Todt tanácsa a bírálóknak

írta: M4Sport
2016. január 25. 14:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma-1-ben dolgozó szakembereknek panaszkodás helyett pozitívabb képet kellene festeniük a sportról, a különböző problémákat pedig zárt ajtók mögött kellene megvitatniuk – véli a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt.

A sport kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone az elmúlt években több alkalommal is komoly kritikával illette a királykategóriát és annak szabályait; a brit sportvezető főként a hibrid technológiát és a 2014 óta használt turbómotorokat bírálta. Ecclestone bár elismeri, hogy mérnöki szempontból valódi „műalkotásnak számítanak”, túlságosan bonyolultnak, drágának és halknak tartja ezeket a hajtóegységeket, véleményét pedig több elismert szakember is osztja.

Az FIA első embere nem érti, miért fogalmaznak ilyen keményen azok, akik egyébként a Forma-1-ben dolgoznak, hiszen ezek a megjegyzések ártanak a sportnak, az érintettek tehát csak a „saját üzletüket rontják”. Todt többször elmondta már, a királykategóriának és az új technológiának „jobb reklámra” lenne szüksége, azt azonban még nem tudja megmondani, a szövetség hogyan bírná megvédeni a sportot és annak hírnevét a folyamatos kritikáktól.

„Ez egy nagyon jó kérdés! Sokszor feltettem már magamnak, eddig azonban egyszer sem tudtam megválaszolni” – idézi szavait az ESPN Forma-1-es oldala. „Van erre pár hasonlatom is. Olyan ez, mintha George Lucas készítene egy új filmet, és azt mondaná: ez a film sz*r! Ilyet én még nem láttam életem során. Rengeteg komoly döntésből kivettem már a részem, és azok a neves szakemberek, akiknek ez nem egyezett a várakozásaikkal, rendre zárt ajtók mögött rendezték a problémákat” – utal arra, hogy a kritikusoknak nem a nyilvánosság előtt kellene panaszkodniuk.

„A Forma-1-ben – és azt kell mondjam, ez egy saját jellemzője a Forma-1 világának – néha megfigyelhető némi önpusztítás. Nekem megvan a saját utam. Ezen az úton több alkalommal is mélypontra jutottam már, de egyszer sem láthattak olyat, hogy kritizáltam valakit, vagy akár az egész rendszert. Végezhetjük jobban a dolgunkat? Egyértelmű, hogy igen! Lehetünk még jobbak? Igen! Ezeket a dolgokat azonban belsőleg kell megoldanunk. Végül, a médiának is pozitívabbnak kell lennie, hiszen az ő érdekük is az, hogy több olvasójuk legyen és az, hogy az emberek jobban érdeklődjenek a dolgok iránt” – zárta gondolatát a tapasztalt francia menedzser.

FIA
Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. január 26. 10:39  

"„Van erre pár hasonlatom is. Olyan ez, mintha George Lucas készítene egy új filmet, és azt mondaná: ez a film sz*r!" Szar a hasonlat kedves Todt. Úgy pontos, hogy George Lucas rendez egy filmet, amit monjuk a Warner fizetett, azután megbukik (mert szar és a kutya sem kíváncsi rá) és a Warner elégedetlen lesz... Az F1 nézettsége tartja fent az egész ökoszisztémát.

vasa007
#8 vasa007 2016. január 26. 09:32  

Az F1 azért veszít folyamatosan a presztízséből mert sz.r. Számomra ez ennyire egyszerű.
Laikusként nem is akarom megfejteni, meg újjal mutogatni, hogy milyen szabályok, meg kik miatt sz.r, de sz.r ez tény! Egyszeri mezei szurkoló ezt látja, ez érdekli. Mondhatna itt bármelyik vezető vagy régi versenyző bármit ha futamok meggyőznék az embereket.
A többi rizsa, hogy kiknél van a hatalom, meg,kik engedték, hogy ez így legyen az mezei szurkolókat nem érdekli. És nekik van igazuk....

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. január 25. 21:43  
F1890:
úgy látom 1-2-en félreértik a mondandóját. ha a vodafone azt mondaná h szar a szolgáltatásunk itt és ott is béna, akkor vajon hány ember kötne velük szerződést? itt is ugyanaz a szitu, szar a kommunikációjuk, egyfolytában azt hallani a vezetőktől h ez meg az egy fos.negatívnak állítják be a sportot

Mert sokszereplős a tényező. Annyi érdek, világcég, márka van itt, hogy nem lehet összehasonlítani egy egész sporttal azt az egyetlen vállalatot.

Másrészt meg ki itt a vezető? Nincs konkrétan F1 vezető és vezetőség! Ki lenne Marchione? Wolff? Ecclestone talán aki annak mondaható, de ő sem teljesen, Todt FIA elnök, effektíve azonban senkinek nincs en bloc minden felett hatalma.

Kb most az a hatalom, hogy melyik csapatok tudják jobban a hatalmukat érvényesíteni. Ebből sohasem lesz megfelelő kommüniké.

F1890
#6 F1890 2016. január 25. 18:33  

úgy látom 1-2-en félreértik a mondandóját. ha a vodafone azt mondaná h szar a szolgáltatásunk itt és ott is béna, akkor vajon hány ember kötne velük szerződést? itt is ugyanaz a szitu, szar a kommunikációjuk, egyfolytában azt hallani a vezetőktől h ez meg az egy fos.negatívnak állítják be a sportot

cybergyerek
#5 cybergyerek 2016. január 25. 17:58  

pedig van abban igazság amiről beszél. teljes mértékben hiányzik bármiféle imázsépítés az f1-ben dolgozók részéről. a nullával egyenlő az f1 marketingje.

Utoljára módosítva: 2016. január 25. 18:00

khristiank
#4 khristiank 2016. január 25. 16:38  
kulcsarb:
szóval nem az a fontos, hogy jobb legyen az F1, hanem hogy jobbnak higgyék, érdekes hozzáállás...

nem, az a lényeg, hogy minden pozitív hírben, megkeressük a rosszat.........
a tré az az egészben, hogy tökre igaza van Todt-nak. Ezt a dolgot úgy hívják, lojalitás. Például ha a munkahelyed szidod, ne várd hogy tiszteljenek, sőt el is fognak hajtani onnan.

kulcsarb
#3 kulcsarb 2016. január 25. 16:04  

szóval nem az a fontos, hogy jobb legyen az F1, hanem hogy jobbnak higgyék,
érdekes hozzáállás...

grabowsky78
#2 grabowsky78 2016. január 25. 15:58  

Megint ez a ne kritizálja senki az f1-et, mert árt neki! Szerintem a képmutató befásult aggastyánok sokkal többet ártanak, mint a kritika!

mpiere
#1 mpiere 2016. január 25. 15:55  

hogy ugyanazzal a hasonlattal éljek, ha George Lucasnak megmondanád, hogy nem használhat speciális efekteket és 8mm feketefehér filmre kell 3D-t csinálnia, akkor bizony ő is megmondaná a véleményét a filmcsinálásról.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"