Williams utasításait, azaz hamar futott egy gyors kört, hogy biztosítsa továbbjutását. A Q2-ben viszont mégsem vehetett részt, mert amikor az idő javulni kezdett hibázott a köztes abroncsokon (ő volt az egyik első pilóta, aki ezeket használta) és összetörte autóját.

„Oké, Massa volt az a kivezető körén, a közteseken, a korlátban van” – a Red Bull azonnal informálta Daniel Ricciardót a brazil kicsúszásáról.

„Ááá, a kib***ott életbe” – „Ja, piros zászló. Ez eléggé balszerencsés… – „Ez nagyon rossz!” – nemcsak Massa volt dühös a balesete miatt, hiszen ez vetett véget a Q1-nek, mégpedig idő előtt. A Renault újonca, Jolyon Palmer is csalódottan vette tudomásul, hogy már nem javíthat, és kiesik.

„Még DRS-távolságban vagy Ricciardóhoz képest” – „Úgy vezetek, mint egy nagymama” – miután a verseny korai szakaszában „beragadt” csapattársa mögé, Max Verstappen őszinte helyzetjelentést adott a Red Bullnak.

„Max figyelj a pálya határaira a 4-es kanyarban. Pályahatárok a 4-esben” – „Tudom, hogy szélesen fordultam, de elég sok időt is veszítettem vele” – az FIA kiemelt figyelmet fordított a pálya kiszélesítésével kapcsolatos szabályokra. Természetesen a csapatok is figyelték a kritikus pontokat: a Red Bull például így figyelmeztette a Verstappent.

„Beesett a pedál, beesett a pedál. Mi a baj?” – „Vettük Jenson, keressük az okokat” – Button McLarenje már a futam elején rendetlenkedni kezdett…

„Jenson ne válts, ne válts! Elveszítettük a hidraulikus nyomást” – „Tehát vége a játéknak” – „Jenson maradj kinn, maradj kinn” – Óh, remek. Pokoli egy futam lesz ez” – a problémák láttán a csapat tanácsot adott Buttonnek, a szigorított rádiós szabályok értelmében azonban ezt nem tehette volna meg, így a brit áthajtásos büntetést kapott; futama tehát még „pokolibb” lett.

„Tehát ha beesik a fékpedál, az nem számít biztonsági kockázatnak? Ez elég érdekes. Valakinek utána kéne néznie, mi biztonságos és mi nem” – Button reakciója a büntetésre.

„Úgy tűnik, Ricciardo hamar átjön azon a vonaton, szóval növelni kell az előnyt” – „A legjobb képességeim szerint vezetek ezeken a gumikon” – „Vettük Lewis, de ha ezek az autók feltorlódnak, Nicót hozzuk először” – „Miért tennék? Nem vezetek lassan, próbálkozom” – „Igen Lewis, de ezzel veszélyeztetjük a győzelmet” – rögtönzött stratégiai megbeszélés Hamilton és a Mercedes között a Red Bull jelentette „veszély” miatt.

„Mi történt srácok, miért nem álltatok készen?” – „Értettük Checo, értettük. Összpontosíts” – a Force India nem akart hasonló „értekezletet” tartani, miután elrontotta Sergio Pérez kerékcseréjét, a mexikói pedig a hiba okairól érdeklődött…

„Jobbra, majd balra ment; oda ahol én voltam, és letörte a kib***ott vezetőszárnyam” – „Rendben, vettük, vettük. Nyomjuk neki!” – „Ha nem hagyja abba az irányváltást, ki fogjuk ütni egymást” – Räikkönen panasza az elmondása szerint agresszíven védekező Verstappen ellen. Noha a finn általában nem idegesíti fel magát minden ok nélkül, a versenybíróság szerint ellenfele nem hibázott.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#8 Thibczy 2016. július 27. 08:31  
speed2006:
Nem a sebességváltó miatt kapta a büntetést?

Valami hidraulikai probléma lehetett és a kettő összefüggött.

mb c124
#7 mb c124 2016. július 27. 08:18  
mpiere:
nem értek egyet a rádiós szabállyal,de ha bizonytalanok a fékek akkor azonnal a boxba kell menni és kész

Perez Ausztriában nem tudta hogy fékhibája lesz...

speed2006
#6 speed2006 2016. július 27. 02:21  
mpiere:
nem értek egyet a rádiós szabállyal,de ha bizonytalanok a fékek akkor azonnal a boxba kell menni és kész

Nem a sebességváltó miatt kapta a büntetést?

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. július 26. 23:12  
mpiere:
nem értek egyet a rádiós szabállyal,de ha bizonytalanok a fékek akkor azonnal a boxba kell menni és kész

Minek, ha amúgy 4-5 mp alatt helyretudják hozni a megfelelő kapcsolók megváltoztatásával? Ez nem csak azért értelmetlen mert így feleslegesen kell feladni a versenyt hanem azért is mert így megy egy kört, fél kört, negyed kört attól függ hol tart éppen a pályán fék nélkül mire beér a boxba. Ezért is lett felhozva a halo, hogy azon a fronton nagyon erőltetik a biztonságot aztán itt meg b*sznak rá ha valakinek elment/el fog menni a féke sőt még meg is büntetik ha a csapat szól neki vagy próbálja megoldani a problémát.

mpiere
#4 mpiere 2016. július 26. 22:39  
Agressor:
Nem Jenson, nem számít annak!! Te csak kussolj ott 300-al a bizonytalan fékekkel, és ne zavarjon, hogy a kereked a mai napig könnyedén leszakadhat a karosszériáról, hegyes lengőkarokkal, kormányösszekötőkkel.... Viszont ha a glóriára csak annyit is mersz mondani, hogy "nem éppen a legszebb", akkor bizony te ölted meg Jules Bianchi-t, meg Senna-t stb... És egy szemét gyilkos vagy... Úgyhogy kussolj Jenson!

nem értek egyet a rádiós szabállyal,de ha bizonytalanok a fékek akkor azonnal a boxba kell menni és kész

benczeb90
#3 benczeb90 2016. július 26. 22:06  

@Agressor: +1

albutr
#2 albutr 2016. július 26. 21:56  

azért ez tényleg vicc volt ez a büntetés.

Agressor
#1 Agressor 2016. július 26. 21:39  

Nem Jenson, nem számít annak!! Te csak kussolj ott 300-al a bizonytalan fékekkel, és ne zavarjon, hogy a kereked a mai napig könnyedén leszakadhat a karosszériáról, hegyes lengőkarokkal, kormányösszekötőkkel....

Viszont ha a glóriára csak annyit is mersz mondani, hogy "nem éppen a legszebb", akkor bizony te ölted meg Jules Bianchi-t, meg Senna-t stb... És egy szemét gyilkos vagy...
Úgyhogy kussolj Jenson!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa