Todt: Ehhez nincs hatalmam…

írta: M4Sport
2016. január 21. 16:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt továbbra is támogatja a Forma-1 kiadásainak csökkentését, azt azonban nem bírja megszabni, hogyan osszák szét a sport kereskedelmi bevételeit.

Az FIA hosszú évek óta próbálja különböző szabálymódosításokkal csökkenteni a sport kiadásait, komolyabb előrelépést azonban még nem ért el az ügyben, sőt a kisebb csapatok folyamatosan panaszkodnak a növekvő költségek miatt. Sokak szerint a legnagyobb gondot az F1 kereskedelmi bevételeinek igazságtalan elosztása jelenti (jelenleg legnagyobb, legsikeresebb csapatok kapják a legtöbb pénzt), hiszen a rendszer csak a gazdagokat teszi még gazdagabbá.

A modell Todt szerint sem tökéletes, ő azonban nem tudja megváltoztatni, az ugyanis nem a szövetségre, hanem Bernie Ecclestone cégére, a Forma-1 Menedzsmentre (FOM) és a csapatokra tartozik. „A Nemzetközi Automobil Szövetség ezzel semmit sem tehet” – idézi szavait a Sky Sports Forma-1-es oldala. „Ez a csapatok, a gyártók és a kereskedelmi jogok birtokosának a dolga. Egyértelmű, hogy komoly kérdés az, mi történik akkor, amikor a leggazdagabbnak adod a legtöbb, a legszegényebbnek pedig a legkevesebb pénzt” – veti fel a francia szakember.

„Viszont tisztában vagyok azzal, mely területeken van hatalmam és erőm, ahhoz pedig tényleg nincs hatalmam, hogy azt mondjam, adjatok egy kicsivel több pénzt ennek és annak a csapatnak. Ez az ügy sajnos nem a mi kezünkben van” – magyarázza, majd hozzáteszi, egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy a csapatok kidolgoznak egy mindenkinek tetsző megoldást, hiszen sokszor önös érdekek vezérlik őket. „Vannak emberek, akiknek 50 méteres hajújuk van, és vannak, akiknek egy pohár vizük sincs. Ilyen az élet. Sajnos sokszor az önös érdek veszi át a közös érdek helyét!”

Mivel a pénzek elosztását nem tudja igazságosabbá tenni, Todt továbbra is a szabályok módosításával akar javítani a helyzeten, viszont azokkal a kijelentésekkel is egyetért, melyek szerint a jelenlegi rendszerben (melyben minden komolyabb részvevő rendelkezik szavazati joggal) nagyon nehéz közös nevezőre jutni. „Való igaz, hogy egyszerűbb lenne a dolog, ha egy irányítótestület hozná a szabályokat, melyek egyenlőbbé tennék a dolgokat. Egy vezetőre is szükség lenne, szóval, ha felkérnek erre, akkor örömmel vállalom el a feladatot” – ajánlja fel szolgálatait.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta