Todt: Mindenki támogatta a rádiós szabályt!

írta: M4Sport
2016. június 22. 11:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt egyelőre nem foglalkozik a rádiós szabályt ért kritikákkal, mondván, egy évvel ezelőtt még mindenki támogatta az előírások szigorítását, hiszen azt akarták, kerüljön nagyobb hangsúly a pilótákra.

A jelenlegi előírások értelmében a mérnökök csak kevés információt oszthatnak meg versenyzőikkel a csapatrádión keresztül. Az Európa Nagydíjon pont ez okozott gondot a Mercedesnél és a Ferrarinál, hiszen Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen sem kapta meg a kért segítséget a futam közben felmerülő problémák orvoslásához. A történtek után a rádiós szabály a kritikák középpontjába került.

Az ügyben a két érintett csapat pilótáin (a Mercedes részéről Hamilton veszélyesnek nevezte az előírást, a ferraris Sebastian Vettel pedig egészen egyszerűen viccnek titulálta) kívül más, rivális alakulatok versenyzői is megszólaltak: Fernando Alonso szerint ideje lenne átgondolni az előírásokat, hiszen az autók egyre bonyolultabbak, a pilótáknak tehát szükségük lenne ezekre az információkra. Hozzá hasonlóan a Mercedes sportigazgatója is utalt a szabályváltoztatás szükségességére.

A kritikák az FIA első emberéhez is eljutottak, aki a szövetség torinói sportkonferenciáján reagált a napokban érkező felvetésekre. „Mindig úgy gondoltuk, hogy el kell távolítanunk a sportból ezeket a vezetési segítségeket. Rendben van, ha segítjük a vezetőket, de tegyük azt a közutakon! A szabályt mindenki egyhangúan támogatta. Az kérték, távolítsunk el minden vezetési segítséget, és ez az előírás is része ennek a felfogásnak” – nyilatkozta a francia szakember.

Később azokat a megjegyzéseket is kommentálta, melyek szerint a pilótáknak szükségük van a segítségre, hiszen az autók egyre összetettebbek lesznek. „Mondhatjuk, hogy az autók egyre bonyolultabbak, de épp most ért véget a 24 órás verseny Le Mans-ban, ahol az autók szintén egyre összetettebbek lesznek. A csapatok és a versenyzők feladata, hogy dolgozzanak ezen és a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki belőlük” – magyarázta.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jtfan
#3 jtfan 2016. június 23. 00:41  

Ez egy jó szabály. A csak fényévenként jelentkező technikai hibák miatt ritka a meglepetés a futamokon. Régen bárkinek bedögölhetett a gépe, ebből adódóan voltak váratlan dolgok minden futamon. Ez egy plusz izgalmi faktort ad a versenyhez.

Enveblo
#2 Enveblo 2016. június 22. 14:34  
qwerm:
biztos volt más választásuk

xDDDDDD konszpirosziteoriz? te vagy az?

qwerm
#1 qwerm 2016. június 22. 14:22  

biztos volt más választásuk

HairHungary