Tévúton jár a Forma-1?

írta: M4Sport
2016. január 20. 17:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma-1 vezetőinek nem az autók gyorsabbá tételére kellene koncentrálniuk a 2017-es szabályok tökéletesítésekor, hanem arra, hogy akciódúsabbá, látványosabbá varázsolják a megmérettetéseket – jelentette ki a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery.

Mivel az elmúlt években több kritika is érte a királykategóriát, a sport vezetői és résztvevői elhatározták, a 2017-es szabálymódosításokkal helyreállítják annak megtépázott hírnevét. Az eredeti tervek 5-6 másodperccel gyorsabb versenyautókról szóltak, legutóbb azonban már „csak” 3-4 másodperces javulásról beszéltek, a hangsúly azonban továbbra is a tempó növelésén van. A Pirelli sportigazgatója szerint a Forma-1-nek most nem erre kellene összpontosítania.

Hembery úgy érzi, az előzések számának növelése sokkal fontosabb a néhány másodperces gyorsulásnál, azt ugyanis a szurkolók nem érzékelik. „Gyakorlatisnak kell lennünk, amikor ezekről a dolgokról beszélünk” – idézi szavait a Crash. „A sebességet nem érzékeljük, akkor sem, ha a televízió előtt ülünk, és akkor sem, ha a versenypályán figyeljük a futamot. Az emberek a csatákat és az előzéseket látják, szóval pontosan ez az, amire szükségünk van!”

„Nem hiszem, hogy sokkal többen nézik a sportot csak azért, mert az autók öt másodperccel gyorsabbak lesznek körönként. Az embereket inkább a látvány érdekli. Amikor ellátogatsz egy focimeccsre, nincs szükséged arra, hogy a kommentátor elmondja, milyen csodálatos dolgot művelt Lionel Messi, hiszen ott vagy a tömegben, és te is érted, mi történik a pályán. Nincs ez másképp a versenyekkel sem. Ha látsz egy előzést, akkor nincs szükséged a kommentátorra, hogy erről (a manőverről) beszéljen” – magyarázza a brit szakember.

„Nyugodtan vegyék le a hangot a televízióról és próbálják meg csak a képeket nézni! Tudjuk, hogy sokan különböző bárokba mennek, hogy ott nézzék a focimeccseket és ezeken a helyeken sokszor le van véve a hang a televíziókról. Szóval az embereknek az alapján kell eldönteniük, hogy izgalmasnak tartják-e a mérkőzést, vagy sem, amit a képeken látnak. A képernyőn megjelenő köridőket nem tudod ennyire egyszerűen értelmezni” – zárja mondandóját Hembery, kinek véleményével több szakember és néhány versenyző is egyetért.

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. január 21. 17:04  

Szerintem eleve baj van, hogy ennyire a nézőkre próbálnak fókuszálni, és az ő véleményük alapján tesznek lépéseket. Kéne egy határozott irányvonal, mégpedig az FIA-től, ehhez pedig alkalmazkodni a csapatoknak, akiknek természetesen a véleményét kikérni és valamelyest figyelembe venni. Alapjában véve viszont ez a töketlenkedés és a múlton való rágódás teljesen elfogadhatatlan és akkora butaság.

A múlt alapján meg szeretnénk mondani, milyen legyen az F1. A múlt sem azért volt jó, mert valami utánozni akartak, hanem spontán így alakult ki, aztán jó volt. Persze aktuálisan mindig nem volt akkora élmény persze, mert így működik a világ.

Vegyük például, hogy most Jules Bianchi halálesetét senki nem úgy élte meg, mint amit gondolt volna a hőskorban, tehát ott milyen lehetett egy ilyen. Ennek egyszerű oka, az aktualitás, ergo a jelenben való történés. Azonban a múltra visszagondolva, egy teljesen más világban, amit nem szokott meg az ember, csak beletekint, s elsőre furcsa, azrracsupán ennek okán pillant vágyakozva.

Népbutító intézkedések, politika, ocsmány kizsákmányolás és érdekérvényesítés ami folyik itt fokozottan manapság. 2009-ben nagyon el lett cseszve ez az egész, mikor a csapatok eltávolították Mosley-t. Azóta van ez a töketlen, nevetséges macska-egér játék, a háttérben meg szépen mindenki szedi magát ugyanúgy.

Természetesen azelőtt is megvoltak ezen ténykedések, nem tehetek úgy, mintha ez most kezdődött volna el, csak legalább az irányítás megfelelő helyen volt akkoriban, és nem csupán maguk a szereplők politikai csatározásai döntik el az F1 jövőjét minden szempontból. Mindenki tehetetlen. Jelenleg ezek a dolgok, amiket hangoztatok, részben közhelyesnek tűnhetnek, hiszen az elmúlt 1 év folyamán kezdett mindenki rájönni erre a csapatok által kontrollált szisztéma helytelenségére.Csakhogy én például már több éve ezt mondogatom, de a helyzet átalakulása révén mára jutottunk el oda, hogy eszközként most hozzák fel ezt, ami egy késői felismerés is. Ecclestonenak sem kellett volna sokszor melléjük állni, talán már rájött, s most ott tart, hogy bajba sodorta saját helyét is a CVC-nél.

Utoljára módosítva: 2016. január 21. 17:09

cybergyerek
#5 cybergyerek 2016. január 20. 20:00  

az a baj, hogy a nézők se tudják hogy mit akarnak pontosan. legyen sok akció, előzés, látvány, de közben folyamatos technikai fejlesztések, minél gyorsabb autók is.

f1 the best
#4 f1 the best 2016. január 20. 19:14  

(1) Kis különbségek a kocsik között, (2) kis turbulens levegő - mechanikai/aero arány növelése - de (3) gyors kocsik - erősebb és hatékonyabb PU-k és több üzemanyag - amihez kompromisszumokra van szükség de szerintem lehetséges. Nem kell ennyi spórolás, hogy többet lehessen a (4) határon autózni és hogy a versenyzőket is kihívás elé állítsa a tempó és kevesebb rádióhasználat, ami a versenyzőknek és nekünk is jó. (5) Nem kell a tokenes rendszer mert a különbségek lassan csökkennek a PU-k között, ami jelenleg a legfontosabb faktor. (6) A technikai szabályzatot évente kis mértékben változtassák, hogy a különbségek csökkenjenek. (7) A nagy dominanciákat valahogy gyorsan ki kellene küszöbölni mert árt a versenynek, mindamellett természetesen a legjobb csapat megérdemli a sikert de a versenynek akkor is árt. Én továbbra is tartom, hogy rövid távon a dominancia ellen egy jó megoldás lehetne a plusz súly/pont rendszer (pl: +20dkg/pont). Hosszú távon pedig a technikai szabályok kis mértékű változtatása.

albutr
#3 albutr 2016. január 20. 18:57  
F1890:
kislányos? inkább 21. századi.

de egy kicsit lehetne hangosabb is.

F1890
#2 F1890 2016. január 20. 18:06  
Agressor:
Ilyen kislányos hanghatások mellett teljesen élvezhetetlen. Szemre pedig a laikus nem lát különbséget a Wsr3.5, vagy GP2 sebességében az f1-hez képest.

kislányos? inkább 21. századi.

Agressor
#1 Agressor 2016. január 20. 18:00  

Ilyen kislányos hanghatások mellett teljesen élvezhetetlen. Szemre pedig a laikus nem lát különbséget a Wsr3.5, vagy GP2 sebességében az f1-hez képest.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"