Történhet még meglepetés a versenyzőpiacon?

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 16:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Láthatunk még fordulatokat az idei átigazolási piacon? Sergio Pérezt hírbe hozták a Haasszal – a csapat pedig nem tagad!

Sergio Pérez csütörtökön kijelentette: a jövő hétig tisztázni akarja a helyzetét a Force Indiával, s amennyiben ez nem történik meg, kénytelen lesz új lehetőségek után nézni. Fölvetődött, a Renault és a Williams mellett a Haas lehet az egyik lehetséges célállomása – maga sem titkolja, hogy hosszabb távon a Ferrarihoz vágyik, az amerikaiakon keresztül pedig akár bebocsátást is nyerhet Maranellóba.

Pénteken olaj volt a tűzre, hogy a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner nem cáfolta (sőt!) a mexikói érdeklődését csapatuknál. Az erre vonatkozó kérdésre kitérő választ adott. „Ha Lewis Hamilton felhívna minket, vele is elbeszélgetnénk. Úgy értem, sok emberrel beszélünk” – nyilatkozta több mint „gyanúsan”.

Elmondása szerint a versenyzőpiac csak most kezdhet igazán beindulni. „Sok minden mozgásba kezd lendülni. Mindenki azt gondolta, már lefutott, de nem az. Mi most csak várunk és figyelünk. Még nincs vége a szezonnak, még nem kezdődik 2017. Mindenki a radarunkon van, ahogy azt már korábban is mondtam. Mindenki, akinek nincs szerződése – szerződése az F1-ben. Mi tapasztalt versenyzőt keresünk, ezt már mondtuk. Ez hozta idén a pontokat számunkra, szóval nincs értelme változtatnunk” – utalt Romain Grosjean meghatározó szerepére.

A francia helyzete biztos: szerződéssel rendelkezik 2017-re. Esteban Gutiérrez sorsáról azonban még nem döntött a csapat. Elmondása szerint nem garancia a mexikói távozására, hogy más versenyzőkkel is beszélnek. „Ez nem jelenti azt, hogy Estebannak mennie kell. Csak még nem döntöttünk. Minden lehetőséget megvizsgálunk, próbálunk időt hagyni erre.”

Gutiérrez kijelentette, nem foglalkozik a Pérezzel kapcsolatos híresztelésekkel. „Ez semmin sem változtat. Minden nagyon jó” – mondta nyugodtan.

Pérez esetleges csapatváltása mindenesetre valóban felkavarhatná az állóvizet a versenyzői piacon. Miközben eddig úgy tűnt, több csapat is kitart jelenlegi pilótái mellett, egyetlen változás máris láncreakciót indíthatna be.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

daviid
#5 daviid 2016. szeptember 30. 20:13  
Balrog:
Esetleg. De Perez évekig volt Ferrari Akadémia pilóta Bianchi mellett, végül mégis lazán átengedték őt a McLarennek. Szóval a képességeit valószínűleg már volt alkalmuk felmérni, ezért az ő esetében ezt nem érzem annyira indokoltnak. Főleg hogy 6 szezon tapasztalattal azért ő már nem számít kezdő pilótának.

Ebben igazad van, de ha jól rémlik, akkoriban még nem tartották Perezt eléggé érettnek ahhoz, hogy Massa helyét átvegye.
Perez legnagyobb problémája 2012-ben még az volt, hogy nem volt összeszedett pilóta, rengeteget hibázott, főleg azután, miután kiderült, hogy 2013-ban ő helyettesíti Hamiltont a McLarennél. Ekkor még fejben nem állt teljesen készen, a koncentrációja nem volt tökéletes.
Viszont, amióta a Force Indiánál van, azóta nekem az-az érzésem vele kapcsolatban, hogy megtanult sokkal összeszedettebben vezetni, amit én annak tulajdonítok, hogy már sikerült kellő mennyiségű rutint szereznie az évek során. Persze az megint más kérdés, ha mondjuk ott lenne a tűz közelben, és egy futamgyőzelemre, de talán egy világbajnoki címre esélyes autó lenne alatta, akkor azt, hogyan élné meg, mert ahogy én tapasztaltam az évek során, ehhez is kell kellő tudás, tapasztalat, hogy az adott pilóta egy-egy szituációt megfelelően mérjen fel, s ezáltal képes legyen a kulcsfontosságú pillanatokban a lehető legjobb döntést hozni.
Egyébként Perezt a Ferrari szinte biztos, hogy másodszámú pilótaként igazolná le, s csak abban az esetben változhatna a státusza, ha képes lenne felvenni a versenyt Vettellel szemben.
Amúgy én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogyha jövőre összejönne a Grosjean-Perez felállás a Haasnál, akkor nem a mexikóit, hanem a francia versenyzőt szerződtetnék le 2018-ra, főleg ha kettőjük közül ő tudna konstansan jobb teljesítményt nyújtani. Bár az év eleji remeklés óta, nekem egyre jobban kezd a francia beleszürkülni a mezőnybe, pedig a szezon kezdetekor még őt tartottam Ricciardo mellett a legnagyobb esélyesnek Räikkönen helyének elfoglalására.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 30. 20:17

Balrog
#4 Balrog 2016. szeptember 30. 19:22  
daviid:
Én nem hiszem, hogy ez feltétlenül visszalépés lenne Perez számára, bár látszólag valóban úgy tűnhet.Azért sem tartom ezt visszalépésnek, mert pont ez a lépés lehetne Pereznek az, ami segítheti őt abban, hogy 2018-ban alkalmazza őt a Ferrari. Mivel a Haas tulajdonképpen a Ferrari fiókcsapata, így a Scuderia vezetősége sokkal jobban figyelemmel tudja majd követni a mexikói teljesítményét az amerikai istállón keresztül. Én azt mondom, hogy nem lenne véletlen Perez Haashoz szerződése, s az sem, ha 2018-ban ő lenne mondjuk Vettel csapattársa. Egyfajta megfigyelő év lehet a Ferrarinak a jövőév, hogy megnézzék, hogy Perez valóban alkalmas lenne-e arra, hogy megkapja az egyik ülést, s szerintem ezzel a mexikói is tisztában van. Még abban sem lepődnék meg, ha egy előszerződést már megkötött egymással a két fél, melynek kitétele az, hogy a mexikóinak 1 évet el kell töltenie a Haasnál, ahol ha képes lesz bizonyítani tehetségét, akkor mindenképpen alkalmazni fogják őt. Feltéve, ha mondjuk Daniel Ricciardo hirtelen nem lesz elérhető a piacon, mert akkor szerintem a maranellóiak egyből őt próbálnák leszerződtetni, akár Vettel mellé is.

Esetleg. De Perez évekig volt Ferrari Akadémia pilóta Bianchi mellett, végül mégis lazán átengedték őt a McLarennek. Szóval a képességeit valószínűleg már volt alkalmuk felmérni, ezért az ő esetében ezt nem érzem annyira indokoltnak. Főleg hogy 6 szezon tapasztalattal azért ő már nem számít kezdő pilótának.

daviid
#3 daviid 2016. szeptember 30. 19:08  
Balrog:
De ez kinek érné meg tulajdonképpen? Pereznek valószínűleg visszalépés lenne, előrelépés szinte biztosan nem. A Force India a mexikói szponzorok nélkül bajba kerülhetne. Illetve többször olvastam már, hogy Gutierrez családja közel áll Slimhez, míg Perez "pusztán" a menedzsmentjén keresztül kötődik hozzá, nem utolsó sorban pedig Esteban sem teljesít annyira katasztrofálisan idén, mint amit a pontkülönbség mutat.

Én nem hiszem, hogy ez feltétlenül visszalépés lenne Perez számára, bár látszólag valóban úgy tűnhet.Azért sem tartom ezt visszalépésnek, mert pont ez a lépés lehetne Pereznek az, ami segítheti őt abban, hogy 2018-ban alkalmazza őt a Ferrari.
Mivel a Haas tulajdonképpen a Ferrari fiókcsapata, így a Scuderia vezetősége sokkal jobban figyelemmel tudja majd követni a mexikói teljesítményét az amerikai istállón keresztül.
Én azt mondom, hogy nem lenne véletlen Perez Haashoz szerződése, s az sem, ha 2018-ban ő lenne mondjuk Vettel csapattársa. Egyfajta megfigyelő év lehet a Ferrarinak a jövőév, hogy megnézzék, hogy Perez valóban alkalmas lenne-e arra, hogy megkapja az egyik ülést, s szerintem ezzel a mexikói is tisztában van. Még abban sem lepődnék meg, ha egy előszerződést már megkötött egymással a két fél, melynek kitétele az, hogy a mexikóinak 1 évet el kell töltenie a Haasnál, ahol ha képes lesz bizonyítani tehetségét, akkor mindenképpen alkalmazni fogják őt. Feltéve, ha mondjuk Daniel Ricciardo hirtelen nem lesz elérhető a piacon, mert akkor szerintem a maranellóiak egyből őt próbálnák leszerződtetni, akár Vettel mellé is.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 30. 19:09

Balrog
#2 Balrog 2016. szeptember 30. 17:57  

De ez kinek érné meg tulajdonképpen? Pereznek valószínűleg visszalépés lenne, előrelépés szinte biztosan nem. A Force India a mexikói szponzorok nélkül bajba kerülhetne. Illetve többször olvastam már, hogy Gutierrez családja közel áll Slimhez, míg Perez "pusztán" a menedzsmentjén keresztül kötődik hozzá, nem utolsó sorban pedig Esteban sem teljesít annyira katasztrofálisan idén, mint amit a pontkülönbség mutat.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. szeptember 30. 17:20  

érdekes lenne látni egy Pérez-Grosjean párharcot...