Több gumitípus lehet 2017-től?

írta: M4Sport
2016. szeptember 17. 10:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli fontolgatja, hogy a következő évtől ötnél több gumikeveréket bocsásson a csapatok rendelkezésére.

Spában és Monzában is jelöletlen prototípus gumikat tesztelhetett a mezőny. Az új abroncsok teljesítményüket tekintve nem, felépítés terén viszont eltértek a jelenlegi versenygumiktól. Legalábbis papíron. A csapatok közül többen ugyanis úgy tapasztalták, az új gumik nem tapadnak olyan jól, ezáltal lassabbak is.

A Pirelli pénteken jelezte, az eltérő vélemények miatt letettek azon tervükről, hogy Malajziában már ilyen szerkezetű papucsokat adjanak a mezőnynek – egyúttal viszont előrebocsátották, hogy 2017-től átállnak erre a koncepcióra. A jövő évre tervezett gumik tesztelése már javában zajlik, Mario Isola, a cég mérnöke pedig elárulta, nemcsak szerkezetileg, a keveréket tekintve is előreléptek. „Legutóbb pár érdekes dolgot tanultunk” – nyilatkozta.

A milánóiak emellett azt is fölvetették, hogy a mostani ötnél a jövőben esetleg több gumitípus álljon rendelkezésükre. Mindezt az indokolja, hogy hiába bővítették repertoárjukat 2016-ra, még most is érkeznek panaszok arra, hogy egyes típusok egyes pályákhoz kevéssé illenek. „Most még az a kiindulópont, hogy továbbra is öt keverék lesz. Viszont a legutóbbi felismeréseink alapján már azt is el tudjuk képzelni, hogy valamivel többet használjunk. De nem szeretnénk fölöslegesen elbizonytalanítani az embereket. Ráadásul minden egyes új keverék több tesztet is tesz szükségessé” – magyarázta az olasz.

Hozzátette, a gumikínálat bővítése kapcsán nem arra gondolnak, hogy a jelenleg az ultralágytól a keményis terjedő skálát szélesítik ki, inkább csak az egyes típusokat igazítanák bizonyos feltételekhez. „Egyszerűen arról van szó, hogy több gumink lenne a különböző körülményekhez” – utalt például az abroncsok ideális hőmérsékleti tartományának módosítására.

Ami a következő évre való felkészülésüket illeti, Isola továbbra sem teljesen elégedett három csapatuk, a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari átalakított tesztautóival. Elmondása szerint a legutóbbi gyakorlásokon sem sikerült olyan mértékű leszorítóerővel menniük, amilyet 2017-re az istállók jósolnak. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy szélesebb gumik ide, nagyobb tapadás oda, egy jelenlegi problémát a sok változás ellenére is átvihetnek az új szezonba.

„Ha az autók jövőre több leszorítóerőt állítanak elő, és ezáltal jobban terhelik majd a gumikat, mint a teszteken, akkor talán újra a magasabb guminyomási értékekkel kell kompenzálnunk ezt” – riogatta a túl magas nyomás miatt gyakran panaszkodó versenyzőket és csapatokat.

A három tesztelő istállónak már nincs sok ideje reagálni: a Pirelli a következő teszteken már szeretne dönteni arról, melyik megoldásokkal vágjon neki a következő idénynek. Abu-Dzabiban pedig már a kiválasztott konstrukciót próbálgatná a három csapattal lebonyolított utolsó teszten.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#2 fist1 2016. szeptember 17. 14:19  

Bőven elég lenne, ha lenne egyetlen minőségi.

albutr
#1 albutr 2016. szeptember 17. 12:38  

elég ennyi.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”