Tolatás a rajtrácson, pontszerzés az utolsó körben – Wehrleint ünnepli a Manor

írta: M4Sport
2016. július 04. 12:20
FOTÓ: ©Manor/Facebook

Miközben a Mercedes nehézfiúi egymást nyüstölték az élen, egy újonc szép csendben kisebbfajta csodát tett Ausztriában. Pascal Wehrlein megszerezte a Manor-csapat első pontját! Pedig a rajtnál még a büntetés réme fenyegette őt…

2016-os szezonelőzetes sorozatunk Manorról szóló részében azt írtuk, Pascal Wehrlein személyében a sereghajtó kiscsapatnak Jules Bianchi óta először lehet olyan vezére, akire az egyszerű „fizetős versenyzőkénél” nagyobb jövő várhat, és aki képes lehet hozni azt a pluszt, amit a franciától elvárhattak. Hogy mi lesz a Mercedes pártfogoltjából, egyelőre nem tudni, tény azonban, hogy az Osztrák Nagydíj most párhuzamba állította őt és a tragikus sorsú elődjét.

Pascal Wehrlein a 10. helyen ért célba a Red Bull Ringen, és ezzel csapata első idei pontját szerezte. Az elsőt Jules Bianchi 2014-es monacói remeklése óta. Ez volt a 2010 óta – ilyen-olyan neveken – működő istálló második pontszerzése.

További érdekes párhuzam a két „hőstett” között, hogy miként két éve Bianchi, úgy most Wehrlein is ijesztő pillanatokat volt kénytelen átélni a rajtnál. Ahogy akkor Monacóban, úgy most Ausztriában is a verseny előtt nem sokkal derült ki, hogy az egyik versenyző (ezúttal Felipe Massa) a boxból kénytelen rajtolni. És miként akkor Bianchit, úgy most a szintén újonc Wehrleint is megtévesztette az üresen hagyott rajtkocka. Ám szemben elődjével (aki több társával együtt rossz helyre állt be, és emiatt időbüntetést kapott), a németnek még volt ideje korrigálni.

rajt, Pascal Wehrlein

Fél másodpercen múlt minden

Miután észlelte, túlment a rajtkockáján, egyszerűen hátramenetbe kapcsolt, majd visszatolatott a helyére. És mivel ezt még az első piros lámpa felvillanása előtt tette, a tehetség a büntetést is megúszta. Elmondása szerint azonban csak egy hajszálon múlt.

„Massa kiesett előlem, de nem tudtam, mi történt. Most először történt velem ilyesmi, ott állt előttem egy üres rajtkocka. Nem igazán gondolkodtam el rajta, továbbmentem, beálltam a másik autó mellé. Aztán megláttam, hogy Sebastian vörös autója van előttem, és arra gondoltam: »Nem is mögötte végeztem«. Gyorsan hátramenetbe kapcsoltam, és visszatolattam. Sikerült megállnom, egyesbe kapcsoltam, és láttam, hogy felvillant a piros lámpa. Talán csak fél másodpercen múlt. Ha fél másodpercet kések, akkor büntetést kapok. Aztán kapkodtam, olyan voltam, mint egy DJ: mindenféle gombokat nyomogatnom kellett” – mesélte Wehrlein már jókedvűen a bakiról.

A történtek láttán mindenesetre az FIA versenybíráiban megmozdult a kisördög, és felcsapták a szabálykönyvet. Kiderült azonban, hogy az a hátramenetről és a tolatásról még csak nem is tesz említést, csak arról rendelkezik, hogy a versenyzőknek a piros lámpa felvillanásáig kell elfoglalniuk a helyüket. „Az egész szabályzatot átnyálaztuk, de nem találtunk szabályt arra, hogy a rajtrácson tilos hátratolatni” – nyilatkozta a hétvége versenyzőbírója, Martin Donelly.

Wehrleinnek azzal is szerencséje volt, hogy a mögötte lévő vetélytárs, a tapasztalt Fernando Alonso nem hagyta magát csőbe húzni, s közben nem állt fel az ő helyére – mint történt ez Bianchiék esetében Monacóban.

Amit a biztonsági autó elvett, azt Pérez visszaadta

Wehrleinnek ezt követően mozgalmas versenyben volt része. Már a rajt után nagy csatákba bonyolódott, centikre kerülte el az őt közrefogó autók kerekeit, majd a biztonsági autós fázis után a mezőny végén találta magát. „Azt hittem, vége a versenyemnek. Annyira pechesek voltunk a biztonsági autóval, mivel épp előtte álltunk ki. Az utolsó helyen álltam utána, és akkor úgy gondoltam, a napomnak annyi.”

„De aztán tovább nyomtam, próbáltam életben tartani a gumikat, mert nem akartam többször kiállni. A végén Valtteri Bottasszal és Esteban Gutiérrezzel harcoltam, és a csapat azt mondta, tartsam mindenképp magam mögött Estebant. Ő frissebb gumikon volt, másfél másodperccel gyorsabban haladt nálam, de a csapat azt mondta, pontot szerezhetünk.”

Wehrlein ekkor a 11. pozícióban volt, a jóval frissebb gumin haladó Bottas ellen esélye sem volt. Hogy végül mégis a pontzónába került, Sergio Pérez utolsó körös balesetének köszönhette. „Amikor átszeltem a célvonalat, megnéztem az eredményjelzőt, és a tizedik helyen láttam a nevemet. Akkor arra gondoltam, Sergio Pérez lehetett az, aki kicsúszott az utolsó körben. Mivel leköröztek, nem voltam biztos benne, hogy ez a kör számít-e, ezért megkérdeztem a csapattól, hogy tizedik vagy tizenegyedik lettem-e. Hihetetlen érzés volt, amikor közölték, hogy tizedik.”

rajt, Pascal Wehrlein

A versenyképesség titka: eltűnt a gumikopás

Wehrlein és a Manor egész hétvégén a megszokottnál jobb formát mutatott Ausztriában. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a német a DTM-es évekből már jól ismerte a pályát, részben viszont annak, hogy autója ezúttal az új aszfaltrétegnek köszönhetően nem koptatta olyan drasztikus mértékben a gumikat, mint az év eddigi versenyein. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 46 kört teljesített a lágy gumiján. „Az aszfalt miatt különleges volt ez a hétvége” – állapította meg Wehrlein.

Csapata számára igazi győzelemmel ér fel a mostani 10. helyezés, egy pontjukkal ugyanis megelőzték a még mindig 0 pontos Saubert a konstruktőri bajnokságban. Csakúgy, mint 2014-ben Bianchi pontjaival. „Ez létfontosságú a csapatunk számára” – jelentette ki a csapat hőse.

Azzal azonban nem számol, hogy mostantól rendszeres pontszerzőkké válnak. „Őszintén szólva nem hiszem ezt. Jó lenne mást mondani, de kilenc verseny alatt egy pont jött össze – ezen a hétvégén. A csapatunkat nagyszerű emberek alkotják, de a gond az, hogy többen csak a múlt év végén vagy a mostani év elején érkeztek, amikor ez az autó már készen volt. Többet tehát szerintem csak jövőre profitálhatunk ebből.”

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#15 Thibczy 2016. július 04. 21:38  
_JuSuF_:
Mivel kell várni? DTM bajnok. Rögtön stabilan tolta a Mercivel is, Force Indiával is amikor beültették, nem csinált amatőr hibákat. Szerintem eddig is meggyőző amit csinált ezzel az autóval. Most komolyan egy Manorban milyen stabil kiemelkedő helyeket várunk? Idén még ha egy alkalommal pontot szerez akkor az már fasza lesz. Itt állnak az ajtóban a fiatal tehetségek, csak nézzük meg Verstappent. Őszintén szólva én már unom ezt a Hamilton korosztályt is, a régebbieket meg végképp. Nagyra tartom Alonso, Button, Raikonnen, Massa korosztályát is, aztán jön a Hamilton, Rosberg, Vetttel korosztály, de hogy őszinte legyek, nagyon kíváncsi vagyok ezekre a fiatal - már elnézést - kis surmókra is. Ezekre, akiket kb pelenkás koruk óra üvegcsében tenyésztettek ki a versenyzésre. Ocon, Wehrlein, Verstappen, Sainz és még lehetne tovább sorolni. Én ezeket akarom már látni, nem azt, hogy a 10-15 éve a sportban lévők hogyan érik el most már majdnem az első vagy az újabb VB címüket. Lehetőséget kell adni a jobb autókban ezeknek a srácoknak, mert nagyon tudnak és éhesek a sikerre.

Ízlések és pofonok. Talán lehet, hogy elfogult vagyok, de inkább szívesebben nézem Alonsót és Buttont, még akkor is, ha fáj őket hozzájuk ilyen méltatlanul gyenge autóban versenyezni látni, és a veterán Jégembert, mint az unalmas Bottast, Hülkenberget és Kvjatot meg a fizetős szekciót.

Max most kapott lehetőséget, nyert is egy futamot, remélem a Red Bull kicsit erősebb lesz és többször oda tud csapni a Mercinek.

Oporto
#14 Oporto 2016. július 04. 18:02  
MP4/4:
MegaPascal! :)

:D

GreenHonda
#13 GreenHonda 2016. július 04. 16:33  
_JuSuF_:
Akkor majd vissza megy a kezdetekhez, az addigra újra világverő McLarenhez Vandoorne mellé. :D

Ki tudja még mi lesz:D

MP4/4
#12 MP4/4 2016. július 04. 14:13  

MegaPascal! :)

_JuSuF_
#11 _JuSuF_ 2016. július 04. 13:54  
GreenHonda:
NE menjen a Ferrarihoz:D Amúgy Wehrlein még jövőre biztos itt lesz, aztán majd meglátják. Mindenesetre a futamokon orbitális nagy különbséggel veri Haryantot, és Verstappenből kiindulva is attól még hogy nem vagy egy extra időmérőn lehet cseszettül jó pilóta

Akkor majd vissza megy a kezdetekhez, az addigra újra világverő McLarenhez Vandoorne mellé. :D

GreenHonda
#10 GreenHonda 2016. július 04. 13:52  

Ezzel az autóval most Haryantonak illett volna legalább a 1 Saubert meg Reanult-t megverni

_JuSuF_
#9 _JuSuF_ 2016. július 04. 13:52  
GreenHonda:
Az a furcsa Bottas jobb gumin volt és azt mondja esélye nem volt ellene de ahhoz képest gyorsabb volt nála mikor mögötte haladt, látszott hogy be-be nézeget, támadta valamilyen szinten Amúgy én azt hittem büntetést fog kapni az elején, mert a tolatásokat nem nagyon szokták tolerálni, boxban pl nem lehet. Az a 2007-es Spanyol Nagydíj jut eszembe mikor mondja Palik hogy Heidfeld nem tolathat mert azonnal kizárnák... De örülök hogy a rajtrácson viszont lehet tolatni, mert így megúszta:D

Én elkezdtem nézni a futamot, láttam a 6. helyen halad. Aztán jött az SC, hátra került, mondom jó, ennek a futamnak annyi. Aztán elaludtam, mert egész hétvégén költözködtem. Majd Szujó vinnyogására keltem fel mikor a végén az a két jóember össze ütközött és csak lestem, hogy mit keres megint olyan elöl Pascal. :)

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. július 04. 13:51  
_JuSuF_:
Először is csak remélem. :) Tőlem oda mennek ahová akarnak, de nem fognak ők ketten mindig egy csapatban lenni. Nem véletlenül hozta be a szériába a Merci sem Pascalt. Szerintem Hamilton helyére fog érkezni, aki addigra 5X VB lesz, és levezetésnek átmegy a Ferrarihoz. :P

NE menjen a Ferrarihoz:D Amúgy Wehrlein még jövőre biztos itt lesz, aztán majd meglátják. Mindenesetre a futamokon orbitális nagy különbséggel veri Haryantot, és Verstappenből kiindulva is attól még hogy nem vagy egy extra időmérőn lehet cseszettül jó pilóta

_JuSuF_
#7 _JuSuF_ 2016. július 04. 13:49  
GreenHonda:
És hol lesz Hamilton és Rosberg? Mert nem nyugdíjban

Először is csak remélem. :) Tőlem oda mennek ahová akarnak, de nem fognak ők ketten mindig egy csapatban lenni. Nem véletlenül hozta be a szériába a Merci sem Pascalt. Szerintem Hamilton helyére fog érkezni, aki addigra 5X VB lesz, és levezetésnek átmegy a Ferrarihoz. :P

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. július 04. 13:44  
_JuSuF_:
Ja, és remélem 2 év múlva már a Merci volánját tekergeti mondjuk Ocon-nal együtt. :)

És hol lesz Hamilton és Rosberg? Mert nem nyugdíjban

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. július 04. 13:44  

Az a furcsa Bottas jobb gumin volt és azt mondja esélye nem volt ellene de ahhoz képest gyorsabb volt nála mikor mögötte haladt, látszott hogy be-be nézeget, támadta valamilyen szinten

Amúgy én azt hittem büntetést fog kapni az elején, mert a tolatásokat nem nagyon szokták tolerálni, boxban pl nem lehet. Az a 2007-es Spanyol Nagydíj jut eszembe mikor mondja Palik hogy Heidfeld nem tolathat mert azonnal kizárnák... De örülök hogy a rajtrácson viszont lehet tolatni, mert így megúszta:D

_JuSuF_
#4 _JuSuF_ 2016. július 04. 13:37  
Zasalamel:
Sztem várjuk még ezzel a találgatással, majd ha stabilan hozza ezeket a kiemelkedő helyeket.

Mivel kell várni? DTM bajnok. Rögtön stabilan tolta a Mercivel is, Force Indiával is amikor beültették, nem csinált amatőr hibákat. Szerintem eddig is meggyőző amit csinált ezzel az autóval. Most komolyan egy Manorban milyen stabil kiemelkedő helyeket várunk? Idén még ha egy alkalommal pontot szerez akkor az már fasza lesz. Itt állnak az ajtóban a fiatal tehetségek, csak nézzük meg Verstappent. Őszintén szólva én már unom ezt a Hamilton korosztályt is, a régebbieket meg végképp. Nagyra tartom Alonso, Button, Raikonnen, Massa korosztályát is, aztán jön a Hamilton, Rosberg, Vetttel korosztály, de hogy őszinte legyek, nagyon kíváncsi vagyok ezekre a fiatal - már elnézést - kis surmókra is. Ezekre, akiket kb pelenkás koruk óra üvegcsében tenyésztettek ki a versenyzésre. Ocon, Wehrlein, Verstappen, Sainz és még lehetne tovább sorolni. Én ezeket akarom már látni, nem azt, hogy a 10-15 éve a sportban lévők hogyan érik el most már majdnem az első vagy az újabb VB címüket. Lehetőséget kell adni a jobb autókban ezeknek a srácoknak, mert nagyon tudnak és éhesek a sikerre.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. július 04. 13:28  

Sztem várjuk még ezzel a találgatással, majd ha stabilan hozza ezeket a kiemelkedő helyeket.

_JuSuF_
#2 _JuSuF_ 2016. július 04. 13:10  

Ja, és remélem 2 év múlva már a Merci volánját tekergeti mondjuk Ocon-nal együtt. :)

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. július 04. 13:08  

Nagyon ügyes volt, nagy gratula neki! És jósolok ide vagy 10 kommentet, hiszen mindenki a Hamilton - Rosberg szarral van elfoglalva. A középmezőny és a hátsó szekció általában 5-10 kommentet szül....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál