Több tiszteletet a versenyzőknek! – Coulthard csattanós válasza a bírálóknak

írta: M4Sport
2016. április 13. 09:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Zavaró és egyben a sportág vezetőinek szerepzavaráról árulkodik, hogy sokan egyszerűen semmibe veszik az F1-ért egyre inkább aggódó versenyzők véleményét – véli David Coulthard. Az exversenyző csattanós válasszal szolgált a GPDA levelét gúnyolóknak!

Nem aratott osztatlan sikert, hogy a versenyzők érdekvédelmi szervezete pár hete nyílt levélben bírálta a sportág vezetőségét és döntéshozói struktúráját. Többen egy legyintéssel reagáltak a GPDA állásfoglalására, és voltak, akik kerek perec kimondták, a versenyzők egyetlen dolga, hogy versenyezzenek.

„A versenyzők azt mondanak, amit csak akarnak, úgysem tehetnek semmit. Egyébként is csak azt mondják, amit a csapatuk kért tőlük” – jelentette ki Bernie Ecclestone. „A versenyzőknek inkább tartaniuk kéne a szájukat, versenyezzenek” – értett egyet az F1 „nagyurával” a világbajnok Jacques Villeneuve is. A svéd exversenyző, Stefan Johansson pedig hozzátette: „Szerintem a legtöbb szurkoló egyszerűen fütyül rá, mit mondanak a versenyzők – kivéve, ha élversenyzőkről van szó. A GPDA elnöke viszont nem is aktív pilóta!”

Hogy Ecclestone vagy bizonyos magas beosztású vezetők komolytalannak érzik a GPDA megmozdulását, bizonyos szempontból nem is meglepő. Az már sokkal inkább, hogy az egykori versenyzők közül is többen a „kollégákkal” szemben foglalnak állást. A 13-szoros futamgyőztes David Coulthard azonban nem tartozik közéjük. Mi több, őt az lepi meg, hogy egyesek ennyire lekicsinylőek a GPDA levelével és tagjainak véleményével kapcsolatban.

„Ez a levél egy markáns jelzés volt, hogy letérnek a megszokott útról” – nyilatkozta a Laureusnak a skót. „Korábban a GPDA csak a biztonsági kérdésekben írt leveleket. Most viszont elérkeztünk arra a pontra, amikor a kereskedelmi jogok birtokosai hülyének állítják be a versenyzőket, és az FIA képviselői is úgy érzik, ők nem tudják, hogyan kell vezetni egy ilyen sportágat. Egyedül a csapatok nem mondanak semmi lenézőt velük kapcsolatban, mert nekik végső soron szükségük van valakire, akik megfelelően elvezetik az autóikat.”

Daniel Ricciardo, David CoulthardA Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi versenyzője úgy véli, kollégái nagyobb tiszteletet érdemelnének ennél. „Jelenleg két-három hatalmi csoport alig mutat tiszteletet a versenyzők felé. Felnőtt és világviszonylatban egyedülállóan tehetséges emberekről van szó, és a tisztelet hiánya szerintem jelzi, milyen szerepzavarban van jelenleg a Forma–1. Én soha senkit nem kezelnék ennyire tiszteletlenül – sem a sportban, sem az üzleti életben.”

„Én hiszem, hogy a sport jelmondata az, amit egyszer Nelson Mandela mondott egy beszédében a Laureus díjátadón: a sport megváltoztathatja a világot. Ez sokak számára csak közhelyes szöveg, de a sport valóban összehozza az embereket és reményt ad nekik. Olyan pillanatokkal ajándékozza meg őket, amelyekben nem kell foglalkozniuk a mindennapi életük kihívásaival.”

„Ezért úgy gondolom, ha a versenyzők szót kérnek, az embereknek meg kellene hallgatniuk őket, mert amit mondanak, az fontos, és nem szabadna úgy beállítani, mintha jelentéktelen volna. Ha újra és újra megpróbálsz hiteltelenné tenni valakit, annak kétféle eredménye lehet: vagy megtöröd, vagy eléred, hogy fellázadjon ellened. Ezért okosabbnak találnám, ha engednénk szóhoz jutni a versenyzőket, elvégre végső soron ők a kirakatfigurái ennek a sportágnak, a Forma–1 arcai, akik miatt a szurkolók bekapcsolják a tévét” – zárta gondolatát Coulthard.

Ezek után mondhatja bárki is, hogy egy versenyző szavai nem lehetnek elgondolkodtatóak…?

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?