Todt: Vettel kilencre javíthatja Schumacher bajnoki rekordját

írta: M4Sport
2016. március 08. 08:39
FOTÓ: ©Motorsportal/XPB

Nem gondolná, hogy Sebastian Vettelnek nehezebb dolga lenne a Ferrarival, mint nekik volt Michael Schumacherrel, Jean Todt éppen ezért úgy érzi, a német elődje rekordját is megdöntheti.

Második évének vág neki Sebastian Vettel a Ferrari versenyzőjeként, és bár egész télen hangsúlyozta, hogy 2016-nak is a Mercedes-csapat a legfőbb esélyese, nem azt sem titkolta, csak a bajnoki siker jelentene számára igazi megelégedést. A négyszeres világbajnokot munkamódszere, stílusa és pályafutásának alakulása miatt gyakran hasonlítják a Ferrari eddigi legsikeresebb versenyzőjéhez, Michael Schumacherhez. Az előddel Maranellóban öt bajnoki címig jutó Jean Todt azonban az Auto Bild Motorsportnak adott interjúban a közelmúltban elárulta, szerinte Vettel sokkal jobb helyzetben van most, mint 1996-ban Schumacher volt.

A korábbi Ferrari-csapatfőnök egy tízes skálán hármasra értékelte a Schumacher érkezésekor Maranellóban uralkodó állapotokat, míg a Ferrari 2015-ös helyzetére hetest adott. „Sebastiannak most meg kell szilárdítania a csapatot, föl kell zárkózniuk az élre. Ez egyszerűbb, mint a mi feladatunk volt annak idején” – jelentette ki.

Majd hogy szemléltesse, miért is gondolja így, felhozta példának, hogy egyik első intézkedése az volt a Ferrari csapatfőnökeként, hogy megszűntette a csapattagok ebédszünetben jellemző borozgatásait a maranellói gyárban… „Az igaz, hogy elhatároztam bizonyos fokú rendet teremtek. Egy Forma–1-es gyárban nem heverhet cigarettacsikk a padlón. Egy F1-es gyárnak klinikai tisztaságúnak kell lennie, és természetesen a mérnököknek és szerelőknek is jó állapotban kell lenniük, hogy sikeresen végezzék a munkájukat. Ennek az is része, hogy ebédkor nem ihatnak alkoholt. Egyszerűen csak normális viselkedést követeltem meg” – magyarázta.

Todt hozzátette, ha Vetteléknek sikerült továbblépniük a mostani „hetes” szintről, a német egy másik téren is túlszárnyalhat egy hetest: megdöntheti Schumacher rekordját, azaz hétnél is több bajnoki címet gyűjthet be. „A Ferrari máris nagyot lépett előre Vettellel. És ha jó autót kap, újra versenyeket fog nyerni vele. Sebastian igazi vezér, egy nagy versenyző, és mindenekelőtt még mindig nagyon fiatal. Ha motivált marad, akár kilenc világbajnoki címet is nyerhet, és ezzel túlszárnyalhatja Michael rekordját. De sok múlik majd az autóján” – fogalmazott.

Todtnak föltették a kérdést, szerinte is összehasonlítható-e a Ferrari volt és jelenkori német bajnoka. „Nem igazán. Az egyetlen közös bennük, hogy mindketten németek, rendkívül tehetséges versenyzők, akik egy olasz csapatnál versenyeztek. És mindketten képesek magukkal ragadni az egész csapatot a sikeréhségükkel” – felelte.

Végül pedig a Michael Schumacherhez fűződő legkedvesebb emlékéről beszélt, melyről irodájában egy fotót is őriz a falán. „Szuzuka, 2000. Az első világbajnoki cím. Nagyon nehéz időszakon mentünk keresztül, amikor már feltettük magunknak a kérdést, képesek vagyunk-e egyáltalán bajnokságot nyerni. Amikor elértünk idáig, tudtam, hogy ennél nem létezik jobb érzés. Elértük a csúcspontot – még ha aztán további négy bajnoki címet is nyertünk. Vettelnek ma van négy, Hamiltonnak három címe van. Michael annyit nyert, mint ők ketten együtt. Ez is megmutatja, mekkora teljesítmény ez” – méltatta barátját.

Oszd meg!

46 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#46 albutr 2016. március 09. 21:08  
Ozzman:
Könnyen lehet. Schumacher 7 VB címét nem csak azért nehéz túlszárnyalni, mert kell hozzá egy olyan évekig domináns autó, ami keveseknek adatik meg. Hanem mert egy ilyen dominancia a motivációt is rendesen haza tudja vágni. Schumacherben az volt a fantasztikus, hogy amikor már halomra nyerte magát, ő akkor is épp ugyanolyan motivált és sikeréhes maradt, mint egy nyeretlen kezdő. 2014-ben valóban nem úgy tűnt, hogy ez Vettelben is maradéktalanul meglenne (Schumacher azért 2005-ben esélytelenül is hozott egy VB 3. helyet és Barrichello a nyomában sem volt), de a Ferrarira váltás jót tett neki. Szerintem most újra lenne benne egy nagy sorozat, ha összeáll az autó. De, hogy zsinórban 5 menne-e neki... jó kérdés.

ha menne is ,akkor meg majd jönnek az olyan szabályváltoztatás ami megtöri a Ferrari dominenciáját.

Zasalamel
#45 Zasalamel 2016. március 08. 18:55  
BP05:
Miért most talán nincsenek jó szakemberek a Ferrarinál?

Sztem valamelyest gyengülhetett a mérnöki gárda, már nem az az összeszokott mérnöki brigád dolgozik a ferkánál mint 10 évvel ezelőtt, mellesleg Sumiék sokkal inkább a tesztekre támaszkodtak, szinte éjjel nappal tolták a teszteket, míg msot csak a szélcsatorna és a szimulátorokra támaszkodhatnak.

BP05
#44 BP05 2016. március 08. 18:48  
Zasalamel:
Nyilván, de Suminak kb annyiban volt köszönhető h áthozta a fél benettont. Azt a csapatot akikkell 94 és 95 ben vb-t nyertek, ugyanazok a kulcsemberek voltak a ferrarinál, csak az olaszoknál jobban tudtak érvényesülni mivel jobb háttért biztosított nekik Monti.

Miért most talán nincsenek jó szakemberek a Ferrarinál?

BP05
#43 BP05 2016. március 08. 18:47  
F1890:
úgy látom még mindig nem érted mi a különbség aközött h egy vérprofi szinten 1 secet kéne ledolgoznod meg aközött h egy tunyatársaságban olyan kocsid volt amivel néha poleokat szereztél néha győzelmeket(még így is h sörözgettek borozgattak szerelésközben). és az emberi állományt fegyelmezni könnyebb mint technikai oldalról behozni 1 sec lemaradást a komputerek valószínáségszámítások cfd-k modellezések korszakában. mellesleg 1996-ban ugyanúgy simán 2. erő volt a ferrari mint 2015-ben

Az előző kommentemet nem írom le még 1x, úgyhogy csak az utolsó mondatodra reagálnék.

Mitől lett volna jobb 96-ban a Ferrari mint pl. a Benetton volt? Mert MS szerzett vele 3 győzelmet? Miből gondolod hogy a Benetonnal nem lehetett volna akár még a VB-ért is harcban?
Tavaly viszont ha Vettel ült volna a Williamsben kötve hiszem hogy akár 1 győzelmet is szerezhetett volna.
De elég csak megnézni azt is hogy a csapattársaik mire is voltak képesek ugyanazokkal az autókkal, Kimi bejött 4.-nek na és Irvine?

Zasalamel
#42 Zasalamel 2016. március 08. 18:41  
BP05:
Ezt én mind megértem sőt nem is állítom azt hogy ne lenne nehéz ledolgozni a hátrányt, de ha már körülmények azért azt is vedd számításba hogy ha akkoriban nem egy MS kaliberű versenyző vezette volna a Ferrarit akkor 2000-ig ők is bőven megkapták volna az 1 sec-es hátrányt. illetve ha most nem egy Hamilton Rosberg hanem pl. egy Grosjean -perez párossal indulnának akkor mindjárt nem lenne ekkora lemaradása Vettelnek se. Azt viszont adom hogy a szabályok sajnos elég szarok.

Nyilván, de Suminak kb annyiban volt köszönhető h áthozta a fél benettont. Azt a csapatot akikkell 94 és 95 ben vb-t nyertek, ugyanazok a kulcsemberek voltak a ferrarinál, csak az olaszoknál jobban tudtak érvényesülni mivel jobb háttért biztosított nekik Monti.

BP05
#41 BP05 2016. március 08. 18:33  
Zasalamel:
Én félig neked adok igazat, mert azért a ferrari mint csapat 96-ban még nem rendelkezett olyan alappal és háttérrel mint most. Ugyanakkor azt is meg kell értened, hogy itt nem az a lényeg h 2 v 4 erő a ferrari, hanem a körülmények, a merci minimum 1 secre van a többiektől és emellett bevannak fagyasztva az erőviszonyok, sokkal nehezebb kitörni mint 20 évvel ezelőtt.

Ezt én mind megértem sőt nem is állítom azt hogy ne lenne nehéz ledolgozni a hátrányt, de ha már körülmények azért azt is vedd számításba hogy ha akkoriban nem egy MS kaliberű versenyző vezette volna a Ferrarit akkor 2000-ig ők is bőven megkapták volna az 1 sec-es hátrányt. illetve ha most nem egy Hamilton Rosberg hanem pl. egy Grosjean -perez párossal indulnának akkor mindjárt nem lenne ekkora lemaradása Vettelnek se.
Azt viszont adom hogy a szabályok sajnos elég szarok.

F1890
#40 F1890 2016. március 08. 18:25  
BP05:
Még mindig nem értem hogy lehet az közel egyforma hátrány ha a kezdő évedben van egy olyan kocsid ami a Benetonokkal van egy szinten és folyton lerohad, ráadásul egy olyan csapattal a hátad mögött ahol fejetlenség van és semmi profizmus(ja és ugyanúgy egy akkori domináló kocsit ill. csapatot kellene legyőzni a VB-ért) meg az ha kapsz egy top 2-es verdát és a jelenlegi egyik legjobb profi csapatot hogy vidd őket sikerre a most domináló csapat ellen. Hmm hát nálam ez rohadtul nem egyforma de mindegy.

úgy látom még mindig nem érted mi a különbség aközött h egy vérprofi szinten 1 secet kéne ledolgoznod meg aközött h egy tunyatársaságban olyan kocsid volt amivel néha poleokat szereztél néha győzelmeket(még így is h sörözgettek borozgattak szerelésközben). és az emberi állományt fegyelmezni könnyebb mint technikai oldalról behozni 1 sec lemaradást a komputerek valószínáségszámítások cfd-k modellezések korszakában.

mellesleg 1996-ban ugyanúgy simán 2. erő volt a ferrari mint 2015-ben

Utoljára módosítva: 2016. március 08. 18:33

BP05
#39 BP05 2016. március 08. 18:21  
F1890:
nekem az a velemenyem h pl a ferrari 96ban nem lett jobb csak volt egy vilagsztar pilotajuk aki hozta azokat az eredmenyeket amiket alesi berger nem tudott. 97re mar vbt ment. vettelnek most lesz az az eve kiv vagyok mi lesz.de sztem o meg nem fog a vbt kuzdeni.na mindegy sztem itt is ott is vannak plusszok negativumok igy kb kozel egyforma hatranybol indultak ha mindent osszevetunk.

Még mindig nem értem hogy lehet az közel egyforma hátrány ha a kezdő évedben van egy olyan kocsid ami a Benetonokkal van egy szinten és folyton lerohad, ráadásul egy olyan csapattal a hátad mögött ahol fejetlenség van és semmi profizmus(ja és ugyanúgy egy akkori domináló kocsit ill. csapatot kellene legyőzni a VB-ért) meg az ha kapsz egy top 2-es verdát és a jelenlegi egyik legjobb profi csapatot hogy vidd őket sikerre a most domináló csapat ellen. Hmm hát nálam ez rohadtul nem egyforma de mindegy.

fagyi
#38 fagyi 2016. március 08. 18:13  
karl:
A Schumacher 7 VB-jét is untam,a Vettel 4 egymás utánit is, akkor meg miért akarják már megint Vettelt ennyire futtatni.

Mert most mintha annyira kiélezett lenne a VB küzdelem.

Jelenleg számomra unalmasabb, mint a "Vettel korszak." de még az "MSC korszaknál" is, ott legalább nem volt minden évben 1-2 a versenyeken.

Zasalamel
#37 Zasalamel 2016. március 08. 18:12  
BP05:
Mi az hogy előre vitatkozni? :DDD Nem ,,előre vitatkozom,, hanem azt próbáltam elmagyarázni hogy mi a 2 eset közt a különbség ha már egyeseknek úgylátszik nem esett le abból amit Todt is elmondott, mert ugye nem kell mindenre helyeselnem főleg ha nem értek egyet vele. Hogy jön most megint ide Schumi zsenialitása? Tudod te egyáltalán hogy miről is vitatkoztunk? Mert nekem nem úgy tűnik. Az lehet hogy egy másik kor, és új kihívás és mégcsak azt sem mondtam hogy könnyű lenne(sőt mondtam is hogy nem könnyű) de ne akarjátok már itt bemesélni hogy Vettel nehezebb helyzetben van most úgy hogy mindjárt kapott maga alá egy stabil top 2-es autót és a mostani F1 egyik legjobb csapata áll a rendelkezésére.

Én félig neked adok igazat, mert azért a ferrari mint csapat 96-ban még nem rendelkezett olyan alappal és háttérrel mint most. Ugyanakkor azt is meg kell értened, hogy itt nem az a lényeg h 2 v 4 erő a ferrari, hanem a körülmények, a merci minimum 1 secre van a többiektől és emellett bevannak fagyasztva az erőviszonyok, sokkal nehezebb kitörni mint 20 évvel ezelőtt.

BP05
#36 BP05 2016. március 08. 18:07  
guide:
Még egyenlőre egy vbcímet sem nyert Vettel a Ferrarival,de már most előre vitatkozol. Senki nem vonja kétségbe Schumi zsenialitását!! Ez azonban már egy másik kor,más szereplőkkel,új,másfajta kihívásokkal.Alonso és Hamilton piszok erős ellenfelek,tesztelni nem lehet,a szabályok kötöttek és azt az utolsó pár tizedet a legnehezebb összeszedni.Szóval most is rohadt nehéz,nem csak Schumi idejében volt az.

Mi az hogy előre vitatkozni? :DDD Nem ,,előre vitatkozom,, hanem azt próbáltam elmagyarázni hogy mi a 2 eset közt a különbség ha már egyeseknek úgylátszik nem esett le abból amit Todt is elmondott, mert ugye nem kell mindenre helyeselnem főleg ha nem értek egyet vele.
Hogy jön most megint ide Schumi zsenialitása? Tudod te egyáltalán hogy miről is vitatkoztunk? Mert nekem nem úgy tűnik.
Az lehet hogy egy másik kor, és új kihívás és mégcsak azt sem mondtam hogy könnyű lenne(sőt mondtam is hogy nem könnyű) de ne akarjátok már itt bemesélni hogy Vettel nehezebb helyzetben van most úgy hogy mindjárt kapott maga alá egy stabil top 2-es autót és a mostani F1 egyik legjobb csapata áll a rendelkezésére.

F1890
#35 F1890 2016. március 08. 17:54  
BP05:
#30 Timad #32 F1890 Na várjunk csak egy kicsit, ne keverjük azt össze azzal hogy ki hova szerződik azzal hogy aztán végül miből kell építkeznie mert ez nem ugyanaz. Ugyanis az egy dolog ha valaki mint pl. Vettel épp egy aktuális top 4-es csapathoz szerződik, végül mégis egy top 2-essel kezd és amihez még nem sok köze van(ugye ezt elismerte F1890 is) tehát nem egy top 4-es szintről kellett építkeznie hanem egy top 2-esről. Ugyanis simán lehet hogy az adott csapat az új kocsival előrelép vagy épp visszaesik mert nagyon benéznek valamit, amihez az újonnan leszerződtetett versenyzőnek még semmi köze és ő csak azzal dolgozik majd amit kapott. Ezért is hülyeség az előző évekből kiindulni.

nekem az a velemenyem h pl a ferrari 96ban nem lett jobb csak volt egy vilagsztar pilotajuk aki hozta azokat az eredmenyeket amiket alesi berger nem tudott. 97re mar vbt ment. vettelnek most lesz az az eve kiv vagyok mi lesz.de sztem o meg nem fog a vbt kuzdeni.na mindegy sztem itt is ott is vannak plusszok negativumok igy kb kozel egyforma hatranybol indultak ha mindent osszevetunk.

guide
#34 guide 2016. március 08. 17:47  
BP05:
#30 Timad #32 F1890 Na várjunk csak egy kicsit, ne keverjük azt össze azzal hogy ki hova szerződik azzal hogy aztán végül miből kell építkeznie mert ez nem ugyanaz. Ugyanis az egy dolog ha valaki mint pl. Vettel épp egy aktuális top 4-es csapathoz szerződik, végül mégis egy top 2-essel kezd és amihez még nem sok köze van(ugye ezt elismerte F1890 is) tehát nem egy top 4-es szintről kellett építkeznie hanem egy top 2-esről. Ugyanis simán lehet hogy az adott csapat az új kocsival előrelép vagy épp visszaesik mert nagyon benéznek valamit, amihez az újonnan leszerződtetett versenyzőnek még semmi köze és ő csak azzal dolgozik majd amit kapott. Ezért is hülyeség az előző évekből kiindulni.

Még egyenlőre egy vbcímet sem nyert Vettel a Ferrarival,de már most előre vitatkozol.
Senki nem vonja kétségbe Schumi zsenialitását!!
Ez azonban már egy másik kor,más szereplőkkel,új,másfajta kihívásokkal.Alonso és Hamilton piszok erős ellenfelek,tesztelni nem lehet,a szabályok kötöttek és azt az utolsó pár tizedet a legnehezebb összeszedni.Szóval most is rohadt nehéz,nem csak Schumi idejében volt az.

BP05
#33 BP05 2016. március 08. 17:02  

#30 Timad
#32 F1890
Na várjunk csak egy kicsit, ne keverjük azt össze azzal hogy ki hova szerződik azzal hogy aztán végül miből kell építkeznie mert ez nem ugyanaz. Ugyanis az egy dolog ha valaki mint pl. Vettel épp egy aktuális top 4-es csapathoz szerződik, végül mégis egy top 2-essel kezd és amihez még nem sok köze van(ugye ezt elismerte F1890 is) tehát nem egy top 4-es szintről kellett építkeznie hanem egy top 2-esről. Ugyanis simán lehet hogy az adott csapat az új kocsival előrelép vagy épp visszaesik mert nagyon benéznek valamit, amihez az újonnan leszerződtetett versenyzőnek még semmi köze és ő csak azzal dolgozik majd amit kapott. Ezért is hülyeség az előző évekből kiindulni.

Utoljára módosítva: 2016. március 08. 17:06

F1890
#32 F1890 2016. március 08. 15:02  

remelem csak viccelsz. megis mirol beszelunk akkor? en probalom osszehasonlitani h erkezesuk elott mi volt a csapattal.hova szerzodtek. de latom h elbeszelunk egymas mellett

guide
#31 guide 2016. március 08. 14:58  
Timad:
Szerintem ha nincs a Ferrari és marad a RB-nál vagy ha a Mclarenhez is megy akkor mára teljesen kiégett volna és talán már az 1-2 éves pihenését töltené.

A tavalyi évre még érvényes szerződése volt a Red Bullal.
Azon el lehet gondolkozni,hogy mi lett volna vele,ha Alonso jól érzi magát a Ferrarinál és esze ágában sincs eljönni onnan.Maradt volna az RB-nél vagy Alonso mellé szerződik a Ferrarihoz,esetleg beül a gyenge Mekibe?Jó kérdés!Talán megpróbált volna a Mercedeshez szerződni.Még csak 28 éves,nem hinném,hogy már pihenőre vágyna.

Timad
#30 Timad 2016. március 08. 14:53  
BP05:
Arról hogy ha nem neki tulajdonítod akkor meg mi a fracnak hozod fel egyáltalán 14-et vagy 95-öt? Kit érdekel hogy mit tudtak kezdeni az előző években vagy hogy hány dobogót szereztek, mikor ők 96-ban ill. 15-ben csatlakoztak a csapathoz így értelemszerűen csak a következő években érződik ennek a hatása addig meg azzal dolgoznak amit kaptak. Meg különben is VB-re egyik évben se volt esélyük, és mindkét esetben volt legalább 2-3 csapat akik jobbak voltak náluk.

Mert arról beszélgettek kinek volt nehezebb dolga csúcsra vinni a ferrarit....
Ezért nem árt megnézni ki mit vett át, és miből kellett várat építeni...

BP05
#29 BP05 2016. március 08. 14:36  
F1890:
te megis mi a francrol beszelsz? idezd ahol vettelnek tulajdonitottam ezt az elorelepest.itt arra celoztam h az elozo evben mielott beleult msc vettel hol allt a ferrari. mivel alonso nem tudott mit kezdeni azzal a kocsival ezert elegge szar volt az mig a 95os ket jo pilotaval de nem toppal azert jeleskedtek

Arról hogy ha nem neki tulajdonítod akkor meg mi a fracnak hozod fel egyáltalán 14-et vagy 95-öt? Kit érdekel hogy mit tudtak kezdeni az előző években vagy hogy hány dobogót szereztek, mikor ők 96-ban ill. 15-ben csatlakoztak a csapathoz így értelemszerűen csak a következő években érződik ennek a hatása addig meg azzal dolgoznak amit kaptak. Meg különben is VB-re egyik évben se volt esélyük, és mindkét esetben volt legalább 2-3 csapat akik jobbak voltak náluk.

Timad
#28 Timad 2016. március 08. 14:27  
guide:
"A Ferrari nélkül nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán a mezőny tagja lenne-e ma." Nem értem, mire gondolsz?Az RB-nél is maradhatott volna,a McLaren is szerződést kínált neki.

Szerintem ha nincs a Ferrari és marad a RB-nál vagy ha a Mclarenhez is megy akkor mára teljesen kiégett volna és talán már az 1-2 éves pihenését töltené.

BP05
#27 BP05 2016. március 08. 14:23  
Balrog:
Én csak azt nem szeretem ebben a történetben, hogy úgy van mindig tálalva, mintha ilyen jellegű változásokon kizárólag a Ferrarinak kellett volna átmennie, holott ez minden csapatnál lezajlott, csak nem feltétlenül velük egy időben. A 80-as években még jellemzően néhány ember, pár hét alatt tervezte az autókat, a hátsó régiókban még a 90-es évek elején is így volt ez. Aztán a PC-k robbanásszerű elterjedése és az autósportban való alkalmazásuk adott egy kezdeti előnyt a brit csapatoknak, de néhány év után a Williams trükkjeit be is tiltották annak rendje szerint. De azóta már még a kis csapatok autóin is ugyanúgy mérnökök százai dolgoznak, tehát ez a "sokkal profibb" környezet párhuzamosan minden csapatnál kialakult a 90-es évek végére, csak persze a legszembetűnőbb fejlődést a Ferrari érte el kétségkívül. Csak sokan még ehhez is annyira szentimentálisan állnak hozzá. :D

Persze hogy lezajlott ez minden csapatnál hisz ma már elképzelhetetlen lenne hogy ne profik módjára dolgozzanak a csapatok(bár azért ennek minőségében most is vannak különbségek) csak nem minden csapat lett sikeres és nem tudtak ebből a változásból profitálni, mert a siker több összetevős dolog így nem csak ezen múllott viszont elengedhetetlen volt hozzá ez is így akinél sikertörténet lett a vége mint a Ferrarinál ott ki is emelik ezt a dolgot.

F1890
#26 F1890 2016. március 08. 14:21  

neha neha

F1890
#25 F1890 2016. március 08. 14:20  

te megis mi a francrol beszelsz? idezd ahol vettelnek tulajdonitottam ezt az elorelepest.itt arra celoztam h az elozo evben mielott beleult msc vettel hol allt a ferrari. mivel alonso nem tudott mit kezdeni azzal a kocsival ezert elegge szar volt az mig a 95os ket jo pilotaval de nem toppal azert jeleskedtek

guide
#24 guide 2016. március 08. 14:04  
Benhower:
Szerintem arra gondolt hogy elvesztette akkor a motiváltságát, és lehet visszavonult volna, ha nem mehet álmai csapatába.

A Ferraris dolog le volt vajazva már 2013-ban.A Red Bull így tud búcsúzni,Webberrel is ezt csinálták.De azt elismerem,hogy ő sem volt már ott fejben.

Benhower
#23 Benhower 2016. március 08. 13:53  
guide:
"A Ferrari nélkül nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán a mezőny tagja lenne-e ma." Nem értem, mire gondolsz?Az RB-nél is maradhatott volna,a McLaren is szerződést kínált neki.

Szerintem arra gondolt hogy elvesztette akkor a motiváltságát, és lehet visszavonult volna, ha nem mehet álmai csapatába.

Balrog
#22 Balrog 2016. március 08. 13:44  
BP05:
Hamar? Hát ha a hamar években mérhető akkor igen, mert nehogy azt hidd hogy az ilyen dolgokat egycsapásra meg lehet szüntetni vagy megváltoztatni legyen szó akármilyen keménykezű főnökről. Ha az embereknek van már egy kialakult munkamódszerük arról egyáltalán nem olyan könnyű leszoktatni őket mint ahogyan azt te hiszed. Mi köze MS-nek a 95-ös Ferrarihoz vagy Vettelnek a 2014-eshez? Meg ez az indok hogy 95-ben több dobogó összejött nekik, most komolyan nézd már meg hogy manapság pl. hányan esnek ki az élmezőnyből meg akkoriban milyen mértékű volt a kiesések száma. Persze hogy több dobogó is összejöhet akár egy top 3-as csapattal is. Ezt most úgy mondod mintha akkor nekik nem kellett volna a kocsi téren is óriásit előrelépniük az akkori űrautó Williams ellen, ráadásul egy olyan semmirekellő csapattal a hátuk mögött. Ja igazad van ez valóban sokkal könnyebb :D

Én csak azt nem szeretem ebben a történetben, hogy úgy van mindig tálalva, mintha ilyen jellegű változásokon kizárólag a Ferrarinak kellett volna átmennie, holott ez minden csapatnál lezajlott, csak nem feltétlenül velük egy időben. A 80-as években még jellemzően néhány ember, pár hét alatt tervezte az autókat, a hátsó régiókban még a 90-es évek elején is így volt ez. Aztán a PC-k robbanásszerű elterjedése és az autósportban való alkalmazásuk adott egy kezdeti előnyt a brit csapatoknak, de néhány év után a Williams trükkjeit be is tiltották annak rendje szerint. De azóta már még a kis csapatok autóin is ugyanúgy mérnökök százai dolgoznak, tehát ez a "sokkal profibb" környezet párhuzamosan minden csapatnál kialakult a 90-es évek végére, csak persze a legszembetűnőbb fejlődést a Ferrari érte el kétségkívül. Csak sokan még ehhez is annyira szentimentálisan állnak hozzá. :D

BP05
#21 BP05 2016. március 08. 13:43  
F1890:
hh mi koze ? ne legy mar ennyire romantikus lelek. a kiesesek meg jo is lenne csak h elso rajtsort pl kibereltek a ferrarik 95ben belgiumban.2014ben kozelebe nem voltak ilyennek. 95ben a benetton volt a legjobb es a fel benettont felvasaroltak. akkoriban tobet lehetett tesztelni nagyobb ter volt a fejlodesre manapsag eleg korlatozott h vki vmi forradalmi dolgot csinaljon

Inkább te ne légy nevetséges! Mert szerinted az Vettelnek köszönhető hogy a14-es top 4-es Ferrari 15-re top 2-essé fejlődött, úgy hogy még maga Vettel is elmondta korábban hogy ahhoz a kocsihoz még nem sok köze volt, csak beült és azzal ment amit kapott, de az ideihez már lesz köze.
Persze elhiszem hogy úgy mindjárt jobban hangzana a történet hogy megjött Vettel és egyből top 2-es kocsit varázsolt a 14-es kocsiból.
95-ben a Williams is volt olyan jó mint a Benetton, csakhát a Benettonnak ott volt MS a Williamsnek meg nem.
Igen lehetett, de mindenkinek szabad volt nem csak a Ferrarinak.
Az tény hogy manapság nagyon korlátozva vannak viszont ez is mindenkire vonatkozik.
Előre kellett volna gondolkodni nem pedig utólag siránkozni, ahogy a Merci is tette és meg is lett az eredménye. A Ferrarinak egy nagy balszerencséje van hogy hiába van egy Vetteljük ha a Mercinek meg ott van Hamilton, így nincs mese most be kell hozniuk azt a motorbéli lemaradást ami nem lett volna ekkora ha jóval nagyobb figyelmet szenteltek volna neki még az új érára való felkészülési időszakban.

guide
#20 guide 2016. március 08. 13:35  
Timad:
Valamiért azt érzem, hogy ha megint jönne egy olyan lehetőség, hogy nyerhet egymás után 3-4-t, az gyorsan kiégetné. Már a 4. cím vége felé is látszott rajta, utána évben meg egyenesen lerítt róla, hogy kimerítette rendesen. A Ferrari nélkül nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán a mezőny tagja lenne-e ma.

"A Ferrari nélkül nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán a mezőny tagja lenne-e ma."

Nem értem, mire gondolsz?Az RB-nél is maradhatott volna,a McLaren is szerződést kínált neki.

F1890
#19 F1890 2016. március 08. 13:18  
BP05:
Hamar? Hát ha a hamar években mérhető akkor igen, mert nehogy azt hidd hogy az ilyen dolgokat egycsapásra meg lehet szüntetni vagy megváltoztatni legyen szó akármilyen keménykezű főnökről. Ha az embereknek van már egy kialakult munkamódszerük arról egyáltalán nem olyan könnyű leszoktatni őket mint ahogyan azt te hiszed. Mi köze MS-nek a 95-ös Ferrarihoz vagy Vettelnek a 2014-eshez? Meg ez az indok hogy 95-ben több dobogó összejött nekik, most komolyan nézd már meg hogy manapság pl. hányan esnek ki az élmezőnyből meg akkoriban milyen mértékű volt a kiesések száma. Persze hogy több dobogó is összejöhet akár egy top 3-as csapattal is. Ezt most úgy mondod mintha akkor nekik nem kellett volna a kocsi téren is óriásit előrelépniük az akkori űrautó Williams ellen, ráadásul egy olyan semmirekellő csapattal a hátuk mögött. Ja igazad van ez valóban sokkal könnyebb :D

hh mi koze ? ne legy mar ennyire romantikus lelek.
a kiesesek meg jo is lenne csak h elso rajtsort pl kibereltek a ferrarik 95ben belgiumban.2014ben kozelebe nem voltak ilyennek. 95ben a benetton volt a legjobb es a fel benettont felvasaroltak. akkoriban tobet lehetett tesztelni nagyobb ter volt a fejlodesre manapsag eleg korlatozott h vki vmi forradalmi dolgot csinaljon

Lewisthebest
#18 Lewisthebest 2016. március 08. 13:04  

Évek szempontjából jól áll Vettel. 28 éves és 4x-es bajnok MSC 30 évesen nyerte a 3.-at. Az már más kérdés, hogy semmi nem garantálja, hogy lesz még egyáltalán bajnoki címre esélyes autó alatta. 2006 után, hogy elment Schumi is mindenki azt várta, hogy na most akkor Alonso is elkezdi a menetelését és unalomba fullasztja az elkövetkezendő éveket aztán azóta se lett bajnok és neki már nincs 5-10 éve szóval valószínűleg nem is lesz. Lehet, hogy a Ferrari a közeljövőben csak ezt fogja tudni csinálni, hogy stabil dobogósak, de mindig lesz valaki aki előttük van. Aztán Vettel is kiég tőle, bűnbakká válik és lelép más csapathoz ami vagy bejön vagy nem. Szóval szerintem felesleges jósolgatni.

BP05
#17 BP05 2016. március 08. 12:51  

Hamar? Hát ha a hamar években mérhető akkor igen, mert nehogy azt hidd hogy az ilyen dolgokat egycsapásra meg lehet szüntetni vagy megváltoztatni legyen szó akármilyen keménykezű főnökről. Ha az embereknek van már egy kialakult munkamódszerük arról egyáltalán nem olyan könnyű leszoktatni őket mint ahogyan azt te hiszed. Mi köze MS-nek a 95-ös Ferrarihoz vagy Vettelnek a 2014-eshez? Meg ez az indok hogy 95-ben több dobogó összejött nekik, most komolyan nézd már meg hogy manapság pl. hányan esnek ki az élmezőnyből meg akkoriban milyen mértékű volt a kiesések száma. Persze hogy több dobogó is összejöhet akár egy top 3-as csapattal is.
Ezt most úgy mondod mintha akkor nekik nem kellett volna a kocsi téren is óriásit előrelépniük az akkori űrautó Williams ellen, ráadásul egy olyan semmirekellő csapattal a hátuk mögött. Ja igazad van ez valóban sokkal könnyebb :D

F1890
#16 F1890 2016. március 08. 11:55  
BP05:
Komolyan nem értem hogy már csak az alapján is amit Todt elmondott hogy nem képesek egyesek felfogni hogy mi a különbség a 2 eset közt. 96-ban nekik először a lusta, összeszedetlen emberekből kellett előbb egy profi csapatot kovácsolniuk, aztán azzal akocsival is kezdeni valamit ami a 2015-ös Ferrarival ellentétben nem volt nevezhető stabil 2. erőnek megbízhatónak meg aztán főleg nem. Pont ezt magyarázza Todt is hogy Vettel mögött már ott van a profi csapat, úgyhogy nekik már csak a kocsit kell feljavítaniuk és ott lesznek az élen ami persze nem könnyű a Merci motorok előnye miatt, de még így is jóval könnyebb mintha nekik is újból a szarból kellene várat építeniük.

igen.ha ilyen lehuto lazasag volt akkor sztem ezt egy kemenykezu fonok hamar orvosolni tudja.szova ez lehet szar volt de konnyu volt orvosolni. 95ben tobb elsosor es tobb dobogo vmint egyaltalan nem tekinthetoek a pilotak egy sulycsoportba mint msc.szoval sztem konnyebb vopt behozni a hatranyukat mint most . de ebben ugysem fogunk egyeterteni.

iden konnyebb masodik eronek lenni ez is egyertelmu mint akkor. de a vegso lepest a professzionalitas es a merci tokeletes egysege miatt sztem nehzebb megtenni

Utoljára módosítva: 2016. március 08. 11:57

frontember
#15 frontember 2016. március 08. 11:39  

A két eltérő korszak miatt nagyon nehéz az összehasonlítás. Schumi érkezésekor a legenda szerint capuccino csészék voltak a kocsi körül munka közben. Nyilván innen nézve nagyobb utat kellett megtenni, mint Vettelnek, ugyanakkor a másik, a fejlődési oldalról nézve ez olyan, mint Románia gazdasági fejlődése 2000 után. Nagyon mélyről hatalmasakat lehet fejlődni. Schumacher ugyanakkor azokban az időkben teljesen új, korábban nem létező dolgokat is hozott. A mai gyerekek közül nem is biztos, hogy sokan tudják, hogy önmagában ezt a fitness-teremben rengeteget készülős pilóta modellt is ő találta ki, vagy kezdte el. Olyan kondiban volt a versenyek utolsó harmadában, amilyenben a 90-es évek elején soha senki. Vettelnek nincs lehetősége ennyire forradalmi újításokat csinálni, ugyanakkor neki is egy 10 éves gödörből, vagy hullámzásból kellene a csapatot újra a csúcsra vinni.

A feladat hasonlóan hatalmas, mert ahogy Mika sem kegyelmezett akkor, Hamilton sem fog most. Sőt. De a hírekből azt olvasom ki, hogy talán nem kizárt a meglepetés, és ha hibázik a Merci, akkor biztosan ott lesz a Ferrari. Ezt már ki merem jelenteni. De lehet, hogy még szorosabb lesz. Állat lenne. Kezdődjön már.

BP05
#14 BP05 2016. március 08. 11:35  

Komolyan nem értem hogy már csak az alapján is amit Todt elmondott hogy nem képesek egyesek felfogni hogy mi a különbség a 2 eset közt. 96-ban nekik először a lusta, összeszedetlen emberekből kellett előbb egy profi csapatot kovácsolniuk, aztán azzal akocsival is kezdeni valamit ami a 2015-ös Ferrarival ellentétben nem volt nevezhető stabil 2. erőnek megbízhatónak meg aztán főleg nem.
Pont ezt magyarázza Todt is hogy Vettel mögött már ott van a profi csapat, úgyhogy nekik már csak a kocsit kell feljavítaniuk és ott lesznek az élen ami persze nem könnyű a Merci motorok előnye miatt, de még így is jóval könnyebb mintha nekik is újból a szarból kellene várat építeniük.

f1m12
#13 f1m12 2016. március 08. 10:27  
F1890:
2014ben durvan 1-1.5 sec volt a hatrany egy sokkal professzionalisabb vilagban egy hihetetlen szuperul osszerakott merci ellen.sztem ezt nehezebb ledolgozni mert anno a fel benettont felvasaroltak es lehetett tesztelni. most nem lehet nehezebb egyrol a kettore ugrani. a ferrari ebben sztem nem jo h evkozben teszt nelkul normalisan fejlodjon.igy meg nehezkes lesz

neked is igazad van, de ez csak a technikai oldala az egésznek. ha jól sejtem, Todtnak a mentalitást kellett megkísérelni megváltoztatni. durva, h úgy éltek akkor is, m mondjuk a 70-es években, lumpolás, iszogatás, mintha nem fejlődtek volna a sporttal együtt.

és a másik: igen, egy ilyen profi világban a Mercedes jól összerakott csapatát, autóját teszt nélkül nem nagyon lehet befogni, de minden kornak ahogy megvan a maga legjobbja, úgy vele együtt a nehézsége is.

F1890
#12 F1890 2016. március 08. 10:26  

azert ha olyan urhajod van mint 11 13 masodik fele 01 02 04 akkor meg ha nem is vagy motivalt akkoris siman nyersz felgozzel.tehat kar tulertekelni a nehezseget ennek

Hombre B
#11 Hombre B 2016. március 08. 10:23  
F1890:
4 ez hulyeseg.spanyolban egy teljesen uj b autoval leptek palyara.de valojaban a merci meg novelte is evad vegere az elonyt szvsz

A végén már nem foglalkoztak az autóval, aeroban és motorban se érkeztek új fejlesztések.

Egyébként szerintem motorban csak tartani tudták a különbséget (idén is ez lesz a token rendszer miatt ugye), aero-ban meg sajnos elérték a maximális lehetőséget ami a tavalyi autóban benne volt.

Viszont ami óriási előrelépés volt, hogy minden fejlesztés egyből működött, vagyis a szélcsatornás, CFD, szimulátoros fejlesztések beváltak.

Ozzman
#10 Ozzman 2016. március 08. 10:18  
Timad:
Valamiért azt érzem, hogy ha megint jönne egy olyan lehetőség, hogy nyerhet egymás után 3-4-t, az gyorsan kiégetné. Már a 4. cím vége felé is látszott rajta, utána évben meg egyenesen lerítt róla, hogy kimerítette rendesen. A Ferrari nélkül nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán a mezőny tagja lenne-e ma.

Könnyen lehet. Schumacher 7 VB címét nem csak azért nehéz túlszárnyalni, mert kell hozzá egy olyan évekig domináns autó, ami keveseknek adatik meg. Hanem mert egy ilyen dominancia a motivációt is rendesen haza tudja vágni. Schumacherben az volt a fantasztikus, hogy amikor már halomra nyerte magát, ő akkor is épp ugyanolyan motivált és sikeréhes maradt, mint egy nyeretlen kezdő. 2014-ben valóban nem úgy tűnt, hogy ez Vettelben is maradéktalanul meglenne (Schumacher azért 2005-ben esélytelenül is hozott egy VB 3. helyet és Barrichello a nyomában sem volt), de a Ferrarira váltás jót tett neki. Szerintem most újra lenne benne egy nagy sorozat, ha összeáll az autó. De, hogy zsinórban 5 menne-e neki... jó kérdés.

karl
#9 karl 2016. március 08. 10:16  

A Schumacher 7 VB-jét is untam,a Vettel 4 egymás utánit is, akkor meg miért akarják már megint Vettelt ennyire futtatni.

grabowsky78
#8 grabowsky78 2016. március 08. 10:14  

Nem hiszem, hogy még 5 címet nyerni fog! Én örülnék ha 1et nyerne a Ferrarival!

F1890
#7 F1890 2016. március 08. 10:07  

4
ez hulyeseg.spanyolban egy teljesen uj b autoval leptek palyara.de valojaban a merci meg novelte is evad vegere az elonyt szvsz

F1890
#6 F1890 2016. március 08. 10:06  

valo igaz h 14ben motivalatlan volt .sztem meglehet erteni ha az ember ennyi ev utan kevesbe dobja fel a.lerohado motorok . jot tett neki a valfas az uj ingerek miatt

kimi-sebfan
#5 kimi-sebfan 2016. március 08. 10:03  

Miért is egyszerűbb?Schumi idejében szarásig lehetett tesztelni,meg nem voltak bebetonozva a szabályok!

easyleft
#4 easyleft 2016. március 08. 10:02  
F1890:
2014ben durvan 1-1.5 sec volt a hatrany egy sokkal professzionalisabb vilagban egy hihetetlen szuperul osszerakott merci ellen.sztem ezt nehezebb ledolgozni mert anno a fel benettont felvasaroltak es lehetett tesztelni. most nem lehet nehezebb egyrol a kettore ugrani. a ferrari ebben sztem nem jo h evkozben teszt nelkul normalisan fejlodjon.igy meg nehezkes lesz

eddig valoban gyengék voltak benne de az uj szélcsatorna és szimulátor ota mintha jobban mennének a dolgok. sok hir volt h egyeznek az adatok stb. tavaly szerintem nem is igazán akartak év közben a motoron kivül mást fejleszteni. igy ez az év lesz az elsö éles próba.

Timad
#3 Timad 2016. március 08. 10:01  

Valamiért azt érzem, hogy ha megint jönne egy olyan lehetőség, hogy nyerhet egymás után 3-4-t, az gyorsan kiégetné. Már a 4. cím vége felé is látszott rajta, utána évben meg egyenesen lerítt róla, hogy kimerítette rendesen. A Ferrari nélkül nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán a mezőny tagja lenne-e ma.

Pendulum
#2 Pendulum 2016. március 08. 09:43  

Szerintem meg 30-ra javithatja.

F1890
#1 F1890 2016. március 08. 09:09  

2014ben durvan 1-1.5 sec volt a hatrany egy sokkal professzionalisabb vilagban egy hihetetlen szuperul osszerakott merci ellen.sztem ezt nehezebb ledolgozni mert anno a fel benettont felvasaroltak es lehetett tesztelni. most nem lehet nehezebb egyrol a kettore ugrani. a ferrari ebben sztem nem jo h evkozben teszt nelkul normalisan fejlodjon.igy meg nehezkes lesz

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt